Előfizetői tartalom

Itt az ukrajnai háború egyik nagy nyertese, a Magyarországon is aktív multi

A NATO tagállamok körében már az orosz-ukrán konfliktus széles körű, fegyveres eszkalálódását megelőzően döntés született a hadiipari kiadások növeléséről, a háború 2022. februári kitörésével azonban alapvetően változtak meg a nyugati országok prioritásai, a széleskörű fenyegetettség következtében pedig soha nem látott összegeket fordítanak a haderőfejlesztésére. Lényegében kijelenthetjük, hogy költségeit tekintve egy minden eddiginél nagyobb globális fegyverkezési verseny vette kezdetét, amelynek eddigi legnagyobb nyertese a hazánkban is aktív Rheinmetall. A német vállalat sorra kapja a megrendeléseket, portfóliója pedig a következő években tovább bővülhet világszerte népszerű fegyverekkel, mint a HIMARS rakéta-sorozatvető, ezt pedig a befektetők is árazzák, a vállalat részvényárfolyama kilőtt, és korábban soha nem látott csúcsokra emelkedett. Összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a 4iG partneréről, a Magyarországon is aktív Rheinmetallról.

Civil és hadászati tevékenységek

A Rheinmetall egy integrált technológiai konszern, amely 1889-ben alakult Rheinische Metallwaaren- und Maschinenbaufabrik Aktiengesellschaft néven, a vállalat világszerte 133 gyártóüzemben mintegy 25 000 alkalmazottal működik, 2021-ben 5,7 milliárd eurós árbevételt ért el.

Noha a Rheinmetall neve az elmúlt 12 hónapban a gigantikus hadiipari beruházásokkal vált igazán ismertté, a vállalat már hosszú évek óta a világ autóiparának egyik legelismertebb fejlesztési partnere, valamint beszállítója.

Jelenleg a vállalat bevételeinek közel harmadát a járműrendszerek adják, a fegyver és lőszer előállításból a bevételek közel ötöde származik. A 2021-es évben elért 594 millió eurós profit megoszlásából is jól látszik, hogy a fegyver és lőszer szegmens profitabilitása magas, ebből a tevékenységből a vállalat adózott eredményének közel fele származott.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés