bull bear medve bika tőzsde
Üzlet

Mínuszban zárt Amerika

Portfolio
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Monetáris Tanács változatlanul, 13 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot, így a döntést követően nincs nagyobb elmozdulás a tőzsdéken. A 15 órakor kezdődő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás ugyan nem adott egyértelmű indikációt a jövőbeli kamatpályával kapcsolatban, a kommunikáció azonban egyértelműen szigorú hangvételű volt. Ami a tőzsdei reakciókat illeti, nagyobb elmozdulásokról nem beszélhetünk, kisebb mínuszban zárta a napot a BUX. Eközben külföldön vegyesen teljesítettek az európai börzék, és Amerikában is eséssel zárult a nap.

Mínuszos lett a vége

Tőzsdezárásra mínuszba fordult mindhárom fontosabb index: még a napközben egész jól teljesítő Nasdaq sem tudott pluszban zárni.

A mai kereskedésben

 • a Dow 0,71%-os,
 • az S&P 500 0,32%-os,
 • a Nasdaq pedig 0,1%-os mínuszban zárt.
dow555

Lassan zárás

Kifejezetten nyugodt kereskedési napnak lehetünk tanúi, ahogy lassan közelítünk a zárás felé: egyértelmű irány még mindig nem rajzolódott ki az amerikai tőzsdéken.

Magyar idő szerint 20:40-kor a három fontosabb indexnél a következő az állás:

 • a Dow 0,46%-ot esett,
 • az S&P 500 0,11%-ot emelkedett,
 • a Nasdaq 0,45%-ot emelkedett.

Nincsenek nagy mozgások

Két és fél óra van vissza piaczárásig az Egyesült Államok tőzsdéin - a befektetők továbbra is óvatosak, nem láthatók nagy mozgások a piacokon. Mostani állás szerint

 • a Dow 0,29%-os mínuszban,
 • az S&P 500 0,3%-os pluszban,
 • a Nasdaq pedig 0,6%-os pluszban van.

Iránytalan kereskedés Amerikában

Ma is iránykeresés zajlik az amerikai tőzsdéken: a háborús kockázatok, az infláció és a kötvényhozamok emelkedése miatt a befektetők nagyon bizonytalanok.

Magyar idő szerint az alábbi elmozdulások figyelhetők meg a fontosabb indexekben:

 • a Dow 0,3%-os mínuszban,
 • az S&P 500 0,2%-os pluszban,
 • a Nasdaq pedig 0,39%-os pluszban van.
dji 13030

Csak az OTP zárt pluszban a hazai blue chipek közül

A hazai blue chipek közül egyedüliként az OTP részvényei zártak pluszban, legnagyobb mértékben a Mol részvényei estek, de a nap korábbi szakaszában megütötték a Richter részvényeit is a vártnál gyengébb negyedik negyedéves eredményeket követően.

Tovább a cikkhez

Kisebb mínuszok

A vezető amerikai részvényindexek közül a Dow 0,4, az S&P 500 pedig 0,1 százalékos mínuszban van, a Nasdaq pedig stagnál.

Esésében Amerika

A nyitást követően a Dow 0,4, az S&P 500 0,2,a Nasdaq pedig 0,1 százalékos mínuszban van.

dow0228

Virág Barnabás: átalakítja kötelezőtartalék-rendszerét az MNB

Változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot mai ülésén az MNB monetáris tanácsa. A 14 órakor bejelentett döntésről 15 órakor tart háttérbeszélgetést a Magyar Nemzeti Bank, ahol Virág Barnabás alelnök értékeli a gazdasági helyzetet jegybanki szempontból. Az eseményről folyamatosan frissülő cikkünkben itt tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Minimális elmozdulások várhatóak Amerikában

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint 0,1 százalék alatti elmozdulással nyithat a Dow, az S&P 500, valamint a Nasdaq is.

Nincs meglepetés

A BUX a Monetáris Tanács döntését követően továbbra is 0,2 százalékos pluszban van, a 15 órakor kezdődő háttérbeszélgetés során elhangzó információknak azonban várhatóan ismét nagyobb piaci hatása lesz majd.

bux

Megérkezett az MNB kamatdöntése!

A várakozásoknak megfelelően változatlan szinten, 13%-on tartotta a jegybanki alapkamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Az MNB mai megszólalásai a konszenzusos döntés ellenére tartogathatnak még izgalmakat: nagy kérdés ugyanis, hogy a monetáris politika milyen utalásokat tesz a közeledő kamatcsökkentési ciklus kezdési időpontjára.

Tovább a cikkhez

Az OTP húzza a magyar tőzsdét

Nagyobb mínuszban nyitott, de a kereskedési idő felénél már kisebb pluszban van a BUX, a hazai blue chipek közül az OTP részvényei mellett csak a Magyar Telekom részvényei vannak pluszban. A nap elején elszenvedett veszteségének nagy részét ledolgozta ugyan a Richter, de továbbra is mínuszban vannak a vállalat részvényei, ahogy a Mol papírjai is.

Tovább a cikkhez

Ledolgozták az esést a tőzsdék

A déli órákban a vezető részvényindexek közül stagnál a DAX és a CAC is, az MNB kamatdöntő ülését megelőzően pedig már a magyar tőzsde is 0,3 százalékos pluszban van.

A nyomasztó hangulat közepette itt az újabb fordulat

A tavalyi évi és az idei év eleji derűlátó hangulat szertefoszlott, az inflációval kapcsolatos kilátások az utóbbi hetekben bizonytalanná váltak. Ezzel együtt a Fed kamatpályájával kapcsolatos várakozás is nőtt, amelynek újabb állomása, hogy a piaci kamatvárakozásban már nem szerepel az idei év végi kamatvágás. Eszerint tehát a Fed a korábban vártnál magasabbra emelheti az irányadó kamatát, és tovább tarthatja magasan, vagyis a piaci várakozások szigorúbb monetáris politikát vetítenek előre.

Tovább a cikkhez

Tárgyalásokat kezdeményez a Richter, módosítanák az idei gyógyszeripari különadót

Heves devizaárfolyam-mozgások idején az elemzők nehezen mérik fel a hatásokat, úgy tűnik, hogy a politikusok még nehezebben – kezdte a Richter negyedéves eredményeit bemutató tájékoztatót Orbán Gábor vezérigazgató. Bogsch Erik elnök hozzátette, hogy tárgyalásokat fognak kezdeményezni a 2023-as különadóval kapcsolatban, mert ha nincs árfolyamnyereség, akkor nincs mire hivatkozva fizetni a különadót, ráadásul nagy versenyhátrányt jelent a mahyar cégeknek a külföldi gyógyszergyártókkal szemben. Ha hosszabb távon is fennmaradna a különadó, akkor egy olyan vállalatnak, ahol az árbevétel nagy része külföldön keletkezik, könnyű megoldani, hogy az adóalap máshová kerüljön - tette hozzá Orbán Gábor. A működés idei kilátásaival kapcsolatosan a vezérigazgató elmondta, hogy árfolyamszűrten 10 százalékos növekedést céloznak az idei évre minden szinten, stabil eredményhányadosokkal.

Tovább a cikkhez

Kapaszkodik a magyar tőzsde

A nyitást követően még 1,1 százalékos mínuszban is volt a BUX, azonban hamar visszatértek a vevők a hazai piacokra, jelenleg 0,1 százalékos az esés mértéke.

bux0228

Veszteséges lett a Richter, mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Ahogy arról a Portfolio is beszámolt, ma hajnalban közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését a Richter, az időszak során ugyan csúcsot döntött a bevétel, de az adózott eredmény szintjén komoly veszteséget könyvelt el a cég, amire az utóbbi húsz évben nem sokszor volt példa.

Tovább a cikkhez

Esésben a vezető börzék, alulteljesít a BUX

A kedvezőtlen francia inflációs számok után a vezető európai börzék eséssel kezdik a napot, a DAX és a CAC is 0,5 százalékkal került lejjebb a nyitást követően.

A BUX már 1,1 százalékos mínuszban van, elsősorban a Richter csalódást keltő gyorsjelentése áll az esés mögött.

A Richter húzza lefelé a magyar tőzsdét

Ahogy arról a Portfolio is beszámolt, a Richter veszteséges lett a negyedik negyedévben. Ezt követően megütötték a vállalat részvényeit a keddi nyitást követően. Ami a többi hazai blue chipet illeti, egyedüliként a Magyar Telekom részvényei vannak pluszban, stagnál az OTP, és kisebb mínuszban van a Mol.

Tovább a cikkhez

Mégsem az orosz gáz hiánya jelenti a legnagyobb veszélyt Európára?

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európa gázellátását jobban sújthatja a kínai kereslet vártnál nagyobb mértékű megugrása idén, mint az orosz gázszállítások teljes leállása - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Szépen csillognak az Erste számai, jöhet az osztalék

A Reuters 480 millió eurós elemzői konszenzusát meghaladó, 518 millió eurós nyereséggel zárta a negyedik negyedévet az Erste Group. Sokat segített a kamatkörnyezet emelkedése a banknak, miközben a hitelkereslet sem omlott össze, és a hitelportfólió minősége is kiváló maradt. Az osztrák bankcsoport tavalyi profitjának a 6%-át (125 millió euró) hozta a magyar leánybank. A menedzsment pozitív üzenetek sorát fogalmazta meg, és részvényenként 1,9 eurós osztalék kifizetését javasolja a májusi éves közgyűlésnek.

Tovább a cikkhez

Fontos tőzsdére kerülhet vissza a világ legöregebb bankja

Eladja az francia AXA biztosító a Monte dei Paschi bankban lévő tulajdonrészének nagy részét, az olasz pénzintézet pedig újra csatlakozhat a milánói tőzsde FTSE MIB blue-chip indexéhez  – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Újra Elon Musk a világ leggazdagabb embere

Letaszította a francia Bernard Arnault-t a világ leggazdagabb emberének helyéről Elon Musk, miutána Tesla részvényeinek árfolyama sokat emelkedett idén – számol be a hírről a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Beütött a különadó, veszteséges lett a Richter a negyedik negyedévben

Több tekintetben rekordokat hozott a 2022-es pénzügyi év utolsó három hónapja a Richternél, pozitívat és negatívat egyaránt: csúcsot döntött a negyedéves bevétel, a teljes éves bevétel masszívan emelkedett és meghaladta a 800 milliárd forintot, de eközben az adózott eredmény szintjén komoly veszteséget könyvelt el a cég, amire az utóbbi húsz évben nem sokszor volt példa. Az egész évet nagyban segítő devizaárfolyam-változások a hazai gyógyszergyártó ellen fordultak az utolsó hónapokban, beütött a költséginfláció és a karácsonyi meglepetésként kivetett gyógyszeripari különadó jelentős egyszeri költséget rótt a vállalatra. De ezen negatív hatások sem tudták meggátolni a Richtert abban, hogy a teljes 2022-es évben ne csak a bevétel, de a nyereség is új csúcsra menjen.

Tovább a cikkhez

Négy hónapot „hiába” dolgoztak a CIG Pannóniánál, elvonta a pénzt a kormány

Tisztességesnek nevezhető teljesítménynövekedéssel zárta 2022-t a CIG Pannónia: a díjbevételek 42%-os növekedése mellett a profit 8%-kal bővült volna, ha nincs a kormány által tavaly bevezetett pótadó, amely végül a biztosító tisztított profitjának mintegy egyharmadát vonta el: 599 millió forintot. Így végül az előző évinél 28%-kal kisebb, 1,2 milliárd forintos nyereséggel zárta az évet a társaság.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

 • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalék pluszban zárt, a S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,7 százalék pluszban fejezte be a napot.
 • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,08 százalékkal került feljebb, a Hang Seng 0,09 százalékot esett, míg a CSI 300 0,53 százalékos pluszban áll.
 • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,21 százalékot emelkedhet, a CAC 0,19 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,21 százalék mínuszban nyithat.
 • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,04 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,06 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,11 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma aztán beindul az élet, az utóbbi hetek sikertelen állampapírpiaci aukciói után a szokásos három hónapos diszkont kincstárjegy-értékesítés is izgalmas lehet. Könnyen lehet, hogy ismét sikertelen lesz az aukció, hiszen az MNB diszkontkötvénye elszívja a keresletet a piacról. Ugyanakkor nem ez lesz a nap legfontosabb eseménye, hiszen összeül a Monetáris Tanács, kora délután pedig közzéteszi döntését. Az most is szinte biztosra vehető, hogy a kamatkondíciók nem változnak, a fő kérdés az lesz, hogy az utóbbi hónapok pozitív fejleményei után változtat-e kommunikációján a jegybank. Az elemzők várakozásai szerint legkorábban március végén kerülhet szóba a 18 százalékos irányadó kamat csökkentése, azonban elképzelhető, hogy erre már most elkezdi felkészíteni a piacot az MNB, vagyis a közleményben vagy az esetleges háttérbeszélgetésen utalnak rá.

2023. február 27-március 5. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
február 28. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
február 28. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
február 28. kedd 15:00 MNB Közelmény  
március 1. szerda 8:30 KSH Beruházások Q4
március 1. szerda 8:30 KSH Ipari termelői árak jan.
március 1. szerda 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi feb.
március 2. csütörtök 8:30 KSH GDP (második becslés) Q4
március 3. péntek 8:30 KSH Kereskedelmi szálláshelyek forgalma jan.
március 3. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem (részletes) dec.
március 3. péntek 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege jan.
március 3. péntek 8:30 MNB Kamatstatisztika jan.
március 3. péntek 22:00 Moody's Hitelminősítés  
Nemzetközi makrogazdaság
február 27. hétfő 14:30 USA Tartós fogy. Cikkek rendelésállománya jan.
február 28. kedd 8:45 Franciao. Infláció (előzetes) feb.
február 28. kedd 9:00 Spanyolo. Infláció (előzetes) feb.
március 1. szerda 2:45 Kína Caixin bmi feb.
március 1. szerda 14:00 Németo. Infláció (előzetes) feb.
március 1. szerda 16:00 USA ISM feldolgozóipari cmi feb.
március 2. csütörtök 11:00 Olaszo. Infláció (előzetes) feb.
március 2. csütörtök 11:00 EU Infláció (előzetes) feb.
március 3. péntek 8:00 Németo. Külkereskedelem  jan.
március 3. péntek 16:00 USA ISM szolgáltatóipari bmi feb.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

 • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 16,7 százalékos elmozdulással a PX index áll az élen, a sereghajtó 0,8 százalékos eséssel a Dow Jones index.
 • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 16,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 8,0 százalékos eséssel.
 • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 0,1 százalékot esett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 889,09 0,2% -2,8% -3,2% -0,8% -3,4% 29,4%
S&P 500 3 982,24 0,3% -2,4% -2,2% 3,7% -9,2% 45,1%
Nasdaq 12 057,79 0,7% -2,4% -0,9% 10,2% -15,0% 74,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 423,96 -0,1% -0,4% 0,2% 5,1% 3,6% 22,5%
Hang Seng 19 943,51 -0,3% -4,5% -12,1% 0,8% -12,4% -36,2%
CSI 300 4 043,84 -0,4% -2,2% -3,3% 4,4% -11,6% -0,4%
Európai részvényindexek              
DAX 15 381,43 1,1% -0,6% 1,5% 10,5% 5,6% 23,1%
CAC 7 295,55 1,5% -0,5% 2,8% 12,7% 8,0% 36,5%
FTSE 7 935,11 0,7% -1,0% 2,2% 6,5% 6,0% 9,0%
FTSE MIB 27 444,31 1,7% -0,6% 3,8% 15,8% 6,5% 20,8%
IBEX 9 314,3 1,2% 0,4% 2,8% 13,2% 9,8% -5,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 44 940,03 -0,7% -0,6% -3,7% 2,6% -1,8% 16,8%
ATX 3 496,97 1,2% 0,2% 3,7% 11,9% -0,3% 2,0%
PX 1 402,73 1,1% 1,7% 5,4% 16,7% 1,5% 26,2%
WIG20 59 406,03 0,6% -1,4% -3,0% 3,4% -1,7% -5,6%
Magyar blue chipek              
OTP 10 650 -1,4% -1,5% -5,3% 5,3% -27,8% -7,7%
Mol 2 788 0,4% 3,3% 0,0% 7,1% 13,3% -1,6%
Richter 7 640 -0,8% -4,4% -7,3% -8,0% 7,9% 31,7%
Magyar Telekom 396 -1,7% 5,3% 7,0% 16,8% -6,8% -13,7%
Nyersanyagok              
WTI 75,58 -0,8% -3,7% -5,1% -5,8% -18,0% 20,1%
Brent 83,21 0,0% -1,0% -4,0% -2,0% -15,1% 24,2%
Arany 1 814,06 0,2% -1,6% -5,9% -0,1% -3,9% 37,6%
Ezüst 20,7 -1,0% -5,3% -13,6% -12,8% -13,4% 26,7%
Devizák              
EURHUF 377,1400 -0,8% -1,5% -3,3% -5,8% 3,2% 20,0%
USDHUF 355,7422 -1,4% -0,7% -1,2% -5,2% 9,5% 38,6%
GBPHUF 429,7549 -0,2% -0,4% -3,5% -4,9% -1,1% 20,3%
EURUSD 1,0602 0,6% -0,8% -2,2% -0,7% -5,7% -13,4%
USDJPY 136,3900 0,0% 1,7% 4,9% 2,4% 18,0% 26,8%
GBPUSD 1,2026 0,7% 0,0% -2,7% 0,0% -10,4% -13,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 23 493 1,3% -5,4% 1,8% 41,5% -40,1% 122,3%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,94 -0,8% 2,1% 12,0% 2,8% 97,7% 35,5%
10 éves német állampapírhozam 2,55 2,5% 5,2% 15,8% -0,5% 1 214,4% 307,3%
10 éves magyar állampapírhozam 8,63 -0,5% -2,3% 9,1% -6,7% 68,2% 225,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték