Előfizetői tartalom

A nehézségek ellenére óriási rekordot döntöttek a hazai naperőművek

Major András
2022 végére meghaladta a 4000 MW-ot a naperőművek összesített magyarországi beépített teljesítőképessége, miután 2022-ben 1052 MW-tal, rekord mértékben bővült, az elmúlt két évben pedig lényegében megduplázódott a kapacitás.

December 31-én 4006 MW volt a teljes hazai fotovoltaikus kapacitás, melyből az 50 kW és az alatti háztartási méretű (HMKE) kis naperőművek 1481, az ennél nagyobbak pedig 2525 MW-ot tettek ki - derül ki a MAVIR adataiból.

összesített

A 2022-es új csúcs elsősorban az ipari méretű, 50 kW feletti naperőművek szegmensének köszönhető, amelyben tavaly 696 MW-tal nőtt a kapacitás, míg a kisebb szegmensben 356 MW-os bővülés volt látható. Előbbi szintén rekordnak számít (a 2019-es 601 MW-ot megdöntve), utóbbi azonban elmarad a 2021-ben regisztrált 406 MW-os növekedéstől.

50kw+
háztartási

Ez utóbbi némileg meglepő annak fényében, hogy a lakosság kereslete jelentősen megugrott a HMKE-k iránt, miután a kormány júliusban bejelentette, hogy az átlagfogyasztás feletti részre kivezeti a rezsicsökkentést. A korábbiakhoz képest többszörösére emelkedett kereslet alaposan leterhelte a telepítő és az engedélyezést végző szolgáltató társaságokat is, ami a beruházás megvalósításának idejét is megnyújtotta, ezzel együtt arra lehetett számítani, hogy a radikális igénynövekedés a 2022. második félévi telepítési statisztikában is megmutatkozik majd, ami tehát egyelőre nem igazán következett be.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái