whatsapp facebook
Üzlet

Bréking: masszív támadás érte a WhatsAppot, magyarok százezreit is érintheti!

Portfolio
Közel 500 millió WhatsApp-felhasználó – köztük 377 ezer magyar – telefonszámát árulja valaki egy hackerfórumon, amely már nem az első nagy léptékű adatszivárgás a közösségi médiaoldalak történetében. Tavaly tavasszal a Facebook, pár nappal később pedig a LinkedIn több százmillió felhasználójának adatait lopták el, majd árulták dark netes fórumokon a hackerek.

A hirdetésben, amelyet november 16-án tettek közzé, 84 ország WhatsApp felhasználójának 487 millió telefonszáma szerepel.

Az adatbázisba felkerült a Cybernews gyűjtése szerint 377 045 magyar felhasználó telefonszáma is.

Tízmilliós nagyságrendben loptak el telefonszámokat Egyiptomból (45 millió), Olaszországból (35 millió), az Egyesült Államokból (32 millió) Szaúd-Arábiából (29 millió), Franciaországból (20 millió) és Törökországból (20 millió). Az eladásra kínált adathalmaz állítólag közel 10 millió orosz és több mint 11 millió brit állampolgár telefonszámát is tartalmazza.

A WhatsAppnak több mint kétmilliárd havonta aktív felhasználója van, így majdnem minden negyedik felhasználó telefonszáma érintett lehet.

Az adatbázist áruló személy kérésre megosztotta az adatok egy mintáját a Cybernews elemzőivel, akik megállapították, hogy mindegyik ténylegesen aktív WhatsApp-felhasználóhoz tartozik.

Az eladó nem részletezte, hogyan jutott hozzá az adatbázishoz, de azt írta, „saját stratégiát” alkalmazott. A WhatsApp-felhasználókra vonatkozó információk megszerzésének egyik módja lehet az adatok algoritmikus begyűjtése, a scraping, amely sérti a WhatsApp szolgáltatási feltételeit. Ez a megállapítást nem támasztották ugyan alá, de az ilyen nagyméretű adatbázisokról gyakran derül ki, hogy scrapinggel szerezték meg őket.

A Metát már sok kritika érte azért, mert engedi harmadik feleknek az adatok gyűjtését, legutóbb például 533 millió felhasználó adatai kerültek ki egy dark webes fórumra, ahol gyakorlatilag ingyen kínálták fel azokat. Az adatok között nevek, azonosítók, e-mail címek, és telefonszámok szerepeltek.

Napokkal később egy LinkedIn-ről megszerzett 500 millió elemű adathalmaz is nyilvánosságra kerül. A kiszivárgott telefonszámokat marketingcélokra, adathalászatra, megszemélyesítésre és csalásra lehetett felhasználni. A 187 gigabájtnyi információt Telegram oldalakon árusították. Akkoriban a LinkedIn azt mondta, hogy nem adatszivárgás történt, hanem az adatokat egyszerűen lemásolták a LinkedInről, és más webhelyekről is.

A HaveIBeenPwned incidenskövetési webhelyen bárki ellenőrizheti, hogy érintettek-e az adatai valamelyik adatszivárgásban. Egyelőre nem tudjuk, hogy az oldal adatbázisát a legutóbbi, WhatsAppot érintő leakkel frissítették-e.

Címlapkép forrása: Getty Images

Csanyi Sandor Prima Primissima 2022
kina-karanten-koronavirus-covid-19
forint euró

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
tőzsde részvény részvénypiac