Érmék tőzsde háttérrel
Üzlet

Megütötték a tőzsdéket az amerikai inflációs adat után

Portfolio
Mérsékelten pozitív hangulatban kezdődött a kereskedés pénteken az európai részvénypiacokon az amerikai indexek tegnapi emelkedését követően, a délutáni várt feletti amerikai inflációs mutatóra azonban megütötték a tőzsdéket, mind az európai, mind az amerikai tőzsdéken vaskos mínuszok alakultak ki.

Rossz napot zárt Amerika

Nagyot estek ma az amerikai tőzsdék, a Dow 1,1 százalékkal, az S&P 500 pedig 1 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq 1,7 százalékos mínuszban zárta a napot.

sp4015263

Jön Zuckerbergék válasza az AI-őrületre

A Meta egy új nyelvi modellt képzett ki, jelentette be pénteken Mark Zuckerberg vezérigazgató. A LLaMA nevű modell célja, hogy segítse a tudósokat és mérnököket a mesterséges intelligencia alkalmazási területeinek kutatásában, a technológia a későbbiekben majd matematikai problémákat oldhat meg, illetve tudományos kutatásokat is tud majd végezni.

Tovább a cikkhez

Nem javul a hangulat

Továbbra is jelentős esésben vannak a tengerentúli tőzsdék, a Nasdaq 2 százalékos esése mellett az S&P 500 már 1,4 százalékos, a Dow pedig 1,2 százalékos mínuszban van.

spspssps

Csak a Telekom emelkedett ma a blue chipek közül

A negatívra forduló nemzetközi befektetői hangulat közepette mérsékelt eséssel fejezte be a hét utolsó kereskedési napját a BUX.

Tovább a cikkhez

Komolyabb esésekkel nyitottak az amerikai tőzsdék

Komolyabb esésekkel kezdték a pénteki kereskedést az amerikai tőzsdék, az irányadó indexek 1 százalék feletti mínuszokat mutatnak.

Tovább a cikkhez

Kilengett a mutató, ami riadalmat hoz a Fedre

A Federal Reserve által preferált inflációs mutatók januárban váratlanul felgyorsultak, és a fogyasztói kiadások az év végi visszaesés után megugrottak, ami további nyomást gyakorol a döntéshozókra, hogy tovább emeljék a kamatlábakat.

Tovább a cikkhez

1 százalék feletti mínuszban a DAX

Tovább esnek az európai tőzsdék, a DAX és a CAC-40 már 1 százalék feletti mínuszban jár.

dax333

A magyar tőzsde kisebb eséssel megúszta eddig, a BUX 0,4 százalékkal került lejjebb.

Lefordultak a tőzsdék az inflációs adat után

Várt feletti lett az amerikai PCE inflációs adat, amire megütötték a tőzsdéket, az európai indexek lefordultak a délelőtti oldalazás után, a DAX 0,6 százalékos mínuszban jár.

daxindex

A befektetők továbbra is aggódnak a jövőbeli kamatemelések ütemét illetően, a vártnál erősebb inflációs adat pedig abba az irányba mutat, hogy nem lassulnak a kamatemelések.

Az amerikai határidős indexek is mínuszos nyitást jeleznek előre, a Dow futures 334 pontos mínuszban tartózkodik, ami 1 százalékos esésnek felel meg, az S&P 500 és a Nasdaq pedig 1,1, illetve 1,3 százalékos mínuszban nyithat.

Csalódást keltő számok érkeztek, jöhet a vártnál nagyobb kamatemelés?

Magyar idő szerint 14 óra 30 perckor került publikálásra a személyi fogyasztások indexe (PCE) az Egyesült Államokban, ezúttal igencsak csalódást keltő számok érkeztek:

  • Decemberről Januárra 0,6 százalékkal nőtt a személyi fogyasztások árindexe, ami 0,2 százalékkal a magasabb az elemzők által várt 0,4 százalékos értéknél
  • Ami a maginflációt illeti, az előző év azonos időszakához mérve 4,7 százalékos volt az árnövekedés, ami 0,4 százalékkal magasabb az elemzők 4,3 százalékos konszenzusánál,

és egyben 0,1 százalékkal magasabb a decemberi 4,6 százalékos értéknél, tehát nemhogy csökkent, de nőtt is az inflációs nyomás decemberhez viszonyítva.

Az adatok publikálását követően már 32,9 százalékra nőtt annak az esélye, hogy a Fed a következő, március 22-i kamatdöntő ülésén 50 bázispontos kamatemelést hajt majd végre.

kamat

Jöhet a távközlés legnagyobb leépítése - 8500 alkalmazottat bocsáthat el az Ericsson

Világszerte 8500 alkalmazottat bocsáthat el az Ericsson, tudta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Esik a BUX

Iránykereséssel telik a pénteki kereskedés az európai tőzsdéken, a BUX minimális mínuszban áll.

Tovább a cikkhez

Izraeli cégben szerzett részesedést a 4iG

A 4iG tőkeemeléssel 9,538 százalékról 20 százalékra növelte az izraeli SpaceComban fennálló részesedését.

Tovább a cikkhez

Felemás hangulat az európai tőzsdéken

A déli órákra a DAX is minimális mínuszba fordult, 0,2 százalékot esett az index, a brit FTSE-100 0,3 százalékkal, a francia CAC-40 pedig stagnál.

Nagy esésben a Masterplast részvényei

Komolyabb esés bontakozott ki ma délelőtt a Masterplast részvényeinek piacán, az árfolyam 5 százalékos mínuszban áll, amivel masszívan alulteljesítő a papír ma a magyar tőzsdén. Friss hír nem látott napvilágot a céggel kapcsolatban, a vállalat tegnap tette közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését, a befektetők vélhetően még ezt emésztgetik.

Tovább a cikkhez

Lefordult a BUX

Halvány pluszban állnak a pénteki kereskedésben az irányadó európai indexek, a DAX 0,2 százalékkal, a CAC-40 0,3 százalékkal araszolt felfelé.

A befektetők az érkezett makroadatokat és vállalati gyorsjelentéseket emésztik. A német GDP elmaradt a várttól, a brit fogyasztók viszont optimistábbak a személyes pénzügyi helyzetükre és a gazdasági kilátásokra.

dax0224

A vállalati gyorsjelentések közül a Rolls-Royce emelhető ki, amely több mint 20 százalékot ugrott a negyedéves eredményekre és az Accor hotelcsoport, amely arról számolt be, hogy a legtöbb piacán visszatért a koronavírus-járvány előtti szintekre az utazás. Ugyanakkor sok vállalat hozzátette, hogy nagyon nagy a bizonytalanság a kilátások körül.

A magyar tőzsde alulteljesítő ma, lefordult a BUX index, jelenleg 0,3 százalékos mínuszban tartózkodik. 

bux0224 

A blue chipek közül a Magyar Telekom és a Richter emelkedik, a Mol és az OTP viszont kis mínuszban áll.

Beütött az energiaválság, ezreket tenne utcára a német vegyipari óriás

Elbocsátásokba kezd a BASF a költségcsökkentési intézkedések jegyében, a vegyipari vállalat 2600 főtől válna meg, ami globális munkaerejének 2 százalékát teszi ki. A cég már készül az olcsó orosz gáz nélküli időkre, a vezérigazgató szerint Európa a túlszabályozás és a magas költségek miatt szenved. A cég idő előtt leállította a saját részvény vásárlásokat is – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Erősödéssel nyitott a magyar tőzsde

Emelkedéssel indul a nap az európai tőzsdéken, a nemzetközi hangulatot követve a BUX is kis erősödéssel nyitott.

Tovább a cikkhez

Rosszabbul megy a német gazdaságnak, mint gondoltuk

A negyedik negyedévben lényegesen elmaradt az előzetes becsléstől a német statisztikai hivatal, a Destatis végleges kalkulációja a németországi bruttó hazai termék alakulásáról mind negyedéves, mind éves bázison. A 2022-es negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest ár, szezonális és naptári kiigazítással 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) Németországban. A végleges adat 0,2 százalékponttal lett alacsonyabb a még januárban kiadott előzetes becslésnél.

Tovább a cikkhez

Mol-részvényeket kapott a távozó kutatás-termelési igazgató

Mol-törzsrészvényeket kapott a cégcsoport kutatás-termelési üzletágának korábbi ügyvezető igazgatója munkaviszonyának megszűnése kapcsán – tette közzé a Mol.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,3 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,5 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,9 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,1 százalékos pluszban van, a Hang Seng 1,19 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 0,13 százalékkal került feljebb.
  • Jó hangulatban kezdhetik a kereskedést az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,5 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,73 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,19 százalék pluszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,05 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,04 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,21 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

A hét utolsó munkanapja nem lesz eseménytelen, itthon a KSH a foglalkoztatás és munkanélküliség januári számait publikálja pénteken, emellett a német GDP és az amerikai PCE infláció okozhat piaci mozgásokat.

2023. február 20-26. makronaptár
Magyar makrogazdaság
február 20. hétfő 8:30 MNB Előzetes pénzügyi számlák Q4
február 21. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
február 22. szerda 8:30 KSH Lakásépítések, építési engedélyek Q4
február 22. szerda 11:00 PM Részletes áht-beszámoló jan.
február 23. csütörtök 8:30 KSH Keresetek dec.
február 23. csütörtök 8:30 KSH Népmozgalom jan.
február 24. péntek 8:30 KSH Foglalkoztatottság, munkanélküliség jan.
Nemzetközi makrogazdaság
február 20. hétfő   USA Elnökök napja  
február 20. hétfő 2:15 Kína Kamatdöntés  
február 21. kedd 9:15 Franciao. Előzetes bmi feb.
február 21. kedd 9:30 Németo. Előzetes bmi feb.
február 21. kedd 10:00 EU Előzetes bmi feb.
február 21. kedd 11:00 Németo. ZEW index feb.
február 21. kedd 15:45 USA Előzetes bmi feb.
február 22. szerda 8:00 Németo. Infláció jan.
február 22. szerda 10:00 Németo. IFO index feb.
február 23. csütörtök 11:00 EU Infláció jan.
február 23. csütörtök 14:30 USA GDP Q4
február 24. péntek 8:00 Németo. GDP Q4
február 24. péntek 14:30 USA PCE infláció jan.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 15,5 százalékos elmozdulással a PX index áll az élen, a sereghajtó 0,0 százalékos emelkedéssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 16,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 6,6 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 0,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 153,91 0,3% -1,6% -1,4% 0,0% 0,1% 31,0%
S&P 500 4 012,32 0,5% -1,9% -0,2% 4,5% -5,0% 46,0%
Nasdaq 12 180,14 0,9% -2,1% 2,6% 11,3% -9,8% 76,6%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 104,32 0,0% -2,1% 0,7% 3,9% 2,5% 23,8%
Hang Seng 20 351,35 -0,4% -3,0% -7,7% 2,9% -14,0% -34,9%
CSI 300 4 103,65 -0,1% 0,2% -1,9% 6,0% -11,2% 0,8%
Európai részvényindexek              
DAX 15 475,69 0,5% -0,4% 2,5% 11,1% 5,8% 24,0%
CAC 7 317,43 0,2% -0,7% 4,1% 13,0% 7,9% 37,6%
FTSE 7 907,72 -0,3% -1,3% 1,6% 6,1% 5,5% 9,2%
FTSE MIB 27 277,62 0,6% -2,1% 5,6% 15,1% 5,1% 20,3%
IBEX 9 231,6 0,6% -1,0% 3,2% 12,2% 9,4% -6,0%
Régiós részvényindexek              
BUX 45 388,94 0,7% -1,4% -3,0% 3,6% -5,0% 18,7%
ATX 3 466,6 0,2% -1,0% 4,4% 10,9% -4,6% 1,7%
PX 1 388,55 0,9% -0,9% 7,8% 15,5% -1,2% 25,7%
WIG20 59 474,66 1,3% -1,9% -3,5% 3,5% -5,3% -5,1%
Magyar blue chipek              
OTP 10 855 -0,1% -2,9% -5,6% 7,4% -28,8% -4,1%
Mol 2 778 2,7% -0,5% 3,8% 6,8% 10,2% 0,3%
Richter 7 750 -0,5% -1,6% -7,4% -6,6% -0,3% 28,5%
Magyar Telekom 394 4,5% 7,9% 5,1% 16,2% -9,2% -13,4%
Nyersanyagok              
WTI 75,24 2,0% -4,1% -7,4% -6,2% -18,3% 18,5%
Brent 82,29 2,0% -3,4% -6,7% -3,1% -15,2% 22,8%
Arany 1 820,69 -0,8% -0,7% -5,4% 0,3% -4,5% 37,1%
Ezüst 21,34 -1,3% -1,8% -8,3% -10,1% -12,9% 29,0%
Devizák              
EURHUF 380,2500 -0,3% -1,0% -4,0% -5,0% 5,7% 21,5%
USDHUF 358,8449 0,0% -0,2% -1,5% -4,4% 12,9% 41,0%
GBPHUF 431,7700 -0,4% 0,2% -4,1% -4,4% -0,3% 21,4%
EURUSD 1,0597 -0,3% -0,7% -2,5% -0,7% -6,4% -13,8%
USDJPY 134,6100 0,0% 0,3% 3,0% 1,0% 17,0% 26,2%
GBPUSD 1,2024 -0,3% 0,1% -2,8% 0,0% -11,3% -13,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 23 939 -1,0% 1,8% 4,4% 44,2% -35,8% 135,5%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,9 -1,2% 0,6% 10,6% 1,7% 96,2% 35,7%
10 éves német állampapírhozam 2,43 -1,9% -0,4% 12,3% -5,2% 1 146,7% 305,2%
10 éves magyar állampapírhozam 8,87 3,3% 2,8% 16,1% -4,1% 79,2% 242,5%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Forrás: Getty Images

Egyre jobb a hangulat, emelkedtek a tőzsdék

A hét elején elromlott a hangulat a tőzsdéken, miután ismét előtérbe kerültek a jegybanki kamatemelésekkel kapcsolatos befektetői aggodalmak, és ma reggel Ázsiában további esés látszott, azonban Európában úgy tűnik, hogy a hét második felére enyhült a nyomás, hiszen ma már szép pluszba kerültek a tőzsdék. Kivette a részét az emelkedésből a magyar tőzsde is, részben a Magyar Telekom szárnyalásának köszönhetően, miután erős számokat közölt a cég a tegnapi zárás után. Végül, ami az amerikai tőzsdéket illeti, a tengerentúli piacokon is fordulat látszik az elmúlt napok esése után, részben az Nvidia erős jelentése javította a hangulatot. Amerikában előbb lefelé araszoltak, a kereskedés utolsó óráiban viszont felfelé vették az irányt a tőzsdék.

Tovább a cikkhez
Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték