wall street
Üzlet

Ugrottak az amerikai tőzsdék a Fed felőli jelzésekre

Portfolio
Arra a német sajtóértesülésre, hogy jövő héten 7,5 milliárd eurónyi magyar EU-forrás felfüggesztésére tesz majd hivatalos javaslatot az Európai Bizottság a Tanács felé, tehát a vártnál kedvezőtlenebb forgatókönyv valósulhat meg, azonnali reakcióként nagyot ütöttek a forinton és a tőzsdén is. Az OTP árfolyama átmenetileg 5%-os mínuszban is volt, aztán a záráshoz közeledve jelentősen szépített a magyar tőzsde: a BUX végül 0,9%-os, az OTP 1,2%-os csökkenéssel zárt. A vezető német és francia indexek enyhe pluszban fejezték be a kereskedést, Amerikában pedig a Fed este megjelent jegyzőkönyvéig kivárás volt a jellemző, majd azokra a jelekre, hogy a jegybankárok a kamatemelési tempó lassításán gondolkodnak, ugrottak az amerikai indexek, a dollár pedig gyengült.

Mérsékelt pluszban zártak a vezető indexek

A kereskedés végén is megmaradt a viszonylagos optimista hangulat az amerikai tőzsdéken, így a Nasdaq végül 1%-os, az S&P 0,6%-os, a Dow pedig 0,3%-os pluszban zárt. Az euró/dollár 1,04 körül ragadt a késő esti kereskedésben.

Ugrottak az amerikai indexek a Fed felőli jelzésekre

A kamatemelési tempó lassítására utaló Fed-jegyzőkönyv nyomán átmenetileg nulla közeléből 1% feletti pluszba lendültek a vezető amerikai indexek, majd egy kis süllyedés látszott. Jelenleg a Nasdaq 1%-os, az S&P 0,7%-os, a Dow pedig 0,4%-os pluszban jár. A dollár is gyengült a Fed-jegyzőkönyv üzenetére, az euróval szemben 1,04-ig ugrott és azóta is itt jár.

A Fed kamatemelések lassításán gondolkodik számos jegybankár, örülnek a piacok

A négy egymást követő 75 bázispontos kamatemelés után a Fed döntéshozóinak „jelentős többsége” úgy látta november elején, hogy „rövidesen valószínűleg helyénvaló lesz” a kamatemelési tempó lassítása, hogy jobban lehessen látni az eddig megtett szigor gazdasági hatásait – rajzolódik ki a szerda este közzétett kamatdöntési jegyzőkönyvből. Ezek a jelzések megerősítették a piac azon várakozását, hogy a december 13-14-i Fed-ülésen már „csak” 50 bázispontos kamatemelésre kerül sor, és éppen ezért az anyag közzététele után esni kezdett a dollár és ugrottak a részvényindexek az Egyesült Államokban.

Tovább a cikkhez

Minimális változások az amerikai vezető részvényindexeknél

A három vezető amerikai részvényindexnél jelenleg minimális, 0,1-0,2%-os vegyes irányú elmozdulások láthatók. A kiváró hangulat nem véletlen: ma este magyar idő szerint 8-kor teszik közzé a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét, ami a további kamatemelési stratégiáról nyújthat információkat a piaci szereplőknek. Az euró/dollár a délutáni órákban minimálisan emelkedett 1,038-ig.

Mínuszban zárta a napot a BUX

Azt követően, hogy az Európai Bizottság mintegy 7,5 milliárd eurónyi forrás felfüggesztését javasolta, igencsak rossz hangulatban telt a kereskedés a hazai piacokon, végül mind a 4 hazai blue chip mínuszban zárta a napot.

Tovább a cikkhez

Visszatérőben az OTP

A zárás előtti percekben már 0,2 százalékos pluszban vannak az OTP részvényei.

otp1123

Közel 40 százalékkal többet érhet a PannErgy részvénye

Az új, geotermikus energia térnyerését támogató akcióterv keretében meghirdetett állami pályázat során nemrég bejelentettek egy nagyszabású támogatási kört, a Technológiai és Ipari Minisztérium közel egymilliárd forint összegű támogatásban részesítheti a PannErgy tagvállalatát, magát a PannErgy-t pedig 1,6 milliárd forinttal támogatják, a két bejelentett projekt során Miskolcon és Budapesten mélyíthetnek le geotermikus termelőkutakat. A fejlemények apropóján az OTP szakértője most közzétett egy friss elemzést a vállalatról, a részvényre vonatkozó célár 38 százalékos felértékelődési potenciált mutat.

Tovább a cikkhez

Emelkedésben Amerika

A nyitást követően a Nasdaq 0,9, a Dow 0,5, az S&P 500 pedig 0,4 százalékos pluszban van.

usa1123

Ismét leállt az olajszállítás a Barátság-vezetéken

Részben felfüggesztették az olajszállítást a Barátság kőolajvezeték egy szakaszán Ukrajnában - jelentette szerdán az orosz TASZSZ hírügynökség a Transznyeft állami tulajdonú vezetéküzemeltetőre hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Beszakadt az OTP az uniós források felfüggesztésének hírére

Alaposan megütötték a hazai eszközöket, különösen az OTP részvényeit ma délután, miután az Európai Bizottság elégedetlen a magyar kormány által szombaton átküldött végső teljesítési listával, ezért mintegy 7,5 milliárd eurónyi uniós forrás felfüggesztését javasolja az Európai Tanácsnak.

Tovább a cikkhez

Megütötték az OTP-t is

A hírekre az OTP részvényei a 11 000 forintos szintektől egészen a 10 270 forintos árfolyamszintig estek vissza, így már több mint 6 százalékos mínuszban is voltak a bank részvényei.

Jelenleg 1,7 százalékos mínuszban áll az árfolyam, továbbra is jelentős a volatilitás a hazai piacokon.

otp11233

Ütik a magyar tőzsdét

A Bizottság javaslatát követően igencsak megnövekedett a volatilitás a magyar tőzsdén, a BUX 0,8 százalékos mínuszban van.

bux1123

Bréking: 7,5 milliárd eurós felfüggesztést javasol az Európai Bizottság a Tanács felé!

Elégedetlen a magyar kormány által szombaton átküldött végső teljesítési listával az Európai Bizottság a jogállamisági eljárásban, ezért azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak, hogy 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást függesszenek fel Magyarország felé – tudta meg a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) megbízható bizottsági forrásokból. A lap úgy tudja, hogy erről tegnap Ursula von der Leyen bizottsági elnök már tájékoztatta is az Európai Parlament frakcióvezetőit és a Bizottság megállapítását többek között arra is alapozta, hogy elégedetlenek az Integritás Hatóság egyik alelnökével, Holbusz Tímeával is.

Tovább a cikkhez

Hirtelen megütötték a forintot az uniós támogatással kapcsolatos hírre

Erősödéssel kezdte a szerda reggelt a forint, és a nemzetközi hangulat is jónak tűnik - a dollár legalábbis jelentősen gyengül az euróval szemben, és ez az olyan, magas bétájú devizáknak, mint a forint, általában jót szokott tenni.

Tovább a cikkhez

Igaza volt Ronaldonak? Máris szabadulnának a klubtól a Manchester United tulajdonosai

Javában zajlik a foci-vb, a nemzeti együttesek szereplése, valamint a rendezés körüli botrányok mellett pedig leginkább a Cristiano Ronaldo körüli botránytól hangos leginkább a futball világa, miután az ötszörös aranylabdás még a múlt héten egy Piers Morgannel készült interjúban kijelentette, hogy a Manchester United tulajdonosai, a Glazer család, valamint Erik Ten Hag vezetőedző is elárulták őt. Ronaldo emellett azt is elmondta, hogy 2009-es távozása óta nem sok pozitív változást tapasztalt a klubnál, már ami az infrastruktúrát illeti, ez a kijelentés pedig további olajat öntött a tűzre, miután a szurkolók már hosszú hónapot óta követelik a Glazer család távozását az angol rekordbajnok együttes éléről, mondván, hogy csupán üzleti érdekeltségükből adódóan lényegében pénzt szivattyúznak a klubból, érdemleges fejlesztések finanszírozása nélkül.

Tovább a cikkhez

Scholz: Németországban nem szabadult el az energiaválság

Németországban nem szabadult el az energiaválság - jelentette ki Olaf Scholz kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Tovább a cikkhez

Felülteljesít a magyar tőzsde

Az európai átlaghoz képest felülteljesít a BUX a kereskedési idő felénél, mind a 4 hazai blue chip pluszban van.

Tovább a cikkhez

Továbbra is pluszban a magyar tőzsde

A déli órákban 0,6 százalékos emelkedésben van a BUX, amivel továbbra is felülteljesítő a magyar tőzsde az európai átlaghoz viszonyítva.

A vezető indexek közül a CAC 0,1 százalékos pluszban, a DAX pedig 0,1 százalékos mínuszban van.

Szakadnak az üzemanyagárak, még olcsóbb lesz a tankolás péntektől

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek a hazai üzemanyagárak, és ez a tendencia pénteken is tovább folytatódik, ugyanis a benzin és a gázolaj árában is csökkenés várható.

Tovább a cikkhez

Menekül a pénz a Credit Suisse-ből, profit warning miatt zuhan a bank árfolyama

6%-nál is nagyobbat zuhant szerdán a Credit Suisse árfolyama a svájci tőzsdén, jelenleg pedig -4,6%-ban van, miután az alpesi ország második legnagyobb bankja közölte: 1,5 milliárd frankos veszteségre számít a negyedik negyedévben, elemzők szerint pedig aggasztó a tőkekiáramlás mértéke a bank vagyonkezelési üzletágánál.

Tovább a cikkhez

Hernádi Zsolt: Kell valakinek lélegeztetőgép?

A Corvinus egyetem “Változásvezetés gyakorlata: vállalatvezetői tapasztalatok” előadássorozata keretein belül beszélt tegnap délután Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatójának előadása nagy mértékben hasonlított a Portfolio által rendezett Budapest Economic Forum 2022 konferencián tartott beszédéhez. Alapvetően a minket váratlanul érő energiaválság hatásairól, az erre adott reakciókról és az orosz-ukrán háború geopolitikai következményeiről, a kialakuló kétpólusú világrendről beszélt Hernádi. Hangsúlyos volt a prezentációban az orosz energiafüggőség problematikája, illetve a széles körben hatékony alternatívának vélt cseppfolyósított földgázzal kapcsolatos ellenvetések.

Tovább a cikkhez

Nagyot húz az OTP

A reggeli nyitást követően az OTP részvényei teljesítenek a legjobban a hazai blue chipek közül, a bank papírjainak árfolyama már a 11 000 forintos szint felett is állt.

otp1123

Élen a BUX

Az európai részvényindexek közül 0,7 százalékos emelkedéssel a BUX áll az élen, a vezető indexek közül azonban a DAX kisebb 0,1 százalékos mínuszban van, a CAC pedig stagnál.

Az OTP húzza a magyar tőzsdét

A tegnapi napot követően ma reggel is kiváló hangulatban indul a kereskedés a magyar tőzsdén, mind a 4 hazai blue chip pluszban van, az emelkedést az OTP vezeti.

Tovább a cikkhez

Lendületben a BUX

A tegnapi emelkedést követően a mai nap is jól indul a magyar tőzsdén, 0,6 százalékos pluszban van a BUX.

bux1123

Pluszban nyithat Európa

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,2 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 1,4 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 1,5 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel emelkedés látszik, a Nikkei 0,86 százalékot emelkedett, a Hang Seng 1,12 százalékos pluszban áll, míg a CSI 300 1,27 százalékkal került feljebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,45 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,37 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,25 százalékot emelkedhet.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,04 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0 százalék mínuszban nyithat, míg a Nasdaq 0,1 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Ma közli a Pénzügyminisztérium az októberi államháztartási adatok részletes bontását. Mozgalmas nap lesz ez, sorban jönnek ugyanis a BMI-k Európából és az USA-ból, utóbbi helyen viszont közlik a tartós javak rendelésállományát októberből, jön a Michigan Egyetem fogyasztói hangulatindexe, az 5 éves inflációs várakozások, és még este 8-ra is marad közlés: ekkor ismerjük meg a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét. Utóbbi már csak azért is érdekes, mert legutóbb a vártnál héjább volt a jegybank.

2022. november 21-27. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 22. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
november 22. kedd 15:00 MNB Közlemény  
november 23. szerda 11:00 PM Részletes ÁHT okt.
november 23. szerda 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 24. csütörtök 9:00 KSH Keresetek szept.
november 25. péntek 9:00 KSH Munkanélküliség okt.
Nemzetközi makrogazdaság
november 21. hétfő 2:15 Kína PBOC-kamatdöntés  
november 22. kedd 16:00 EU Fogyasztói hangulat nov.
november 23. szerda 9:15 Franciao. BMI nov.
november 23. szerda 9:30 Németo. BMI nov.
november 23. szerda 10:00 EU BMI nov.
november 23. szerda 10:30 UK BMI nov.
november 23. szerda 14:30 USA Tartós javak rendelésállománya okt.
november 23. szerda 15:45 USA BMI nov.
november 23. szerda 16:00 USA Michigan-index nov.
november 23. szerda 16:00 USA Inflációs várakozások nov.
november 23. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
november 24. csütörtök 10:00 Németo. Ifo-index nov.
november 24. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
november 25. péntek 8:00 Németo. GDP (második becslés) Q3
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 0,9 százalékos elmozdulással a FTSE index áll az élen, a sereghajtó 28,2 százalékos eséssel a Nasdaq index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Mol részvénye teljesített 9,9 százalékos emelkedéssel, a sor végén az OTP papírja áll 34,7 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a Brent árfolyama már 12,9 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 34 098,1 1,2% 1,5% 9,7% -6,2% -4,3% 44,9%
S&P 500 4 003,58 1,4% 0,3% 6,7% -16,0% -14,5% 54,2%
Nasdaq 11 724,84 1,5% -1,2% 3,7% -28,2% -28,4% 83,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 115,74 0,6% 0,4% 4,6% -2,3% -5,6% 24,8%
Hang Seng 17 424,41 -1,3% -5,0% 7,5% -25,5% -30,2% -41,9%
CSI 300 3 769,57 0,0% -2,5% 0,7% -23,7% -23,3% -10,8%
Európai részvényindexek              
DAX 14 422,35 0,3% 0,3% 13,3% -9,2% -10,5% 10,8%
CAC 6 657,53 0,3% 0,2% 10,3% -6,9% -6,3% 24,4%
FTSE 7 452,84 1,0% 1,1% 6,9% 0,9% 2,7% 0,5%
FTSE MIB 24 590,5 1,0% -0,4% 14,0% -10,1% -10,2% 10,2%
IBEX 8 325 1,7% 1,7% 10,3% -4,5% -5,6% -16,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 45 335,11 1,7% 2,3% 12,1% -10,6% -10,2% 13,0%
ATX 3 249,92 1,2% 0,8% 17,1% -15,8% -13,2% -2,0%
PX 1 238,12 -0,4% -0,7% 6,3% -13,2% -8,8% 18,3%
WIG20 55 166,92 1,7% -2,2% 18,0% -20,4% -20,4% -13,8%
Magyar blue chipek              
OTP 10 840 2,1% 3,3% 21,3% -34,7% -35,9% 4,7%
Mol 2 770 2,7% 5,8% 13,2% 9,9% 14,0% -15,5%
Richter 7 985 0,1% -2,5% -0,6% -8,5% -6,2% 13,6%
Magyar Telekom 327 1,7% 3,2% 15,8% -20,5% -24,1% -30,4%
Nyersanyagok              
WTI 80,9 1,1% -6,9% -6,6% 7,6% 5,5% 39,5%
Brent 88,51 0,9% -5,8% -5,4% 12,9% 11,0% 40,4%
Arany 1 744,25 0,4% -1,5% 6,2% -4,3% -4,2% 35,3%
Ezüst 21,04 1,6% -2,1% 10,2% -9,6% -13,9% 22,8%
Devizák              
EURHUF 406,9250 -0,4% -0,1% -1,1% 10,4% 9,9% 29,9%
USDHUF 395,6682 -0,8% 0,7% -5,8% 22,1% 20,2% 48,8%
GBPHUF 468,3950 -0,7% -0,7% 0,1% 6,6% 6,1% 32,7%
EURUSD 1,0285 0,4% -0,8% 5,0% -9,6% -8,6% -12,7%
USDJPY 141,9100 0,0% 1,9% -6,2% 23,3% 23,7% 27,1%
GBPUSD 1,1880 0,8% -0,1% 6,4% -12,3% -11,3% -10,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 16 197 2,7% -4,0% -15,5% -65,0% -71,2% 97,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,76 -2,0% -1,3% -10,7% 151,0% 132,9% 61,9%
10 éves német állampapírhozam 1,98 0,3% -5,5% -18,6% -1 207,3% -760,7% 461,5%
10 éves magyar állampapírhozam 8,03 4,4% -6,6% -25,2% 75,3% 83,3% 261,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

orbán viktor háborús veszélyhelyzet
bull vs bear
Benzinkút
Microsoft logó felhőszoftver
nyugdij-2022-nyugdijemeles-nyugdijpremium-nyugdij-utalas-2022-mikor-jon-a-nyugdij-nyugdijasok-nyugdij-inflacio-nyugdij-rezsiemeles-nyugidjrendszer-nyugdijkorhatar

Holdblog Medvepiaci hangulat

A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 százalék feletti...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
bull vs bear