Előfizetői tartalom

Folytatódik a Putyin elleni olajháború, itt az újabb lépés

Portfolio
Európa újabb lépéssel készül fokozni az orosz olajbevételekre nehezedő nyomást, és kimeríteni Putyin hadipénztárát, miközben az ukrajnai háború már közel egy éve húzódik - írja a CNBC. A javasolt intézkedések azonban magukban hordozzák annak a veszélyét, hogy jelentős piaci zavarok alakulhatnak ki – vélik egyes energetikai elemzők. Az orosz kőolajtermékek exportjára vonatkozó Európai Uniós tilalom a tervek szerint február 5-én, vagyis vasárnap lép életbe.

Jön az embargó

Az embargó pontosan két hónappal azután kerül érvénybe, hogy a G7 országok az orosz fosszilis tüzelőanyag-exportbevételek visszafogására december 5-én 60 dolláros árplafont vezetett be. Ezzel párhuzamosan az EU importtilalmat rendelt el az orosz tengeri nyersolajra.

Sokan úgy vélik, hogy ez a mostani orosz finomított kőolajtermékekre vonatkozóan embargó az eddigieknél összetettebb lesz, azonban több piaci zavart is okozhat.

Az Európai Unió a tavaly júniusban elfogadott, hatodik szankciócsomag részeként megtiltotta az Oroszországból származó tengeri nyersolaj és kőolajtermékek vásárlását, behozatalát vagy szállítását. Az orosz nyersolajra vonatkozó korlátozások december 5-én léptek hatályba,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés