FONTOS Összeomlás a lakáshiteleknél, drámai fejlemények a bankbetéteknél
 
Előfizetői tartalom

Friss előrejelzés érkezett: még nagyobb teret hódíthat Magyarországon a magánegészségügy

Portfolio
A Fitch Solutions nemzetközi elemzői azzal számolnak, hogy a magyar kormány visszatér a Covid-járvány előtt látott hozzáállásához, ami az egészségügyre fordított állami források arányát illeti. Ez pedig azt vetíti előre a szakemberek szerint, hogy a közfinanszírozott rendszer teret veszíthet, a magánszektor szereplői pedig tovább erősödhetnek. A szakemberhiány viszont kritikus tényező maradhat.

A Fitch Solutions elemzői összefoglalásképp azt emelték ki, hogy a Covid-19 járvány megváltoztatta a kormány hozzáállását az egészségügyi rendszerhez és az azzal kapcsolatos kiadásokhoz, azonban a következő időszakban inkább az erre a célra elköltött összegek csökkenését várják. A magánegészségügyi szolgáltatók száma és a biztosítások előretörése folytatódhat, miután a műtéti beavatkozások még mindig nem álltak helyre. A rendszer legkritikusabb pontja még mindig a huménerőforrás, ami a várólisták további növekedéséhez, valamint az orvosi berendezések alacsonyabb kihasználtságához vezet.

A közgazdászok felidézik, hogy a koronavírus-járvány előtt a kormány soha nem költött annyira keveset a GDP-arányában az egészségügyre, mint addig. Ez azzal járt, hogy az infrastruktúra sok esetben elavulttá vált és nem valósultak meg a szükséges beruházások. A Fitch Solutions elemzői megemlítik, hogy a magyar egészségügyi költségvetés nagy része bérekre, kórházi adósságokra, valamint a kórházak és járóbeteg ellátóhelyek működtetésére megy el, csupán a kiadások egyharmadát fordítja az állam beszerzésre, innovatív orvosi berendezések vásárlására, és ezek korlátozzák a kórházi kapacitások növekedését. Kivételt képezett ez alól - idézik fel az elemzők - a Covid-járvány, amikor a kormány túlköltekezett orvosi berendezésekben: 1,3 milliárd dollárnak megfelelő összegben szerzett be lélegeztetőgépeket. Ez a beruházás több mint kétszeresére növelte Magyarország orvostechnikai eszközimportját a 2019-es évhez képest és az így beszerzett eszközök nagy részét még mindig exportálja az ország - említik meg.

A szakértők azt vetítik előre, hogy a kormány a következő időszakban inkább csökkenti az egészségügyre szánt kiadásokat, ahelyett, hogy a forrásokat a meglévő infrastruktúra kapacitásának bővítésére használná. Ez pedig korlátozni fogja az állami egészségügy teljesítményének növekedését az előttünk álló időszakban - állapítják meg.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái