Előfizetői tartalom

Új különadót kaptak karácsonyra a gyógyszergyártók - Mi lesz a Richterrel?

Portfolio
Már a hazai tőzsde zárása után, pénteken éjjel jelent meg az új kormányrendelet a Magyarországon termelő gyógyszergyártók árbevétel-arányos különadójáról, ami a legnagyobb hazai gyógyszergyártóként a Richtert érintheti a leginkább. A vállalat részvényei a karácsonyt megelőző héten éves csúcson jártak és már a történelmi rekordot közelítették, az új különadó azonban negatív hír, számításaink szerint ugyanis az idei és a jövő évi profit számottevő részét elviheti.

Mit jelent az új különadó a Richternek?

December 23-án éjszaka jelent meg az a kormányrendelet, amivel új különadó lépett hatályba a gyógyszergyártókra vonatkozóan december 24-étől. Az új adónemből származó összeget a gyártók a 2022-es és a 2023-as árbevételük után fizetik, alapja a nettó árbevétel lesz, pontosabban a nettó árbevételt korrigálni kell a jogdíjakból származó bevételekkel, ez a csökkentett konszolidált árbevétel lesz az új különadó alapja.

A különadó által várhatóan a leginkább érintett cég a Richter lesz, mint a legnagyobb magyarországi gyógyszergyártó.

Már a 2021-es éves (konszolidált, teljes) árbevétele alapján messze az adónem legfelső sávjába tartozik a vállalat, ugyanis tavaly egész évben 630 milliárd forintos összesített árbevételt ért el a társaság.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái