kenguru
Üzlet

Leállítanák a kengurutestrészek értékesítését Oregonban, a Nike lehet az elszenvedője

Portfolio
Az oregoni törvényhozásban olyan törvényjavaslatot terjesztettek be, amely betiltaná a kenguruhoz tartozó testrészek értékesítését, célba véve azokat a sportruházat-gyártókat, amelyek az állatok bőrét használják fel termékeik előállításához. Ha elfogadják, a törvény egyik nagy vesztese a Nike lehet, amely a legnagyobb foglalkoztató Oregonban - írja az AP News.

A futballcipő egyike az egyetlen olyan kengurubőrből készült termékeknek, amelyeket rendszeresen árulnak Oregonban - jelentette az Oregon Public Broadcasting. Az intézkedés hatással lenne az oregoni székhelyű Nike-ra, amely az állam legnagyobb munkaadója.

Felháborító, hogy Ausztráliában őshonos vadon élő állatok millióit ölték meg az elit futballisták egy része által viselt csúcskategóriás futballcipők kedvéért

- mondta Floyd Prozanski oregoni demokrata szenátor, aki a törvényjavaslatot benyújtotta, az állatvédő csoportok által hétfőn kiadott sajtóközleményben. "Megértem, hogy ez a jogszabály pénzügyi hatással lehet néhány oregoni cipőgyártóra, de végső soron Oregonnak a humánus oldalra kellene állnia ebben a kérdésben. Vannak más anyagok is, amelyeket fel lehet használni ezeknek a csúcskategóriás cipőknek a gyártásához".

A sajtóközleményben a Center for a Humane Economy, az Animal Wellness Action és az Animal Wellness Foundation üdvözölte a lépést.

Itt az ideje, hogy ezek a cipőgyártók továbbfejlesszék üzleti modelljüket, hogy megszüntessék a szélsőséges állatkínzást a termékkínálatukban

- mondta Rene Tatro, a Center for a Humane Economy elnökségi tagja.

A Nike nem válaszolt az OPB megkeresésére, de a vállalat a múlt hónapban azt nyilatkozta az ESPN-nek, hogy a futballcipőinek csak kis részében használ kengurubőrt, és hogy "olyan bőrszállítókkal dolgozik együtt, akik olyan feldolgozóktól szerzik be az állatbőrt, akik a megfelelő állattartást és humánus bánásmódot alkalmaznak, akár tenyésztett, háziasított, akár vadon élő állatokról van szó".

Az oregoni törvényjavaslat bűncselekménynek minősítené "bármely olyan termék megvásárlását, átvételét, eladását vagy kereskedelmi cseréjét, amely halott kenguru testrészt tartalmaz”.

A connecticuti törvényhozók hasonló törvényjavaslatot terjesztettek elő ebben az ülésszakban. A kengurutermékek szövetségi szintű betiltását 2021-ben javasolta az amerikai képviselőház, de nem fogadták el.

A tiltás nem lenne precedens nélküli: Kalifornia az 1970-es években tiltotta be a kenguruból készült termékeket.

Ausztráliában a kenguruk kereskedelmi célú begyűjtése legális. Több mint 1,3 millió kengurut öltek le kereskedelmi célból az országban 2021-ben - jelentette az OPB az ausztrál éghajlatváltozási, energiaügyi, környezetvédelmi és vízügyi minisztériumra hivatkozva. A hivatal szerint ez a szám a "fenntartható kvótának" kevesebb mint egyharmadát jelenti, vagyis azt a mennyiséget, amelyet az ügynökség szerint le lehetne ölni anélkül, hogy a négy fő kengurufaj bármelyike veszélybe kerülne.

A Nike árfolyamában egyelőre nem látszik komolyabb elmozdulás, a tegnapi zárás után 0,2 százalékos esett a papír.

nike0124

Címlapkép: Auscape/Universal Images Group via Getty Images

flybe
elbocsátás kirúgás nő szomorú
mesterséges intelligencia
Máris megugrott a 2024-es párizsi olimpia költségvetése
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
flybe