elemző
Üzlet

Meredek irányváltás az amerikai tőzsdéken - Sikerül ma a kitörés?

Portfolio
A délelőtti órákban mínuszba fordultak a vezető európai részvényindexek és a nap hátralévő részében már nem is következett be számottevő hangulatjavulás, és Amerikában is esésben voltak a vezető részvényindexek, miután a befektetők egyre pesszimistábbak a technológiai szektor kilátásaival kapcsolatban az elbocsátási hullámok és a kedvezőtlen gyorsjelentéseket követően. Az európai átlaghoz viszonyítva alulteljesített a magyar tőzsde, legnagyobb mértékben az OTP részvényei estek. Az amerikai tőzsdéken a kereskedési nap elején meredek esés rajzolódott ki, de onnan visszahúzták a vezető részvényindexeket, végül a keddi záróértékük közelében fejezték be a szerdai kereskedést a benchmarkok.

Döntés elnapolva

Nap végére a keddi záróértékük közelében maradtak a vezető amerikai részvényindexek. Az S&P 500-ban továbbra sincsen döntés arról, kitör-e felfelé a csökkenő trendből az index. Talán holnap.

dssadas

Hullámvasút

Az amerikai tőzsdéken meredek eséssel indult a nap, az S&P 500 már 1,7 százalék mínuszban is állt, azóta viszont visszahúzták a vezető indexeket, jelenleg 0,2-0,3 százalék mínuszban áll a Dow Jones és az S&P 500. Utóbbi ismét rátapadt az elmúlt hónapokban kirajzolódott csökkenő trendvonalra, a befektetők azt figyelik, sikerül-e kitörnie felfelé, vagy marad a beszűkülésben, és végül lefelé tör ki.

spx23523

Alulteljesített a magyar tőzsde, nagyobb mínuszban zárt az OTP

A hazai blue chipek közül egyedüliként a Mol részvényei zártak pluszban, legnagyobb mértékben pedig az OTP papírjai estek.

Tovább a cikkhez

Beperelték a Twittert antiszemita kommentek miatt

Beperelték Németországban a Twitter amerikai közösségi portált antiszemita kommentek törlésének elmulasztása miatt - jelentették szerdán német hírportálok.

Tovább a cikkhez

Alulteljesít a BUX

A zárás előtt a vezető európai részvényindexek közül a DAX és a CAC is 0,4 százalékos mínuszban van. A magyar tőzsde alulteljesít, a BUX 1,3 százalékkal került lejjebb.

Kitart a negatív hangulat

A vezető amerikai részvényindexek közül a Nasdaq már 2,1, az S&P 500 1,4, a Dow pedig 0,9 százalékos mínuszban van.

dow0125

Jelentős mínuszban Amerika

A nyitást követően a vezető amerikai részvényindexek közül a Nasdaq 2, az S&P 500 1,3, a Dow pedig 0,9 százalékos mínuszban van.

sp500_0125

Megütötték az OTP-t is

Széles körben elromlott a hangulat a nemzetközi piacokon a délutáni órákra, az európai részvényindexekhez viszonyítva alulteljesít a magyar tőzsde, a BUX 1,5 százalékos mínuszban van.

Mind a négy hazai blue chip árfolyama mínuszban van, az OTP részvényei pedig már 2,4 százalékos mínuszban állnak.

otp1125

A forgalom is átlagon felül alakul, délután 15 óráig már több mint 6,2 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a bank részvényei.

forgalom0125

Jelentősebb mínuszban nyithat Amerika

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Nasdaq 1,7, az S&P 500 1,1, Dow pedig 0,9 százalékos mínuszban nyithat.

Tovább esik a BUX

A délutáni órákban is folytatódik az esés a magyar tőzsdén, a BUX már 1,2 százalékos mínuszban van.

bux0125

Mol részvényeket adott el az upstream üzletág ügyvezető igazgatója

Mol-részvényeket adott el Berislav Gaso, a MOL Csoport Kutatás-Termelés üzletág ügyvezető igazgatója – áll a BÉT-en közzétett közleményben.

Tovább a cikkhez

Egyre lentebb a magyar tőzsde

A kereskedési idő felénél kitart a kedvezőtlen hangulat a hazai piacokon, a hazai blue chipek is esésben vannak a Mol kivételével.

Tovább a cikkhez

Esésben Európa

A déli órákra elromlott a hangulat a kontinens tőzsdéin, a vártnál kedvezőbb német hangulatindex adatok ellenére.

A vezető börzék közül a CAC és a DAX is 0,5 százalékos mínuszban van, akárcsak a BUX.

Kiugró eredmények az easyJetnél, kilőtt az árfolyam

Az easyJet szerdán közölte, hogy a vállalat várhatóan felülmúlja majd a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó 126 millió fontos adózás előtti nyereségre vonatkozó piaci konszenzust, miután az első negyedévben nőtt a bevétel, és a foglalási kedv a második negyedévben és a nyári szezonban is növekedett - írja a Marketwatch.

Tovább a cikkhez

Kitört az optimizmus Németországban

Januárban a várt mértékben erősödött az Ifo gazdaságkutató intézet német üzleti hangulatindexe, javultak a kilátások, de némileg romlott az aktuális állapot megítélése a gazdasági szereplők körében.

Tovább a cikkhez

Újabb elbocsátásokról döntött az Amazon

Az Amazon több mint 3000 alkalmazottját tervezi elbocsátani New Yorkban, Kaliforniában és a vállalat székhelyén, Washingtonban. A vállalat még novemberben jelentette be, hogy tömeges leépítésekbe kezd, a mostani bejelentéssel azonban eredetileg az eredetileg tervezett 10 000 fő helyett nagyjából 18 000 ember válhat munkanélkülivé - írja a Marketwatch.

Tovább a cikkhez

Kisebb mínuszban a vezető börzék

A délelőtti órákban továbbra is minimális elmozdulásokkal zajlik a kereskedés a vezető európai tőzsdéken, a francia CAC 0,1, a német DAX pedig 0,2 százalékkal került lejjebb.

A magyar tőzsdén is mérsékeltek az elmozdulások, a BUX 0,1 százalékos mínuszban van.

Itt az első tech jelentés, borús előrejelzést adott a Microsoft

Megérkezett az első Big Tech gyorsjelentés a tavalyi negyedik negyedévről, és a Microsoft eredményei, illetve előrejelzése igencsak vegyesre sikerült. A Microsoft keddi jelentése során csalódást keltő bevételi előrejelzést adott ki a folyó negyedévre vonatkozóan, ami a részvények árfolyamának esését okozta, miután a részvények kezdetben a decemberi negyedévre vonatkozó, a vártnál jobb eredmény miatt emelkedtek. A technológiai vállalat 2022 végén visszaesést tapasztalt az üzletben a Windows és az Office területein - közölte Satya Nadella vezérigazgató az elemzőkkel a jelentés utáni konferenciahíváson.

Tovább a cikkhez

Vegyes a kép Európában

A nyitást követően a vezető európai részvényindexek közül a francia CAC 0,4 százalékos pluszban van, a német DAX azonban stagnál.

A régiós börzék közül jól teljesít a horvát, szerb, és cseh tőzsde is, a magyar tőzsde azonban némileg lemaradva, 0,4 százalékos mínuszban van.

Mínuszos nyitás a magyar tőzsdén

A nyitást követően kisebb mínuszban van a magyar tőzsde, és a hazai blue chipek is eséssel kezdik a napot, egyedül a Magyar Telekom részvényei stagnálnak.

Tovább a cikkhez

Megjósolták, melyik évben jön el a fordulat az amerikai befektetési piacon

Az ISS Market Intelligence szerint 2027 végére az indexkövető alapokban kezelt vagyon meghaladja az aktívan kezelt alapokban lévőt az Egyesült Államokban – írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyitott a magyar tőzsde

A nyitást követően a BUX 0,2 százalékos mínuszban van.

buxnyito0125

Megszólalt a világ egyik legnagyobb tőzsdeguruja, ezt nem teszik zsebre a bikák

A Wall Street egyik legelismertebb stratégája, a JP Morgan csapatába tartozó Marko Kolanovic tartózkodik a 2023 eleji részvénypiaci ralitól. Ehelyett a neves elemző az idei év első felében 10 százalékos vagy annál is nagyobb korrekcióra készül, és azt mondja a befektetőknek, hogy "egyenesen negatív" a piacot illetően.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,3 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,1 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került lejjebb.
  • A vezető ázsiai tőzsdék közül ma reggel a Nikkei 0,19 százalékos pluszban áll, holdújév miatt azonban zárva tartott a tajvani, sanghaji, és hongkongi börze is.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,23 százalékot emelkedhet, a CAC 0,3 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,14 százalék mínuszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,21 százalékot eshet, a S&P 500 0,37 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,62 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

A változatosság jegyében a ma megint csendesebbnek ígérkezik, hiszen a KSH ugyan a keresetek novemberi statisztikáját teszi közzé, de emellett csak a német IFO gazdasági hangulatindexet tudjuk kiemelni a naptárban.

2023. január 23-29. makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 23. hétfő 11:00 PM Részletes áht-adat dec.
január 24. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
január 24. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
január 24. kedd 15:00 MNB Közlemény  
január 25. szerda 8:30 KSH Keresetek nov.
január 26. csütörtök 8:30 MNB Lakásárindex Q3
január 26. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
január 27. péntek 8:30 KSH Foglalkoztatás, munkanélküliség dec.
január 27. péntek 8:30 KSH Népmozgalom dec.
január 27. péntek   S&P Hitelminősítői felülvizsgálat  
Nemzetközi makrogazdaság
január 24. kedd 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex jan.
január 24. kedd 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex jan.
január 24. kedd 10:00 EU Beszerzési menedzserindex jan.
január 24. kedd 15:45 USA Beszerzési menedzserindex jan.
január 25. szerda 10:00 Németo. IFO index jan.
január 26. csütörtök 14:30 USA GDP Q4
január 26. csütörtök 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése dec.
január 27. péntek 9:00 Spanyolo. GDP Q4
január 27. péntek 14:30 USA PCE infláció dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 11,4 százalékos elmozdulással a Hang Seng index áll az élen, a sereghajtó 1,8 százalékos emelkedéssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 14,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 1,4 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 6,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 733,96 0,3% -0,5% 1,6% 1,8% -1,8% 28,5%
S&P 500 4 016,95 -0,1% 0,7% 4,5% 4,6% -8,9% 41,6%
Nasdaq 11 846,64 -0,2% 2,5% 7,8% 8,3% -18,4% 71,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 299,19 1,5% 4,4% 4,1% 4,6% -1,0% 14,0%
Hang Seng 22 044,65 0,0% 2,2% 12,5% 11,4% -10,6% -33,1%
CSI 300 4 181,53 0,0% 1,1% 9,2% 8,0% -12,6% -4,7%
Európai részvényindexek              
DAX 15 093,11 -0,1% -0,6% 8,3% 8,4% 0,5% 12,5%
CAC 7 050,48 0,3% -0,4% 8,4% 8,9% 3,9% 28,3%
FTSE 7 757,36 -0,4% -1,2% 3,8% 4,1% 6,3% 1,5%
FTSE MIB 25 884,31 0,2% -0,4% 8,4% 9,2% -0,3% 9,6%
IBEX 8 967,1 0,3% 0,9% 8,4% 9,0% 6,5% -15,1%
Régiós részvényindexek              
BUX 46 901,76 0,3% 1,3% 4,2% 7,1% -8,6% 14,5%
ATX 3 329,08 0,3% 1,0% 6,1% 6,5% -10,1% -9,4%
PX 1 293,74 0,5% 1,8% 8,0% 7,7% -7,0% 13,6%
WIG20 61 500,61 -0,2% 0,8% 7,8% 7,0% -7,1% -8,7%
Magyar blue chipek              
OTP 11 550 0,4% 3,5% 12,1% 14,2% -32,6% 0,2%
Mol 2 658 -0,7% -1,0% 0,7% 2,2% 1,5% -16,2%
Richter 8 420 0,7% 0,0% -4,3% 1,4% 1,3% 26,2%
Magyar Telekom 383 2,1% 3,2% 10,2% 13,0% -8,0% -20,0%
Nyersanyagok              
WTI 79,78 -1,8% -0,5% 0,4% -0,6% -5,3% 21,4%
Brent 86,3 -2,2% 0,2% 2,7% 1,6% 0,0% 23,3%
Arany 1 934,8 0,5% 1,3% 7,3% 6,6% 5,5% 43,0%
Ezüst 23,63 1,6% -1,5% -0,7% -0,5% -0,5% 35,9%
Devizák              
EURHUF 390,9400 -1,3% -1,6% -2,2% -2,4% 8,3% 26,5%
USDHUF 359,4686 -1,3% -2,3% -4,6% -4,2% 12,7% 44,0%
GBPHUF 441,1499 -2,0% -2,5% -2,9% -2,3% 2,6% 24,3%
EURUSD 1,0876 0,1% 0,7% 2,5% 1,9% -3,8% -12,2%
USDJPY 130,6400 0,0% 1,9% -1,6% -0,8% 14,6% 19,6%
GBPUSD 1,2315 -0,5% 0,3% 2,1% 2,4% -8,5% -13,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 22 637 -1,2% 7,1% 34,9% 36,3% -38,4% 98,6%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,47 -1,6% -1,9% -7,5% -9,5% 99,8% 30,7%
10 éves német állampapírhozam 2,12 -1,9% 3,4% -11,3% -17,2% -1 637,7% 302,7%
10 éves magyar állampapírhozam 7,55 -1,2% -3,6% -14,2% -18,4% 56,0% 240,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Thana Prasongsin

vihar fakidőlés
gyogyszer_tabletta
jonaguni-szenkaku-japán-sziget-kína

Holdblog Időgépem, a hitel

"Még ha egy sátorban is kell élned hozzá, az adósságot kerüld el!" (Sara Quin) Meglepő idézet, pláne mivel nem...

2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Senior Privát Bankár (Miskolc)

Senior Privát Bankár (Miskolc)
Díjmentes online előadás
Megmutatjuk hogyan tudsz kezdőként a forinttal kereskedni.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
catl