elektromos autó akkumulátor
Üzlet

Elszabadultak az indulatok, káoszba fulladt a debreceni akkumulátorgyár közmeghallgatása

Portfolio
Ahogy arról a Portfolio is beszámolt, előző héten a debreceni déli ipari övezetben felépíteni tervezett kínai CATL akkumulátorgyár beruházásának felfüggesztését javasolta a városvezetésnek a Civil Fórum Debrecen Egyesület, miután az eddigi felmérések és a városban uralkodó közhangulat egyaránt arra utalnak, hogy a lakosság széles körben ellenzi a beruházást.

Ezt követően csütörtökön írta meg a Népszava, hogy a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint nem veszélyezteti a Debrecenben és környékén élők biztonságát a kínai CATL cég által tervezett akkumulátorgyár.

A határozat csütörtöktől vált nyilvánosan elérhetővé, bő egy héttel azután, hogy közel ezer lakos részvételével bekiabálásokba, indulatos felszólalásokba torkolló közmeghallgatást tartottak ez ügyben Debrecenben. A fórumon számosan megosztották aggályaikat, például arról, hogy az épülő üzem veszélyezteti a környék ivóvízbázisát, a megnövekedett forgalom pedig nem csak a levegőt szennyezi, hanem a térségben élők nyugalmát és biztonságát is zavarja.

A katasztrófavédelem határozata a környezeti terhelésre vonatkozó előírásokról nem rendelkezik, ezekről a kérdésekről ma délelőtt, a megyei kormányhivatal által összehívott közmeghallgatáson adtak szót a helyieknek:

A Telex beszámolója szerint az említett közmeghallgatás már az első percekben káoszba fulladt, ugyanis az eredetileg 160 ülőhelyes terembe a nagy érdeklődést követően több mint 200 an zsúfolódtak össze.

Az eseményen Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei főispán és Dr. Hajduné Dr. Kovács Mária Mónika, a megyei kormányhivatal főosztályvezetője próbálták meg bemutatni a környezetvédelmi engedélyeztetés menetét, de a résztvevők néhány percenként fújolással, bekiabálással szakították meg őket.

A tiltakozók elsősorban az iparbiztonsági és katasztrófavédelmi szabályok betartását illetően kételkednek, különösen azt követően, miután a gödi Samsung következetesen nem tartja be azokat.

A tiltakozók problémái az alábbi pontokban kerültek kifejtése:

  • Először is, az akkumulátor gyár vízigénye önmagában meghaladja a teljes városét, a környezeti hatástanulmány szerint ugyan ez nem jelentene problémát, de a lakosság szerint a térséget évek óta érintő egyre nagyobb aszályok miatt a jövőben komoly problémák adódhatnak a vízellátást illetően.
  • Másodszor, az akkumulátorgyártás egy önmagában nagy energiaigényű, és sok vegyi anyag felhasználásával járó folyamat. Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal minap leköszönt elnöke egy paksi rádióinterjúban hétfőn azt mondta, hogy a debreceni ipari parkba tervezett beruházások együttes áramigénye mintegy 1000 MW lehet, az iváncsai ipari parkba tervezett (ahol szintén akkumlátorgyár épül), pedig mintegy 200 MW. Ezt érdemes összevetni azzal, hogy közben a Paksi Atomerőmű jelenlegi zsinóráram termelése 2000 MW, az ország naponta jelentkező csúcsfogyasztása pedig az elmúlt hetekben jellemzően 6900-7000 MW.
  • Harmadszor, a gyárnak mintegy 9 000 dolgozóra lenne szüksége, ennyi álláskereső pedig állításuk szerint Debrecenben jelenleg nincsen, így feltehetőleg a beruházás több ezer kínai, vagy fejlődő országokból érkező vendégmunkás megjelenésével járna.
  • Végezetül pedig az a probléma is felmerült, hogy a CATL nem feltétlen fog minden, iparbiztonsági és katasztrófavédelmi jogszabályt maradéktalanul betartani.

A CATL-gyár Magyarország történetének legnagyobb magánberuházása, a Debrecenben épülő üzem mintegy 3000 milliárd forintnak megfelelő összegből valósulna meg a jelenlegi árfolyamszinteken.

Címlapkép: Getty Images

tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
medvegyev
havazás városban
pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823
chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot
ice vonat
david pressman
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot