nagycsalados-foldgaz-arkedvezmeny-2023-foldgaz-ara-2023-gaz-ara-2023-rezsi-2023-rezsiarak-2023-rezsiszamla-2023
Üzlet

Ma reggel hirtelen nagyot esett a gáz ára

Portfolio
Továbbra is meglehetősen enyhén alakul az idei tél Európában, emiatt elmaradt a sokak által legrosszabb forgatókönyvként vizionált gázhiány, a szokatlan időjárás következtében pedig a gáztárolói adatok is kedvezően alakulnak, így Európa már a következő telet is jóval kedvezőbb helyzetből várhatja, ezt is árazzák ma a holland gáztőzsdén, ahol nagyot esett ma reggel a gáz ára.

Továbbra is enyhe az időjárás

A holland TTF gáztőzsdén ma reggel közel 10 százalékos mínuszban van a gáz ára, mivel továbbra is meglehetősen enyhén alakul az idei tél Európában, a legfrissebb előrejelzések szerint pedig tartósabb lehűlés nem is várható az elkövetkezendő néhány héten.

ttf
Forrás: tradingeconomics

A mostani eséssel ismét 60 euró alá került a megawattóránkénti jegyzés, a tavaszi 345 és az őszi 342 eurós szintekhez viszonyítva pedig már több mint 80 százalékot esett a gáz ára.

ttf2
Forrás: tradingeconomics

Az enyhe időjárás mellett szintén az európai gázárak alakulásának kedvez, hogy telítettek a kínai tárolók, aminek köszönhetően az importőrök a februári és márciusi szállítmányokat Európába irányítják át. Emellett a gáztárolók Európa-szerte látott magas (80 százalék körüli) töltöttsége is bizakodásra ad okot, ez ugyanis jóval magasabb, mint az egy évvel ezelőtti 50 százalékos érték, vagy az ötéves szezonális 70 százalékos átlag.

gaztarolo

Az enyhe időjárás, és a rekordszintű LNG-szállítmányok ellenére azonban továbbra is akadnak nehézségek, ilyen például a szigorú járványügyi korlátozások feloldása Kínában, melynek következtében jelentősen megnövekedhet az ország energiakereslete az elkövetkezendő hónapokban.

Emellett pedig a Financial Times információ szerint a holland kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy októberig végleg bezárja a groningeni gázmezőt, miután az már az energiaválság 2021-es kezdete előtt is tervben volt, miután a térségben jelentősen megnövekedett a szeizmikus aktivitás, és ennek következtében a földrengésveszély az elmúlt években.

Az összkép azért nem ennyire biztató

Ugyan a jegyzés már a háború előtti szinteken áll, azonban a földgáz geopolitkai fegyverként történő alkalmazása már jóval korábban, 2021 őszén megkezdődött az orosz fél részéről, emellett pedig a világjárványt követő újranyitás is a kereslet erőteljes megnövekedését hozta magával, így a kínálati aggodalmak következtében már akkor is igencsak meredeken emelkedett a gázár, a csúcsot ekkor a 178,8 eurós megawattóránkénti szint jelentette.

A 2021 nyári 35-45 eurós átlagszintekhez képest azonban még így is nagyjából 50 százalékkal áll magasabban a jegyzés.

ng21
Forrás: tradingeconomics

Címlapkép: Getty Images

Kormányablak
Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
orosz útlevél stock
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nagy márton