Előfizetői tartalom

Négy hónapot „hiába” dolgoztak a CIG Pannóniánál, elvonta a pénzt a kormány

Tisztességesnek nevezhető teljesítménynövekedéssel zárta 2022-t a CIG Pannónia: a díjbevételek 42%-os növekedése mellett a profit 8%-kal bővült volna, ha nincs a kormány által tavaly bevezetett pótadó, amely végül a biztosító tisztított profitjának mintegy egyharmadát vonta el: 599 millió forintot. Így végül az előző évinél 28%-kal kisebb, 1,2 milliárd forintos nyereséggel zárta az évet a társaság.

A CIG Pannónia két vezérigazgató-helyettese, Kóka Antal és Kőrösi Zoltán is beszélni fog a Portfolio jövő szerdai Biztosítás 2023 konferenciáján, még érdemes regisztrálni a rendezvényre!

Díjbevételek: új rekord

Kedden reggel közzétette negyedik negyedéves gyorsjelentését a CIG Pannónia, amely a díjbevételek szempontjából impozáns számokat tartalmaz:

  • a unit-linked életbiztosítások díjbevétele 2022 egészében 17%-kal, a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest viszont már lassulva, 11%-kal növekedett (ezek adták az életbiztosítási díjbevételek 72%-át tavaly),
  • a hagyományos életbiztosítások díjbevétele tavaly 39%-kal, a negyedik negyedévben gyorsulva, 57%-kal nőtt,
  • az egészségbiztosítások díjbevétele tavaly 16%-kal, a negyedik negyedévben lassulva, 10%-kal emelkedett,
  • a közelmúltban újraindított nem-életbiztosítási üzletág díjbevétele tavaly a 8,7-szeresére, a negyedik negyedévben az 5,8-szorosára ugrott.

A biztosító díjbevétele végül tavaly 32 milliárd forint volt, 42%-os (!) növekedés után. Ebből az újraindított nem-életbiztosítási üzletág 5,5 milliárd forintot hozott. A gyorsjelentés szerint a díjbevételek jelentős emelkedése mögött az áll, hogy a unit-linked, a csoportos életbiztosítások, az ipari vagyon és a flotta casco biztosítások díjbevétele egyenként egy-egy milliárd forint felett növekedett. A Magyar Bankholdinggal és tagvállalataival kötött stratégiai megállapodás során értékesített csoportos termékek állnak a szintén több mint egymilliárd forinttal magasabb, egyéb nem-életbiztosítási termékekből származó díjak növekedése mögött. Pozitív jel, hogy a tradicionális termékek díjbevételét is növelni tudták a fókuszált értékesítés eredményeként.

Új értékesítés: erős év, gyengébb év vége

Ha megnézzük az életbiztosítási díjbevételek megoszlását, akkor elsősorban az új értékesítésből származó díjbevételek növekedése tűnik fel: ez 76%-kal volt magasabb 2022 egészében, és 126%-kal a negyedik negyedévben, mint egy évvel korábban. A korábban megkötött szerződésekből származó díjbevétel 10%-kal, illetve 6%-kal növekedett, az egyszeri/eseti díjfizetésekből származók pedig az év egészében 26%-kal, a negyedik negyedévben 5%-kal bővültek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés