Előfizetői tartalom

Légszennyezés: Budapesten az egyik legrosszabb a helyzet az EU-ban egy fontos mutatóban

A magyar fővárosban az egyik legsúlyosabb a klímára és egészségre egyaránt káros nitrogén-dioxid-szennyezési helyzet a 28 vizsgált európai főváros közül; a légszennyező anyag kibocsátása 2022-ben Budapesten már április 25-én átlépte az éves határértéket.

Bár a kibocsátott nitrogén-dioxid (NO2) mennyisége az elmúlt évek során csökkenő trendet mutatott az Európai Unió és a brit szigetek fővárosaiban, annak szintje még így is meghaladja az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) határértékeit. A szennyező anyag koncentrációja 2022-ben mind a 27 tagállam - így Budapesten is - és a szigetországok fővárosaiban magasabban alakult, mint a WHO által meghatározott limitek - derül ki egy új jelentésből.

A WHO 2021-ben frissítette a levegőminőségi irányelveit az új tudományos adatok fényében, bevezetve a napi (24 órás) határértéket, egyúttal megerősítve az NO2-koncentrációra vonatkozó megengedett éves átlagos határértéket. Az ajánlás szerint a koncentráció 24 órás átlagának nem szabad meghaladnia a 25 mikrogramm/köbméter értéket, míg éves időtávon a 10 mikrogramm/köbmétert. Noha a 2019-es Európai zöldmegállapodás nagy hangsúlyt helyez a légszennyezés csökkentésére, a szigorúbb értékeket még nem vezették át az uniós irányelvekbe, melyek jelenleg a WHO ajánlásánál négyszer magasabb, 40 mikrogrammos éves határértéket jelölnek ki. A WHO irányelvei és határértékei jogilag nem kötelezőek, de az országok viszonyítási alapként használhatják saját nemzeti standardjaik meghatározásához.

A CREA (Centre for Research on Energy and Clean Air) említett jelentése szerint

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés