FONTOS Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?
 
Előfizetői tartalom

Hogyan járhat jól egy kisbefektető 2023-ban?

A jelenleg elérhető adatok alapján a tavalyi évet jelentős veszteségekkel zárták a nyugdíjpénztárak, így a megtakarítók milliárdokat égethettek el a kihívásokkal teli év során. Ugyan voltak kisebb fellendülések évközben, mégis a nyugdíjpénztárak, 1-10 százalék körüli veszteséget szenvedtek a különböző kockázatú portfóliókban. Ha ehhez hozzávesszük az itthoni 15 százalék körüli átlagos éves inflációt, akkor látható, hogy ez egy igen veszteséges év volt a legtöbb ember számára, főleg reál értelemben. A nyugdíjpénztárakon kívül a saját számlás kereskedők sem örülhettek, hiszen ha az átlagos piaci hozamokat nézzük, szintén nagy összegeket bukhattak a tapasztalatlanabb befektetők. Olyan különleges évet tudhatunk magunk mögött, amikor mind a részvények, mind pedig a biztonságosnak hitt kötvények is hatalmas leértékelődésen vannak túl. Az elmúlt száz év alatt hasonló eset csak kétszer fordult elő, mégpedig 1931-ben, illetve 1969-ben. Ugyan sokak számára veszteséges évnek bizonyult a tavalyi, de ha bárkit vigasztal, akkor a legtöbb nagy alapkezelő sem tudta kivédeni a jelentősebb vagyoncsökkenést.

Ahogy átlépünk az újévbe, nullázódnak a hozamok és tiszta lappal indulhat mindenki. Ahogy tavaly is, úgy idén is rengeteg kockázattal kell szembenéznie még a legszemfülesebb befektetőnek is, viszont egyre több lehetőséget mutat meg magából a piac, vagy, ahogy Benjamin Graham, az értékalapú befektetés atyja mondaná, Mr. Market.

Végre jók lehetnek a kötvények?

Akármelyik eszközt nézzük, legyen az kötvény, vagy részvény, vagy nemesfém, találunk olyan lehetőséget, ami megvédhet minket a vagyoncsökkenéstől. A nehezebb dolog, azonban a reál hozam, vagyis az inflációt meghaladó hozam generálása lesz. Kezdve a kötvényekkel, itthon szinte kockázatmentesen juthatunk tíz százalék feletti hozamhoz. Elég csak megvenni az inflációkövető PMÁP-ot a következő három évre és egy gyors fejszámolást követően akár három év alatt 40 százalék feletti hozamot érhetünk el. Aki pedig devizában szeretne megtakarítani, egyre több lehetőséget lehet találni 5 százalék körüli, illetve feletti hozammal. Az EKB elhivatott a jelenlegi 9,2 százalékos infláció letörése mellett és a jelenlegi várakozások alapján további 100 bázisponttal emelheti a 2,5 százalékos kamatszintet. Christine Lagarde, az EKB elnöke, elmondta, hogy akár még további három kamatemelés is várható, annak ellenére, hogy már látszik az infláció mérséklődése az Eurozónában. Nem csak a magyar infláció magas, de az Eurozónában is 6 százalék feletti volt tavaly a pénzromlás üteme. Ezért a Prémium Euró Magyar Állampapír, vagy PEMÁP röviden, szintén jó választás lehet, azoknak, akik euróban szeretnének megtakarítani.

A hazai kötvények hozamát elsősorban az európai gázárak, EU-s pénzek folyósításának alakulása, a forint árfolyama, az MNB kamatpolitikája, valamint a hazai infláció tetőzése alakíthatja. A magyar infláció az egyik legmagasabb a régióban, de várhatóan 2023 első-második negyedévében tetőzhet. A benzinár stopot már kivezették, hiszen a százhalombattai finomító önmagában nem tudott elég üzemanyagot termelni a kutakra, így a kormány kénytelen volt megszüntetni az ársapkát, aminek hatására lecsökkenhet a kereslet, a külföldi import pedig újraindulhat, így a szűkösség enyhülhet. Ez persze rövidtávon további nyomást helyezhet az inflációra, de ezt követően azonban már elkezdhet mérséklődni az árak növekedési üteme.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés