Előfizetői tartalom

Akad cég, amelyik inkább lemond a napelemről, hogy áramszerződést kapjon

Major András
A kis napelemes rendszerrel rendelkező cégek kiszolgálását nagyon nehézzé, lényegében lehetetlenné teszik a villamosenergia-kereskedők számára a jelenlegi árszintek és szabályozás. A megoldást így a vonatkozó szabályozás módosítása jelenthetné, melynek eredményeképpen a kereskedő és fogyasztó szabadon állapodhatna meg az árakról és az elszámolási feltételekről.

A szaldóelszámolás miatt a villamosenergia-kereskedőknek egyszerűen nem éri meg kiszolgálniuk azon céges ügyfeleiket, melyek háztartási méretű naperőművel (HMKE) rendelkeznek, ezért nem tudnak számukra új szerződési ajánlatot tenni, felmondják futó szerződéseiket, illetve előzetes feltételként kikötik, hogy amennyiben az ügyfél HMKE-t telepít, ugyancsak felbontják szerződésüket. Miután számukra azonnali piaci árazású konstrukció fizikálisan sem adható, esetükben a villamosenergia-kereskedő még az ügyfélkezelési költséget sem képes kitermelni - amint azt korábban Fejes Tibor, az Audax ügyvezető igazgatója is elmondta a 24.hu-nak.

A problémát a villamosenergia-törvény vonatkozó szabályozása, illetve annak ellentmondásossága okozza.

Míg ugyanis a vállalati ügyfelek alapból nem az egyetemes szolgáltatás hatálya alá tartoznak, hanem piaci áron kell megállapodniuk a villamosenergia-kereskedővel az ellátásról, addig a villamosenergia-törvény a hálózatba betápláló HMKE-s felhasználók esetében szaldóelszámolást ír elő, melynek során ugyanazt az árat kell alkalmazni a termelésre és a fogyasztásra.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái