Előfizetői tartalom

Széllel szemben a Rába, de bevált az új stratégia

Portfolio
Közzétette legfrissebb számait a Rába, amelyek a kihívásokkal teli gazdasági és működési környezet ellenére pozitív képet festettek a cégnél végrehajtott változtatásokról. A meredeken emelkedő költségekre sikerült jól reagálnia a cégnek, ami az elmúlt 5 év legmagasabb üzemi eredményét hozta a vállalat számára, emellett pedig a csoport szintű EBITDA meghaladta a 4,6 milliárd forintot, így az EBITDA-tömeget tekintve az elmúlt 10 év második legnagyobb eredményét realizálta a vállalatcsoport.

Megugrott a bevétel

A Rába működési környezetre jelentős hatást gyakorolt az orosz-ukrán háború, amelynek elhúzódása miatt hosszú távon számolni kell a gazdasági környezet bizonytalanságával, valamint az európai gyártási költségek drasztikus növekedésével – áll a jelentésben. Valamennyi releváns költségelem tekintetében jelentős növekedés volt tapasztalható: nagymértékben emelkedtek az alapanyag és alkatrész beszerzési árak, miközben a tavalyi év második felében az energia-, és a munkaerőköltségek rekord szintet értek el, ami sosem látott nyomást a helyezett a Rába a működési tevékenységének eredményességére.

Ami a piacokat illeti, a háború negatív hatásai a járműiparon belül elsősorban az európai személygépkocsi szegmensekben voltak érezhetők, viszont az európai haszongépjármű és a globális mezőgazdasági szegmensekben nem volt érzékelhető a keresleti aktivitás csökkenése. Ennek megfelelően 2022-ben a Rába valamennyi fő haszongépjármű piacán a kereslet meghaladta az egy évvel korábbi szinteket.

a keresleti aktivitás, valamint az exportot támogató árfolyamkörnyezet pozitívan hatott a bevételek alakulására a negyedik negyedévet és az egész évet tekintve.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés