Előfizetői tartalom

Falnak ütköztek a magyar részvények - Merre tovább?

Portfolio
Tavaly október közepén nagy fordulat állt be a globális tőkepiacokon, azóta kifejezetten jó a hangulat a tőzsdéken, ráadásul a magas importkitettség miatt a magyar gazdaság szempontjából kiemelten fontos gázár is jelentősen csökkent, és a dollár is gyengült, ez pedig a magyar részvények árazását is alaposan átalakította, a hazai blue chipek árfolyama nagyot ralizott. Most azonban több részvény árfolyama is fontos szinthez ért, mutatjuk a fontosabb magyar részvények technikai képét.

OTP

  • A bank papírjai tavaly október óta két nagyobb hullámban emelkedtek, az RSI alapján azonban múlt hét péntekre vált túlvetté a részvény, így egy korrekció már mindenképpen időszerű volt.
  • A leminősítéssel együtt pedig a hír is megérkezett, ami indokolttá tette a korrekciót, hiszen a külföldi befektetők jellemzően az OTP részvényein keresnek kitettséget a hazai részvénypiacon, rossz hírek esetén pedig automatikusan az OTP részvényeit adják.
  • A befektetőknek érdemes figyelniük a 10 000 - 11 000 forint közötti sávot, amelyben tavaly november és idén január között ingadozott az árfolyam. január közepén ugrott ki fölfelé, amennyiben ismét a sávba érkezik vissza az árfolyam, akkor könnyen elérhetővé válhat a sáv alja 10 000 forint körül.
  • Egy másik támpont a befektetők számára az az emelkedő trendvonal lehet, ami a tavaly októberi, és az idén januári lokális mélypontok összekötésével adódik.
otp0130technika

Mol

  • A Mol árfolyama az elmúlt hónapokban csökkenő trendben haladt, az elmúlt napok emelkedésével pedig egyre közelebb jutott a csökkenő trendvonal alsó szintjéhez,
  • Eközben viszont egy rövidebb és egy hosszabb emelkedő trendvonal is berajzolható a mol trendgrafikonján, ha pedig így nézzük, akkor komoly beszűkülésben halad az árfolyam, azt érdemes majd figyelni hogy ebből a beszűkülésből melyik irányba tör ki az árfolyam.
  • Miközben az árfolyam újra megérkezett a korábban már fontos technikai szintnek bizonyuló 2 800 forint körüli zónához, ez most éppen ellenállásként működik, további emelkedéshez először ezt a szintet kellene áttörnie az árfolyamnak.
mol0130

Richter

  • A Richter nagy tavalyi menetelése újra a 9000 forint körüli zónában akadt el, amely nagyon erős ellenállás a papír esetében, az előző lokális csúcstól már több mint 12 százalékot esett az árfolyam.
  • A 8000 forint körüli zóna volt már korábban támasz és ellenállás is, a mai eséssel együtt újra oda érkezett meg az árfolyam, amennyiben ez elesik, úgy nagyobb tér nyílhat meg a további esés előtt.
  • Ha folytatódik az esés, első körben a 7600, utána pedig a 7000 forint körüli zóna állíthatja meg a lejtmenetet.
richter0130

Magyar Telekom

  • Nagyon erős volt az előző hetekben a Magyar Telekom, az októberi mélypontról már közel 40 százalékot ralizott az árfolyam január közepéig, a 380 forint körüli zóna és a napi túlvettség azonban megállította az emelkedést.
  • Amíg a tavaly októberi ralira húzott emelkedő trendvonal kitart, addig nagy baj nincsen.
  • Amennyiben azonban lefelé letöri az árfolyam az emelkedő trendvonalat, úgy a 340 forint körüli zóna lehet izgalmas.
mtelekom0130

Címlapkép: Javier Zayas, Getty Images

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés