Paks uzemanyag kazetta
Üzlet

Különleges nukleáris üzemanyag kazetta érkezik Paksra

Portfolio
Ma elkészült a Roszatom nukleáris üzemanyagokat gyártó vállalatának, a TVEL-nek, Moszkva melletti üzemében a százezredik üzemanyagkazetta, amelyeket a Paksi Atomerőműben is üzemelő VVER-440-es reaktorokhoz használnak és ez a különleges gyári számot viselő kazetta majd a következő szállítmánnyal Paksra fog érkezni – közölte ma a Roszatom.

A cég emlékeztetett rá, hogy 2022-ben több alkalommal is szállított Paksra friss üzemanyagot, legutóbb tavaly decemberben, igaz akkor a korábbi légi szállítás ellehetetlenülése miatt vasúton érkezett a nukleáris fűtőanyag a magyar atomerőműhöz.

A közlemény felidézte, hogy a VVER-440-es blokkok a jelenleg működő, orosz technológiát használó nyomottvizes egységek közül a legrégebbiek és az 1970-es évek óta megbízhatóan működnek. A világon Jelenleg 22 darab VVER-440-es blokk üzemel, ebből 5 Oroszországban, a többi 17 – európai országokban – Magyarországon, Finnországban, Csehországban, Szlovákiában, Ukrajnában, illetve egy blokk Örményországban termeli a villamos energiát. A VVER-440-es egységekkel működő atomerőművek együttes beépített teljesítménye mintegy bruttó 10,6 GW, éves termelésük meghaladja az 70 terawattórát.

Több közép-európai országban a VVER-440-es blokkok adják a villamosenergia-termelés gerincét.  Magyarországon a megtermelt villamos energia csaknem felét, Szlovákiában pedig a teljes termelés több mint felét biztosítják ezek az egységek. Arra is rámutat a közlemény, hogy az uniós statisztikai adatok szerint ma Magyarországon az egyik legolcsóbb a villamos energia a kontinensen. Átszámolva 9,5 eurócentet kell fizetni 1 kilowattóra energiáért (a meghatározott szintig), miközben az uniós átlag mintegy 31 eurócent.

A Roszatom rögzítette, hogy a nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL a VVER-440-es blokkokhoz szükséges üzemanyag egyetlen, engedéllyel rendelkező szállítója és az orosz szakemberek folyamatosan dolgoznak a VVER-440-es reaktorok üzemanyagának fejlesztésén. Ennek köszönhetően növekszik az atomerőművek hatékonysága és biztonsága. A folyamatos innovációnak és fejlesztéseknek köszönhetően a VVER-440-es blokkokhoz gyártanak megnövelt urántartalmú; az urán, illetve a kazettákat körbevevő hűtőközeg, azaz a víz optimalizált arányát biztosító üzemanyagot, illetve harmadik generációs, valamint megnövelt vibrációállóságú üzemanyagot is. Ezen felül Oroszországban, a Kola-félszigeten üzemelő atomerőmű egyik VVER-440-es blokkját úgynevezett regenerált, azaz a kiégett fűtőelemek újrahasznosításával készült üzemanyaggal működtetik.

A Paksi Atomerőmű négy blokkának üzemideje 2032-2037 között jár le és éppen tavaly decemberben adott felhatalmazást az Országgyűlés arra, hogy induljon el a 20 évet célzó üzemidő-hosszabbítás munkafolyamata, ez viszont a Paks II. kiadott állami támogatási engedélyét sodorhatja veszélybe:

Címlapkép forrása: Portfolio

Vlagyimir Putyin, Boris Johnson egy konferencián
Kína USA
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
wizzair_9