Előfizetői tartalom

Családi háború a zeneiparban - Ellenséges felvásárlás osztja meg a rajongókat

Portfolio
Töretlen népszerűségnek örvend napjainkban az ázsiai K-pop zenei műfaj, az olyan népszerű fiú és lánybandák, mint a BTS, a Blackpink, vagy a Twice pedig az ázsiai kontinens után már sorra hódítják meg a világot több száz milliós, olykor pedig bőven egy milliárd feletti megtekintéseikkel a legnagyobb videómegosztó portálokon. A műfaj körül kialakult hype érthető módon nem mindennapi lehetőségeket tartogat a különböző kiadócégek számára is, akik egymással versengenek a minél nagyobb piaci részesedésért, az elmúlt hetekben pedig különösen nagy figyelem övezte a K-pop világát, miután a két legnagyobb dél-koreai zenei vállalat, a világhírű BTS-t is menedzselő Hybe versengésbe kezdett a Kakao Corporationnal az egyik leghíresebb dél-koreai kiadó, az SM Entertainment feletti irányítás megszerzéséről. A konfliktus végül valóságos családi háborúvá torkollott, a szembenálló felek között pedig olyan vádak is előkerültek, mint az offshore ügyletek, vagy a Hybe esetleges monopolhelyzetének az iparra gyakorolt káros hatásai.

Az érintettek

A két szembenálló cég közül kétségtelenül a Hybe az ismeretebb, amely egyike a legnagyobb piaci befolyással bíró vállalatoknak a dél-koreai K-pop iparban. A vállalat neve pedig a befektetők számára is ismerősen csenghet, miután leányvállalata a Big Hit Entertainment 2020-ban a BTS sikerének köszönhetően tőzsdére lépett. Ezekben az időkben a vállalat bevételeinek mintegy 90 százalékát a BTS termelte, az elemzők pedig hamar fel is hívták a figyelmet a diverzifikáció hiányára, mint potenciális kockázatra.

A BTS-nek való kitettséget ezt követően fokozatosan igyekezett csökkenteni a vállalat, de még az ezt követő évben, 2021-ben is a bevétel 70 százalékát a BTS hozta az NH Investments & Securities elemzőinek becslése szerint.

A diverzifikációra pedig minden eddiginél nagyobb szükség van, miután a BTS szünetet tart, mivel az együttes tagjai a Dél-Koreában a minden 18 és 28 év közötti munkaképes férfiak számára kötelező katonai szolgálatukat teljesítik.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés