Előfizetői tartalom

Íme öt elképesztő képesség, amiben még az embert is túlszárnyalja a mesterséges intelligencia

Portfolio
Az OpenAI verseket és egyetemi esszéket író chatbotja, a ChatGPT nagyon gyorsan az internet egyik legnépszerűbb alkalmazásává vált. Nem csoda, hiszen az alapjául szolgáló nyelvi modell másodpercek alatt képes meglepően szofisztikált szövegeket létrehozni. A chatbotok mellett azonban más népszerű alkalmazások is léteznek, amelyek szöveges parancs alapján hoznak létre különböző vizuális és audiális tartalmakat. Cikkünkben összegyűjtöttük a legismertebb generatív mesterséges intelligencia modelleket, és néhány lehetséges alkalmazási esetet is megemlítünk.

Aki kimarad, lemarad! Hogyan szerezz versenyelőnyt a mesterséges intelligencia használatával? Erről is szó lesz a Portfolio május 3-ai Digital Transformation konferenciáján!

Mi az a generatív mesterséges intelligencia?

A generatív mesterséges intelligencia a gépi tanulás azon részterülete, ahol modellek algoritmusok segítségével állítanak elő új tartalmakat, például képeket, szövegeket vagy hangokat. Jelenleg két fő területe létezik: A GAN-ok (Generative Adversarial Networks), illetve a transzformátor-alapú modellek.

A GAN-ok segítségével vizuális és multimédiás tartalmak hozhatók létre képekből és szövegekből. A Google a blogján úgy írja le a GAN-t, mint olyan párban álló, antagonisztikus mesterséges intelligencia-rendszereket, amelyeket arra tanítanak, hogy egy egyedül dolgozó rendszernél gyorsabban végezzenek el feladatokat. Az egyik rendszer létrehozza a tartalmat, míg a másik értékeli az első próbálkozásait, és ezt több millió alkalommal megismételve tökéletesítik a végeredményt.

A transzformátor-alapú modelleket óriási méretű szöveges adatbázisokon tanítják be, majd felhasználói utasításra ezekből hoznak létre szintén szöveg formátumú új adatokat. Ilyen nyelvi modell a ChatGPT-t működtető GPT (General Pre-trained) modell is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés