Kilőtt a Twitter árfolyama
Üzlet

Beperelték a Twittert antiszemita kommentek miatt

MTI
Beperelték Németországban a Twitter amerikai közösségi portált antiszemita kommentek törlésének elmulasztása miatt - jelentették szerdán német hírportálok.

A beszámolók szerint az európai zsidó egyetemi hallgatói szervezeteket összefogó EUJS (European Union of Jewish Students) és egy német civil szervezet, a gyűlöletbeszéd és az úgynevezett digitális erőszak további formáinak visszaszorításáért küzdő HateAid a berlini tartományi bíróságon indított eljárást azzal a céllal, hogy egy később jogi hivatkozási alapként szolgáló bírósági döntés rögzítse a tartalmak - bejegyzések és a hozzájuk fűzött megjegyzések, kommentek - moderálására vonatkozó üzemeltetői kötelezettségeket.

A felperesek szerint nem megfelelő az antiszemita, uszító, a holokausztot bagatellizáló és tagadó tartalmak moderálása a Twitteren. Polgárjogi perük tárgya hat antiszemita komment, amelyet olvasói bejelentésre sem törölt az üzemeltető.

Közös közleményük szerint az egyik esetben kifejezetten elutasították a kifogásolt holokauszttagadó tartalom törlését. Mint írták, ez a gyakorlat ellentétes a portál használatát szabályozó általános szerződési feltételekkel (ÁSZF). A dokumentumban ugyanis a Twitter rögzítette, hogy nem tűri el felületein a gyűlöletkeltést és az erőszakkal fenyegetést.

Hozzátették: a per "mérföldkőnek számít", mert tisztázza, hogy van-e joga a Twitternél alkalmazott "önkényes és átláthatatlan moderálási gyakorlatnak kiszolgáltatott" felhasználónak az ÁSZF érvényesítésére.

Egy 2021-es felmérést idézve kiemelték, hogy a Twitter a közösségi portálokat általában jellemző súlyos helyzethez képest is rosszul teljesít a bejelentett antiszemita tartalmak moderálásában, a vizsgálatban elemzett esetek csupán 11 százalékában lépett.

A legnagyobb németországi zsidó társadalmi szervezet, a Németországi Zsidók Központi Tanácsa (Zentralrat der Juden in Deutschland - ZDJ) üdvözölte a kezdeményezést. A per megindítása elengedhetetlen lépés a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben - hangsúlyozta a ZDJ közleménye szerint a szervezet elnöke, Josef Schuster. Hozzátette, hogy  minden felhasználót megilleti a védelem a közösségi portálokon terjedő gyűlölet, uszítás és holokauszttagadás ellen, ezért az üzemeltetőknek eleget kell tenniük szerződéses kötelezettségeiknek.

Címlapkép: Sutterstock

pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823
chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot
tosz-1a termobárikus nehéz lángszóró mlrs rakétatüzérség tüzérség orosz ukrán háború ukrajna
ice vonat
david pressman
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
chatgpt chatrobot mesterséges intelligencia ai robot chatbot