Előfizetői tartalom

"Egy enyhe paranoiában kell élni, mintha folyamatosan támadás alatt lennél" - így kell felkészülni a kibercsatákra egy ex-FBI ügynök szerint

A kibertámadások során alkalmazott eszközök jellegükben nem változtak, ám a bűnözők sokkal ravaszabbak lettek, és egyre elterjedtebb, hogy a vállalatok adataira vadászó hackerek cégszerűen, vezérigazgatókkal, ügyfélszolgálattal és értékesítési hálózattal működnek. A szervezeteknek fel kell készülniük a legrosszabbra, ám ez sokszor nem is annyira egyszerű, hiszen óriási hiány van a képzett kiberbiztonsági szakemberekből. Mindezekről Milan Patel, a BlueVoyant menedzselt biztonsági szolgáltatásaiért felelős igazgatója és a vállalat egyik alapítója beszélt nekünk, aki korábban az FBI kiberbiztonsági részlegének technológiai vezetőjeként is dolgozott.

Aki kimarad, lemarad! Hogyan szerezz versenyelőnyt a mesterséges intelligencia használatával? Erről is szó lesz a Portfolio május 3-ai Digital Transformation konferenciáján!

Melyek lesznek várhatóan 2023 legnagyobb kockázatot jelentő kiberfenyegetései? Mi változott tavalyhoz képest?

Úgy gondolom, hogy amivel a jövőben többet fogunk találkozni – nem azért, mert gyakrabban fordulnak elő, hanem mert könnyebben fel tudjuk fedni őket – azok az ellátási láncot és a beszállítói ökoszisztémát érintő támadások. Ezek nagyon erős hatással vannak a szervezetekre. Ezt látjuk az adatainkban, és ez derül ki az információbiztonsági vezetőkkel folytatott beszélgetések során is. A szakemberek gyakran számolnak be arról, hogy egy-egy beszállítói partnerüket megtámadták. Úgy gondolom tehát, hogy ez a tendencia 2023-ban is erősödni fog, hiszen a rosszfiúk rájöttek, hogy sokkal egyszerűbb egy nagyvállalat beszállítóját megtámadni, mint magát a vállalatot. A bűnözők pedig nagyon gyorsan tanulnak egymástól, és ezt a tudást meg is osztják egymással a dark weben.

Miért könnyebb a beszállítókat megtámadni?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés