elemző
Üzlet

Meredek irányváltás az amerikai tőzsdéken - Sikerül ma a kitörés?

Portfolio
A délelőtti órákban mínuszba fordultak a vezető európai részvényindexek és a nap hátralévő részében már nem is következett be számottevő hangulatjavulás, és Amerikában is esésben voltak a vezető részvényindexek, miután a befektetők egyre pesszimistábbak a technológiai szektor kilátásaival kapcsolatban az elbocsátási hullámok és a kedvezőtlen gyorsjelentéseket követően. Az európai átlaghoz viszonyítva alulteljesített a magyar tőzsde, legnagyobb mértékben az OTP részvényei estek. Az amerikai tőzsdéken a kereskedési nap elején meredek esés rajzolódott ki, de onnan visszahúzták a vezető részvényindexeket, végül a keddi záróértékük közelében fejezték be a szerdai kereskedést a benchmarkok.

Döntés elnapolva

Nap végére a keddi záróértékük közelében maradtak a vezető amerikai részvényindexek. Az S&P 500-ban továbbra sincsen döntés arról, kitör-e felfelé a csökkenő trendből az index. Talán holnap.

dssadas

Hullámvasút

Az amerikai tőzsdéken meredek eséssel indult a nap, az S&P 500 már 1,7 százalék mínuszban is állt, azóta viszont visszahúzták a vezető indexeket, jelenleg 0,2-0,3 százalék mínuszban áll a Dow Jones és az S&P 500. Utóbbi ismét rátapadt az elmúlt hónapokban kirajzolódott csökkenő trendvonalra, a befektetők azt figyelik, sikerül-e kitörnie felfelé, vagy marad a beszűkülésben, és végül lefelé tör ki.

spx23523

Alulteljesített a magyar tőzsde, nagyobb mínuszban zárt az OTP

A hazai blue chipek közül egyedüliként a Mol részvényei zártak pluszban, legnagyobb mértékben pedig az OTP papírjai estek.

Tovább a cikkhez

Beperelték a Twittert antiszemita kommentek miatt

Beperelték Németországban a Twitter amerikai közösségi portált antiszemita kommentek törlésének elmulasztása miatt - jelentették szerdán német hírportálok.

Tovább a cikkhez

Alulteljesít a BUX

A zárás előtt a vezető európai részvényindexek közül a DAX és a CAC is 0,4 százalékos mínuszban van. A magyar tőzsde alulteljesít, a BUX 1,3 százalékkal került lejjebb.

Kitart a negatív hangulat

A vezető amerikai részvényindexek közül a Nasdaq már 2,1, az S&P 500 1,4, a Dow pedig 0,9 százalékos mínuszban van.

dow0125

Jelentős mínuszban Amerika

A nyitást követően a vezető amerikai részvényindexek közül a Nasdaq 2, az S&P 500 1,3, a Dow pedig 0,9 százalékos mínuszban van.

sp500_0125

Megütötték az OTP-t is

Széles körben elromlott a hangulat a nemzetközi piacokon a délutáni órákra, az európai részvényindexekhez viszonyítva alulteljesít a magyar tőzsde, a BUX 1,5 százalékos mínuszban van.

Mind a négy hazai blue chip árfolyama mínuszban van, az OTP részvényei pedig már 2,4 százalékos mínuszban állnak.

otp1125

A forgalom is átlagon felül alakul, délután 15 óráig már több mint 6,2 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a bank részvényei.

forgalom0125

Jelentősebb mínuszban nyithat Amerika

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Nasdaq 1,7, az S&P 500 1,1, Dow pedig 0,9 százalékos mínuszban nyithat.

Tovább esik a BUX

A délutáni órákban is folytatódik az esés a magyar tőzsdén, a BUX már 1,2 százalékos mínuszban van.

bux0125

Mol részvényeket adott el az upstream üzletág ügyvezető igazgatója

Mol-részvényeket adott el Berislav Gaso, a MOL Csoport Kutatás-Termelés üzletág ügyvezető igazgatója – áll a BÉT-en közzétett közleményben.

Tovább a cikkhez

Egyre lentebb a magyar tőzsde

A kereskedési idő felénél kitart a kedvezőtlen hangulat a hazai piacokon, a hazai blue chipek is esésben vannak a Mol kivételével.

Tovább a cikkhez

Esésben Európa

A déli órákra elromlott a hangulat a kontinens tőzsdéin, a vártnál kedvezőbb német hangulatindex adatok ellenére.

A vezető börzék közül a CAC és a DAX is 0,5 százalékos mínuszban van, akárcsak a BUX.

Kiugró eredmények az easyJetnél, kilőtt az árfolyam

Az easyJet szerdán közölte, hogy a vállalat várhatóan felülmúlja majd a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó 126 millió fontos adózás előtti nyereségre vonatkozó piaci konszenzust, miután az első negyedévben nőtt a bevétel, és a foglalási kedv a második negyedévben és a nyári szezonban is növekedett - írja a Marketwatch.

Tovább a cikkhez

Kitört az optimizmus Németországban

Januárban a várt mértékben erősödött az Ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, javultak a kilátások, de némileg romlott az aktuális állapot megítélése a gazdasági szereplők körében.

Tovább a cikkhez

Újabb elbocsátásokról döntött az Amazon

Az Amazon több mint 3000 alkalmazottját tervezi elbocsátani New Yorkban, Kaliforniában és a vállalat székhelyén, Washingtonban. A vállalat még novemberben jelentette be, hogy tömeges leépítésekbe kezd, a mostani bejelentéssel azonban eredetileg az eredetileg tervezett 10 000 fő helyett nagyjából 18 000 ember válhat munkanélkülivé - írja a Marketwatch.

Tovább a cikkhez

Kisebb mínuszban a vezető börzék

A délelőtti órákban továbbra is minimális elmozdulásokkal zajlik a kereskedés a vezető európai tőzsdéken, a francia CAC 0,1, a német DAX pedig 0,2 százalékkal került lejjebb.

A magyar tőzsdén is mérsékeltek az elmozdulások, a BUX 0,1 százalékos mínuszban van.

Itt az első tech jelentés, borús előrejelzést adott a Microsoft

Megérkezett az első Big Tech gyorsjelentés a tavalyi negyedik negyedévről, és a Microsoft eredményei, illetve előrejelzése igencsak vegyesre sikerült. A Microsoft keddi jelentése során csalódást keltő bevételi előrejelzést adott ki a folyó negyedévre vonatkozóan, ami a részvények árfolyamának esését okozta, miután a részvények kezdetben a decemberi negyedévre vonatkozó, a vártnál jobb eredmény miatt emelkedtek. A technológiai vállalat 2022 végén visszaesést tapasztalt az üzletben a Windows és az Office területein - közölte Satya Nadella vezérigazgató az elemzőkkel a jelentés utáni konferenciahíváson.

Tovább a cikkhez

Vegyes a kép Európában

A nyitást követően a vezető európai részvényindexek közül a francia CAC 0,4 százalékos pluszban van, a német DAX azonban stagnál.

A régiós börzék közül jól teljesít a horvát, szerb, és cseh tőzsde is, a magyar tőzsde azonban némileg lemaradva, 0,4 százalékos mínuszban van.

Mínuszos nyitás a magyar tőzsdén

A nyitást követően kisebb mínuszban van a magyar tőzsde, és a hazai blue chipek is eséssel kezdik a napot, egyedül a Magyar Telekom részvényei stagnálnak.

Tovább a cikkhez

Megjósolták, melyik évben jön el a fordulat az amerikai befektetési piacon

Az ISS Market Intelligence szerint 2027 végére az indexkövető alapokban kezelt vagyon meghaladja az aktívan kezelt alapokban lévőt az Egyesült Államokban – írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyitott a magyar tőzsde

A nyitást követően a BUX 0,2 százalékos mínuszban van.

buxnyito0125

Megszólalt a világ egyik legnagyobb tőzsdeguruja, ezt nem teszik zsebre a bikák

A Wall Street egyik legelismertebb stratégája, a JP Morgan csapatába tartozó Marko Kolanovic tartózkodik a 2023 eleji részvénypiaci ralitól. Ehelyett a neves elemző az idei év első felében 10 százalékos vagy annál is nagyobb korrekcióra készül, és azt mondja a befektetőknek, hogy "egyenesen negatív" a piacot illetően.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,3 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,1 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került lejjebb.
  • A vezető ázsiai tőzsdék közül ma reggel a Nikkei 0,19 százalékos pluszban áll, holdújév miatt azonban zárva tartott a tajvani, sanghaji, és hongkongi börze is.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,23 százalékot emelkedhet, a CAC 0,3 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,14 százalék mínuszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,21 százalékot eshet, a S&P 500 0,37 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,62 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

A változatosság jegyében a ma megint csendesebbnek ígérkezik, hiszen a KSH ugyan a keresetek novemberi statisztikáját teszi közzé, de emellett csak a német IFO gazdasági hangulatindexet tudjuk kiemelni a naptárban.

2023. január 23-29. makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 23. hétfő 11:00 PM Részletes áht-adat dec.
január 24. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
január 24. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
január 24. kedd 15:00 MNB Közlemény  
január 25. szerda 8:30 KSH Keresetek nov.
január 26. csütörtök 8:30 MNB Lakásárindex Q3
január 26. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
január 27. péntek 8:30 KSH Foglalkoztatás, munkanélküliség dec.
január 27. péntek 8:30 KSH Népmozgalom dec.
január 27. péntek   S&P Hitelminősítői felülvizsgálat  
Nemzetközi makrogazdaság
január 24. kedd 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex jan.
január 24. kedd 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex jan.
január 24. kedd 10:00 EU Beszerzési menedzserindex jan.
január 24. kedd 15:45 USA Beszerzési menedzserindex jan.
január 25. szerda 10:00 Németo. IFO index jan.
január 26. csütörtök 14:30 USA GDP Q4
január 26. csütörtök 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése dec.
január 27. péntek 9:00 Spanyolo. GDP Q4
január 27. péntek 14:30 USA PCE infláció dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 11,4 százalékos elmozdulással a Hang Seng index áll az élen, a sereghajtó 1,8 százalékos emelkedéssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 14,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 1,4 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 6,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 733,96 0,3% -0,5% 1,6% 1,8% -1,8% 28,5%
S&P 500 4 016,95 -0,1% 0,7% 4,5% 4,6% -8,9% 41,6%
Nasdaq 11 846,64 -0,2% 2,5% 7,8% 8,3% -18,4% 71,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 299,19 1,5% 4,4% 4,1% 4,6% -1,0% 14,0%
Hang Seng 22 044,65 0,0% 2,2% 12,5% 11,4% -10,6% -33,1%
CSI 300 4 181,53 0,0% 1,1% 9,2% 8,0% -12,6% -4,7%
Európai részvényindexek              
DAX 15 093,11 -0,1% -0,6% 8,3% 8,4% 0,5% 12,5%
CAC 7 050,48 0,3% -0,4% 8,4% 8,9% 3,9% 28,3%
FTSE 7 757,36 -0,4% -1,2% 3,8% 4,1% 6,3% 1,5%
FTSE MIB 25 884,31 0,2% -0,4% 8,4% 9,2% -0,3% 9,6%
IBEX 8 967,1 0,3% 0,9% 8,4% 9,0% 6,5% -15,1%
Régiós részvényindexek              
BUX 46 901,76 0,3% 1,3% 4,2% 7,1% -8,6% 14,5%
ATX 3 329,08 0,3% 1,0% 6,1% 6,5% -10,1% -9,4%
PX 1 293,74 0,5% 1,8% 8,0% 7,7% -7,0% 13,6%
WIG20 61 500,61 -0,2% 0,8% 7,8% 7,0% -7,1% -8,7%
Magyar blue chipek              
OTP 11 550 0,4% 3,5% 12,1% 14,2% -32,6% 0,2%
Mol 2 658 -0,7% -1,0% 0,7% 2,2% 1,5% -16,2%
Richter 8 420 0,7% 0,0% -4,3% 1,4% 1,3% 26,2%
Magyar Telekom 383 2,1% 3,2% 10,2% 13,0% -8,0% -20,0%
Nyersanyagok              
WTI 79,78 -1,8% -0,5% 0,4% -0,6% -5,3% 21,4%
Brent 86,3 -2,2% 0,2% 2,7% 1,6% 0,0% 23,3%
Arany 1 934,8 0,5% 1,3% 7,3% 6,6% 5,5% 43,0%
Ezüst 23,63 1,6% -1,5% -0,7% -0,5% -0,5% 35,9%
Devizák              
EURHUF 390,9400 -1,3% -1,6% -2,2% -2,4% 8,3% 26,5%
USDHUF 359,4686 -1,3% -2,3% -4,6% -4,2% 12,7% 44,0%
GBPHUF 441,1499 -2,0% -2,5% -2,9% -2,3% 2,6% 24,3%
EURUSD 1,0876 0,1% 0,7% 2,5% 1,9% -3,8% -12,2%
USDJPY 130,6400 0,0% 1,9% -1,6% -0,8% 14,6% 19,6%
GBPUSD 1,2315 -0,5% 0,3% 2,1% 2,4% -8,5% -13,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 22 637 -1,2% 7,1% 34,9% 36,3% -38,4% 98,6%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,47 -1,6% -1,9% -7,5% -9,5% 99,8% 30,7%
10 éves német állampapírhozam 2,12 -1,9% 3,4% -11,3% -17,2% -1 637,7% 302,7%
10 éves magyar állampapírhozam 7,55 -1,2% -3,6% -14,2% -18,4% 56,0% 240,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Thana Prasongsin

ukrán uniós zászló
Amerikai lakáspiac
atlasz marokko
tőzsde

Holdblog Időgépem, a hitel

"Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el!" (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne mivel nem...

Holdblog Bolygótüdők

Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és víztisztító...

2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
tőzsde