AI, mesterséges intelligencia
Üzlet

Emberi agysejtekből építenek szuperszámítógépet - Küszöbön az új technológiai forradalom

Portfolio
A John Hopkins Egyetem kutatói felvázolták a terveket egy „bioszámítógép” megépítésére. A számítógépet laboratóriumban növesztett agysejtek működtetnék, és azt várják tőle, hogy pár évtizeden belül energiahatékonyságban és feldolgozási sebességben is meghaladhatja a mai szuperszámítógépek teljesítményét - Interesting Engineering.
A jövő digitális vívmányairól és a legfontosabb technológiai fejlesztésekről is lesz szó a Portfolio május 3-ai Digital Transformation konferenciáján!

Thomas Hartung, a John Hopkins egyetem kutatója és a projekt vezetője az Interesting Engineeringnek elmondta, hogy bár egyelőre a mesterséges intelligencia és a számítástechnika a technológiai forradalom motorja, de ezek a fejlesztések nemsokára elérik a plafont.

A technológiai korlátok meghaladását a bioinformatika segítheti, amely óriási fejlődést jelenthet a számítási teljesítmény tömörítésére és a hatékonyság növelésére.

A kutatók úgynevezett agyi organoidokkal dolgoztak, amelyeket laboratóriumban növesztett kisméretű sejtcsomók. Az ehhez hasonló kutatások nem újak, és az elmúlt két évtizedben már növesztettek vese és tüdő organoidokat is. Ezzel kiküszöbölhető a valódi emberi agy felhasználása, amely nyilvánvaló okokból etikailag nem lenne megengedhető.

A kutatók 2012-ben kezdtek el agysejteket növeszteni és funkcionális organoidokká összeállítani, amelyhez emberionális őssejt-szerű állapotban programoztak át bőrszövetből vett sejteket. Az egyes organoidok 50 00 sejtet tartalmaztak, és hamarosan szuperszámítógép építhető belőlük. A biológiai hardverek csökkenthetik azokat az energiafogyasztási igényeket, amelyek szuperszámítógépeket jellemzik. Egyelőre azonban legalább egy évtized lesz, mire ezek a számítógépek olyan rendszereket tudnak működtetni, amelyek elérik egy egér agyi képességeit.

Csak összehasonlításképp: egy Kentucky-ban található szuperszámítógép, a Frontier 6800 négyzetméteren terül el, és csak tavaly nyáron haladta meg először egy emberi agy számítási kapacitását, ehhez viszont egymilliószor több energiát használt.

Az agyi organoidok, amelyeket mesterséges intelligenciával erősítenek fel, feldolgozási sebességben és adattárolási képességekben is felvehetik a versenyt a szuperszámítógépekkel.

Az organoid-intelligencia az egészségügyet is forradalmasíthatja: az idegrendszeri fejlődési rendellenességek és a neurodegenerációval kapcsolatos gyógyszerek kutatásánál is áttöréseket lehet elérni. A biológiai számítástechnika terén elért eredmények többek között olyan betegségek mögöttes mechanizmusaiba engedhetnek bepillantást, mint az autizmus.

A jövő digitális vívmányairól és a legfontosabb technológiai fejlesztésekről is lesz szó a Portfolio május 3-ai Digital Transformation konferenciáján!

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték