Előfizetői tartalom

A 2022-es év egy újabb mérföldkő volt a klímapokol felé - Ezeket mind megéltük

Portfolio
Emberéleteket követelő pakisztáni áradások, rekordmeleg Európában, rekordhideg Amerika egyes részein, rekordhavazás Japánban, szárazság Európában, élelmiszerválság Afrikában, vízhiány Magyarországon - csak, hogy néhány "tünetet" említsünk a 2022-es természeti katasztrófákból, éghajlati szélsőségekből. Az idő előrehaladtával egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy sikerül a globális felmelegedést elég alacsonyan tartanunk ahhoz, hogy ne legyenek gyakoribbak és még szélsőségesebbek a fenti listában szereplő katasztrófák. Egy 2022-es összefoglaló következik a legszokatlanabb időjárási jelenségekről.

Önmagában egy-egy természeti katasztrófa lehet, hogy nem is tűnne az ember okozta globális felmelegedés következményének, hasonló csapások ugyanis évezredek óta vannak. Ha viszont ezeket egy csokorba gyűjtjük, egy év alatt is túl sok eseményre bukkanunk és egy hátborzongató listát kapunk arról, hogy világszerte mennyi szerencsétlenséggel kellett megküzdenie az embereknek. Valakinek a túl sok vízzel, másoknak a túl kevéssel, néhol a hőhullámokkal, megint máshol a túlzott hideggel és havazással.

Mi mindennel telt a 2022-es év?

Pakisztáni árvíz

A 2022-es év talán egyik legnagyobb csapása a az az apokaliptikus árvíz volt, amely elöntötte Pakisztán, a világ ötödik legnépesebb országának egyharmadát, és mintegy 33 millió embert érintett. Az ország déli tartományaiban a leesett vízmennyiség hatszorosa volt a 30 éves átlagnak, amely brutális áradásokat okozott. A becslések szerint 1 millió otthon pusztulhatott el, 33 millióan kényszerültek arra, hogy elhagyják lakóhelyüket, az ország egyharmada víz alá került, és a halálos áldozatok száma meghaladta az 1200-at.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés