Előfizetői tartalom

Mi vár 2023-ban a tőzsdékre? Itt vannak a Wall Street forgatókönyvei

Portfolio
Nem sok befektető fogja megköszönni a tavalyi évet: a tőzsdék beszakadtak a különböző makrogazdasági és geopolitikai események miatt, de főleg a jegybankok kamatemelési ciklusának elindulása nyomta rá a bélyegét a piaci hangulatra. Utóbbinak viszont már látszik a vége, legalábbis ami a sorvezetőnek számító amerikai jegybankot illeti, bár azzal kapcsolatban továbbra is vannak kérdések, hogy mégis meddig maradhat magas a kamatszint. A másik nagy kérdéscsokor a várható recesszióval kapcsolatos, egészen pontosak azzal, hogy hol, mikor, és mekkora recesszióra lehet számítani. Ha ezekre a kérdésekre megtaláljuk a választ, akkor annak megfejtéséhez is közelebb kerülünk, hogy mikor és mibe érdemes befektetni 2023-ban. Ehhez nagy segítséget nyújt annak szemrevételezése, hogy a legnagyobb amerikai bankok elemzőcsapatai milyen tőkepiaci folyamatokra számítanak az idei évben.

JP Morgan

Elsősorban az amerikai piacra fókuszáló előrejelzésében a JP Morgan azt írja, hogy a makrogazdasági és geopolitikai sokkokkal teli évre a tőzsdék jelentős eséssel reagáltak, egyes spekulatív növekedési szegmensek 70-80 százalékkal zuhantak a csúcsokról. Bár a vállalati fundamentumok e sokkok során ellenállónak bizonyultak, az tavalyi konstruktív növekedési háttér a JPM szerint

várhatóan nem marad fenn 2023-ban.

A fundamentumok valószínűleg romlani fognak, ahogy a pénzügyi feltételek tovább szigorodnak, és a monetáris politika még szigorúbbá válik. A gazdaság valószínűleg enyhe recesszióba is kerül, a munkaerőpiac zsugorodni fog, a munkanélküliségi ráta pedig 5 százalék körülire emelkedik a JP Morgan szerint.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés