elemző
Üzlet

Egyre jobb a hangulat, már emelkednek az amerikai tőzsdék

Portfolio
Az elmúlt időszakban egy jelentősebb korrekció vette kezdetét a tőzsdéken, miután az Egyesült Államokból és Európából is a vártnál rosszabb inflációs adatok érkeztek. A héten a német, a francia és a spanyol inflációs adat is váratlan gyorsulást mutatott februárra, így a befektetők már inkább azt kezdték árazni, az infláció talán tartósabb lehet, mint amire sokan korábban számítottak, ez pedig szükségessé tehet további kamatemeléseket, vagy a kamatok hosszabb távon való magasan tartását. Összességében tehát inkább negatív a hangulat mostanában a piacon, az ázsiai tőzsdék is estek ma, Európában a zárásra szépíteni tudtak a tőzsdék, az amerikai piacokon is egyre jobb a hangulat.

Jól sikerült a zárás

Jól sikerült a zárás az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 0,8 százalékos emelkedése mellett a Dow 1,1 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,7 százalékkal került feljebb.

spdőfsd

Egyre jobb a hangulat Amerika tőzsdéin

Szűk egy órával a piaczárás előtt kifejezetten jó a hangulat a vezető tengerentúli tőzsdéken, az S&P 500 fél százalékos emelkedése mellett a Dow 0,8 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 0,4 százalékos pluszban van.

dowfgdbgf

Káros lehet a gyermekek szmára a ChatGPT, lépett az Apple

Az Apple nem hagyott jóvá egy mesterséges intelligenciával működő nyelvi eszközöket tartalmazó email-alkalmazás frissítést, a vállalat által az alkalmazásgyártónak küldött indoklás szerint aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az a gyermekek számára nem megfelelő tartalmakat generálhat a rendszer. A nemrég bejelentett blokkolás ismét annak a problematikáját veti fel, hogy az olyan nyelvgeneráló mesterségesintelligencia-eszközök, mint a ChatGPT, vajon készen állnak-e a széles körű használatra.

Tovább a cikkhez

Alulteljesítő volt ma a magyar tőzsde, mínuszban zárt a BUX

Az európai piacokon a nap legnagyobb részében negatív volt a hangulat, majd délutánra kezdtek el felfelé kapaszkodni a vezető indexek, azonban a magyar piac relatív alulteljesítőként mínuszban zárt, elsősorban az OTP és a Mol esése miatt.

Tovább a cikkhez

Közel 50 százalékot zuhant ma egy részvény - Dörzsölheti a markát Soros György?

Silvergate Capital részvényei az értéküknek közel felét elvesztették a mai kereskedésben, miután a cég közölte, hogy nem tudja benyújtani az éves jelentését, és hogy a vállalat további működése kérdéses - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Zuhan a Tesla

A Tesla részvényei tovább zuhannak a mai kereskedésben, miután a tegnapi befektetői nap alkalmával a cég ugyan mutatott egy hosszútávú jövőképet a befektetőknek, mégsem árult el részleteket az új termékekről vagy szolgáltatásokról.

A Tesla árfolyama közel 8 százalékot esett a nyitás után.

tsla0302

Többnyire esnek az amerikai tőzsdék

Javarészt mínuszban nyitottak a vezető amerikai részvényindexek, a Dow az egyedüli, amely mérsékeltnek mondható, 0,2 százalékos pluszban van, az S&P 500 ezzel szemben 0,4 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,8 százalékkal került lejjebb. A befektetők továbbra is a kötvényhozamokra összpontosítanak, a 10 éves amerikai állampapír hozama 4 százalék felett áll, miután szerdán 2022 novembere óta először érte el ezt a szintet - ez tükrözi a befektetők elmúlt időszakban megemelkedett kamatemelési várakozásait.

spx0302

Dolgozzák le a korábbi esést a tőzsdék

Délutánra a vezető részvényindexek a korábbi esés egy részét sikeresen ledolgozták, néhány benchmark pedig már a pozitív tartományba került. Eközben közeledünk az amerikai piacnyitáshoz, ahol a határidős indexek vegyes nyitást jeleznek előre, a határidős Dow stagnál, míg az S&P 500 0,5 százalékos mínuszban van, a Nasdaq pedig 0,7 százalékkal került lejjebb.

Felére csökkentené a Tesla új járműveinek gyártási költségeit

Felére csökkentené a Tesla elektromosautó-gyártó járművei következő generációjának gyártási költségeit oly módon, hogy új innovatív előállítási technológiákat alkalmaz és kisebb méretű gyárakat alakít ki.

Tovább a cikkhez

600 milliárdos tőkeprogramot jelentettek be Magyarországon, íme a részletek

A Nemzeti Tőkeholding ma bejelentette: 600 milliárd forintnyi új, tőkefinanszírozási forrás kerül a magyar gazdaságba a  Baross Gábor Tőkeprogramon keresztül. A három pilléres tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok lába március elsején indult el, 150 milliárd forint keretösszeggel. Az egykörösre tervezett pályázat forrásaira erős piaci igény mutatkozik a Tőkeholding szerint. Az ingatlapalokra fókuszáló alprogramban alaponként minimum 4,5, alapkezelőnként maximum 30 milliárd forintra pályázhat az a mintegy 6-8 szereplő, amely képes teljesíteni a feltételeket. Az értékpapír ágon maximum 5 milliárd forintra pályázhatnak az alapkezelők - derült ki a programot bemutató sajtótájékoztatón.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az esés

Esnek az európai tőzsdék, miután megérkezett az eurózóna friss inflációs adata, ami gyengébb lett a vártnál. Az eurózóna inflációja februárban a vártnál kisebb mértékben mérséklődött a gyorsan csökkenő energiaárak ellenére, ami tovább erősíti az arra utaló jeleket, hogy az árnyomás tartósabb, mint sokan korábban gondolták.

A fogyasztói árak februárban 8,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, ami némi enyhülést jelent a januári 8,6 százalékos éves növekedéshez képest - derült ki Eurostat előzetes adataiból. Az adat viszont meghaladja a The Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok 8,2 százalékos konszenzusos előrejelzését.

25 éves jubileumot ünnepel a BIF a magyar tőzsdén

A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) kereskedésindító csengetéssel ünnepelte huszonöt éves jubileumát a Budapesti Értéktőzsdén. Az ingatlanbefektetési társaság a tőzsdén eltöltött negyed évszázad alatt jelentős növekedésen ment keresztül, amelynek nyomán a BIF-részvények 2018 óta immár a Prémium Kategóriában érhetők el.

Tovább a cikkhez

Itt a feketeleves: beragad az infláció Európában?

A vártnál magasabb lett az éves infláció februárban az eurózónában, az infláció éves mértéke januárhoz képest alig csökkent. Az Európai Központi Bank számára ez rossz hír, amely kamatemelésekkel igyekszik visszafogni az árak emelkedését. A mai adatközlés után erősödhetnek a várakozások, amelyek szigorú EKB-t, magasabb kamatokat áraznak.

Tovább a cikkhez

Néhány részvényt csúnyán megütöttek a Tesla új bejelentéseire

A kínai ritkaföldfém-bányászok részvényárfolyama jelentősen esett, miután a Tesla váratlanul bejelentette, hogy a jövőbeni modelljeiben már nem fog ritkaföldfémet használni - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Van egy fém, amiből megéri betárazni, ha esik az árfolyam

Van egy olyan nyersanyag, amit érdemes venni a portfóliónkba, ha lehetőség adódik rá és vonzó szintekre kerül az árfolyam, ez pedig a réz – fejtette ki véleményét az időjáráshoz kapcsolt biztosítási termékeket kínáló CelsiusPro vezérigazgatója a CNBC-nek.

Tovább a cikkhez

Devizakereskedés alapjai, avagy hogyan profitálhatsz a magas alapkamatból? – interaktív online előadás

A mostani előadáson a devizapiac lesz a középpontban, megbeszéljük milyen módon lehet profitálni a kamatkülönbözetekből az EURHUF devizapár esetén.

Tovább a cikkhez

Kivezették a Linde részvényeit a frankfurti tőzsdéről

A Linde ma bejelentette, hogy befejezte vállalatközi átszervezését, amelynek eredményeként részvényeit kivezették a Frankfurti Értéktőzsdéről.

Tovább a cikkhez

Elkezdtek összenőni az OTP szlovén bankjai

Az OTP szlovén leánybankjai, az NKBM és az SKB egyesítették az ATM-hálózatukat, írja a Reuters a két szlovén bank közleményére hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék

Gyengén indították a napot az európai tőzsdék, a DAX 1 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 0,8 százalékot esett, a FTSE 100 pedig 0,3 százalékos mínuszban van. A milánói börze is lejjebb került 0,9 százalékkal, a spanyol tőzsde pedig 0,7 százalékot esett.

dax0302

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

Iránykereséssel indítja a napot a magyar tőzsde, a BUX-ban csak minimális elmozdulás látható a nyitáskor.

Tovább a cikkhez

Itt van Elon Musk újabb mesterterve, de a befektetők csalódottak

Több mint 5 százalékot esett a Tesla árfolyama a tegnapi piaczárás után, miután a cég belengetett egy következő generációs elektromos járműplatformot, de nem sok részletet árult el az egyébként nagy figyelemnek örvendő eseményen - írja a MarketWatch.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Nagyrészt eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones stagnált, a S&P 500 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,9 százalék mínuszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel szintén negatív hangulat látszik, a Nikkei 0,04 százalékos pluszban áll, a Hang Seng 0,69 százalékos mínuszban van.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,06 százalék mínuszban nyithat, a CAC 0,29 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,06 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,12 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,46 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,55 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Itthon ma jelenik meg a negyedik negyedéves GDP-adat részletes, felülvizsgált verziója, melyből képet kaphatunk arról, milyen tényezők mozgatták 2022 végén a magyar gazdaságot. Piaci szempontból ennél fontosabb lehet az eurózóna friss inflációs adata, mely az euró-dollár árfolyamra is hatással lehet.

2023. február 27-március 5. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
február 28. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
február 28. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
február 28. kedd 15:00 MNB Közelmény  
március 1. szerda 8:30 KSH Beruházások Q4
március 1. szerda 8:30 KSH Ipari termelői árak jan.
március 1. szerda 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi feb.
március 2. csütörtök 8:30 KSH GDP (második becslés) Q4
március 3. péntek 8:30 KSH Kereskedelmi szálláshelyek forgalma jan.
március 3. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem (részletes) dec.
március 3. péntek 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege jan.
március 3. péntek 8:30 MNB Kamatstatisztika jan.
március 3. péntek 22:00 Moody's Hitelminősítés  
Nemzetközi makrogazdaság
február 27. hétfő 14:30 USA Tartós fogy. Cikkek rendelésállománya jan.
február 28. kedd 8:45 Franciao. Infláció (előzetes) feb.
február 28. kedd 9:00 Spanyolo. Infláció (előzetes) feb.
március 1. szerda 2:45 Kína Caixin bmi feb.
március 1. szerda 14:00 Németo. Infláció (előzetes) feb.
március 1. szerda 16:00 USA ISM feldolgozóipari cmi feb.
március 2. csütörtök 11:00 Olaszo. Infláció (előzetes) feb.
március 2. csütörtök 11:00 EU Infláció (előzetes) feb.
március 3. péntek 8:00 Németo. Külkereskedelem  jan.
március 3. péntek 16:00 USA ISM szolgáltatóipari bmi feb.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 18,3 százalékos elmozdulással a PX index áll az élen, a sereghajtó 1,5 százalékos eséssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 15,6 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 8,6 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 1,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 661,84 0,0% -1,2% -4,2% -1,5% -1,9% 32,7%
S&P 500 3 951,39 -0,5% -1,0% -4,1% 2,9% -8,2% 47,6%
Nasdaq 11 938,57 -0,9% -1,1% -3,4% 9,1% -14,8% 76,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 516,53 0,3% 1,5% 0,6% 5,4% 2,5% 26,7%
Hang Seng 20 619,71 4,2% 1,0% -6,6% 4,2% -9,4% -33,6%
CSI 300 4 126,94 1,4% 0,5% -1,6% 6,6% -10,7% 1,9%
Európai részvényindexek              
DAX 15 305,02 -0,4% -0,6% 0,8% 9,9% 10,1% 25,5%
CAC 7 234,25 -0,5% -0,9% 2,2% 11,7% 13,1% 37,5%
FTSE 7 914,93 0,5% -0,2% 2,0% 6,2% 8,0% 10,3%
FTSE MIB 27 315,08 -0,6% 0,8% 2,3% 15,2% 12,1% 21,7%
IBEX 9 322,9 -0,8% 1,6% 2,5% 13,3% 13,9% -4,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 44 631,03 -0,3% -1,0% -1,3% 1,9% 14,7% 18,2%
ATX 3 504,74 -1,2% 1,3% 3,7% 12,1% 11,3% 1,6%
PX 1 421,38 0,5% 3,3% 5,9% 18,3% 5,3% 27,2%
WIG20 60 502,07 0,5% 3,1% 0,0% 5,3% 0,8% -1,0%
Magyar blue chipek              
OTP 10 740 -1,2% -1,2% 1,0% 6,2% 7,3% -5,0%
Mol 2 714 -0,3% 0,4% 0,1% 4,3% 11,0% -3,3%
Richter 7 585 1,1% -2,6% -6,9% -8,6% 15,2% 34,6%
Magyar Telekom 392 0,3% 4,0% 2,2% 15,6% -3,0% -13,8%
Nyersanyagok              
WTI 77,59 0,8% 5,1% 1,5% -3,3% -25,0% 27,3%
Brent 84,41 0,5% 4,7% 1,8% -0,6% -19,6% 32,4%
Arany 1 838,55 0,7% 0,2% -4,7% 1,3% -4,5% 40,8%
Ezüst 21,06 1,1% -2,6% -10,5% -11,3% -16,2% 29,0%
Devizák              
EURHUF 373,2400 -1,5% -2,1% -4,4% -6,8% -0,3% 19,1%
USDHUF 349,7541 -2,1% -2,5% -2,1% -6,8% 4,1% 35,9%
GBPHUF 420,7749 -2,2% -2,9% -4,1% -6,9% -6,7% 19,5%
EURUSD 1,0672 0,6% 0,4% -2,3% 0,0% -4,2% -12,4%
USDJPY 136,2100 0,0% 1,2% 5,4% 2,2% 18,6% 27,2%
GBPUSD 1,2007 -0,8% -0,5% -2,6% -0,2% -10,1% -12,5%
Kriptovaluták              
Bitcoin 23 634 2,2% -2,3% -0,4% 42,3% -46,8% 116,8%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4 2,0% 1,4% 17,7% 4,4% 133,9% 42,8%
10 éves német állampapírhozam 2,72 4,2% 9,6% 20,4% 6,0% -2 570,9% 324,0%
10 éves magyar állampapírhozam 8,78 0,9% 2,2% 9,1% -5,1% 64,1% 226,4%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Thana Prasongsin

Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték