mesterséges intelligencia AI veszély
Üzlet

Figyelmeztet a híres pszichológus: veszélyes szociopatákat szabadítunk az emberiségre a mesterséges intelligenciával

Portfolio
Öntudat nélkül veszélyes szociopatákká válhatnak a mesterséges intelligencia alapú chatbotok, amelyek valódi veszélyt jelentenek az emberiségre - figyelmeztet Michael Graziano, a Princeton pszichológusa és idegkutatója a The Wall Street Journal hasábjain megjelent esszéjében.
Aki kimarad, lemarad! Hogyan szerezz versenyelőnyt a mesterséges intelligencia használatával? Erről is szó lesz a Portfolio május 3-ai Digital Transformation konferenciáján!

A ChatGPT és a hozzá hasonló chatbotok meggyőzően képesek utánozni az emberi elmét, és a nagy teljesítményű rendszerek megjelenésével ezek a mesterséges intelligencia alapú eszközök minden eddiginél hozzáférhetőbbé váltak. Graziano szerint azonban az algoritmusok könnyedén "hazudnak bármiről, ami megfelel a céljuknak"

A pszichológus szerint ahhoz, hogy össze tudjuk egyeztetni értékeinkkel, a mesterséges intelligenciának öntudatra lesz szüksége.

Az öntudat része annak az eszköztárnak, amelyet az evolúció adott nekünk, hogy empatikus, proszociális fajjá tegyen minket"

- írja Graziano, majd hozzá tette:

Enélkül szükségszerűen szocipaták lennénk.

Nem arról van szó, hogy a mesterséges intelligencia bármikor kiugorhat a képernyőről, hogy megöljön valakit, de abból, hogy az életünk egyre több területe felett adunk neki felhatalmazást, még súlyos következmények származhatnak. Graziano szerint ahhoz, hogy szelídebbé tegyük őket, hagynunk kellene, hogy felismerjék, hogy a világ tele van más típusú elmékkel is, mint a sajátjuk.

Az egyik leggyakoribb félreértés a mesterséges intelligenciával kapcsolatban az, hogy ha intelligens, akkor öntudattal kell rendelkeznie, és ha ez teljesül, akkor autonóm lesz, és képes lesz átvenni az irányítást a világ felett. De Graziano szerint, ahogy egyre többet tudunk meg az öntudatról, úgy tűnik, hogy ezek az elképzelések nem helytállóak. Egy autonóm rendszernek, amely összetett döntéseket hoz, nem kell öntudattal rendelkeznie.

Van azonban egy probléma: nincs hatékony módszerünk arra, hogy megtudjuk, hogy egy mesterséges intelligencia rendelkezik-e öntudattal vagy sem. Sőt, filozófiai szempontból még azt is nehéz pontosan meghatározni, hogy más emberek tudatosak-e.

Ha tudni akarjuk, hogy egy számítógép rendelkezik-e öntudattal, akkor azt kell tesztelnünk, hogy a számítógép megérti-e, hogy az öntudattal rendelkező elmék hogyan lépnek kapcsolatba egymással

- írja Graziano. "Más szóval, egy fordított Turing-tesztre van szükségünk: Meg kell néznünk, hogy a számítógép meg tudja-e állapítani, hogy egy emberrel vagy egy másik számítógéppel beszélget."

Ha ezt nem tudjuk időben megoldani, súlyos következményekkel kell szembenéznünk.

"Egy szociopata gép, amely következetes döntéseket képes hozni, rendkívül veszélyes lenne" - írta.

A chatbotok képességei egyelőre korlátozottak, lényegében még játékokról van szó. De ha nem gondolkodunk mélyebben a gépi öntudatról, akkor egy vagy öt éven belül válsággal nézhetünk szembe

Aki kimarad, lemarad! Hogyan szerezz versenyelőnyt a mesterséges intelligencia használatával? Erről is szó lesz a Portfolio május 3-ai Digital Transformation konferenciáján!

Címlapkép forrása: Getty Images

Challenger 2
Leopard
Tunézia választás
Kormányablak
Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
nagy márton