Előfizetői tartalom

Kint a vízből a Tesla? Örülnek a befeketetők

Portfolio
A Tesla agresszív árcsökkentései fellobbantották a keresletet a vállalat járművei iránt - mondta Elon Musk vezérigazgató a vállalat gyorsjelentését követő elemzői híváson, eloszlatva az azzal kapcsolatos aggodalmakat, hogy a gyenge gazdasági helyzet visszafogja a fogyasztói keresletet. A vállalat kissé alulmúlt a Wall Street negyedik negyedéves bevételre vonatkozó várakozását, de profitsoron sikerült verni a konszenzusos becslést, annak ellenére, hogy a járművek marzsa tovább csökkent. A cég emellett igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy a recesszióval való megbirkózás érdekében és a verseny erősödésével az előttünk álló évben is képes lesz a költségek csökkentésére. A jelentést követően több mint 5 százalékos pluszba lendült a Tesla árfolyama.

Rekord gyártás és értékesítés

A Tesla rekordszámú autót gyártott a harmadik negyedévben, ez már a korábban közzétett sales report miatt ismert volt, illetve az is, hogy az elemzői várakozásokat az akkori számok alulmúlták. Ami a konkrét számokat illeti, a Tesla 439 701 autót gyártott a negyedévben, ami 44 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. Ebből 419 088 darab volt Model 3/Y, míg 20 613 darab Model S/X.

Az értékesítésben szintén rekord született, miután a cég 405 278 darab autót adott el, ami 31 százalékkal volt több, mint egy évvel ezelőtt. Összesen 388 131 darab Model 3/Y talált gazdára, míg Model S/X-ből 17 147 darabot értékesített a cég.

Újabb rekordok

Az értékesítési számok emelkedésének köszönhetően az árbevétel is új rekordot ért el, 37 százalékkal 24,3 milliárd dollárra nőtt a bázisidőszakhoz képest – ez mérsékelten ugyan, de elmaradt az elemzők 23,7 milliárd dolláros várakozásától. Ehhez az autóértékesítés bővülése mellett hozzájárult az egyéb üzleti szegmensekben elért növekedés, valamint a járművek bázisidőszakhoz képest magasabb átlagos eladási ára (devizahatás nélkül számolva), beleértve a kedvező termék-, és regionális mix alakulását. A másik oldalról a Tesla kiemelte a negatív devizahatásokat – gondolva itt az erős dollárra, amely csökkenti a külföldi bevételeket -, amelyek 1,4 milliárd dollárral csökkentették a bevételt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés