bull bear
Üzlet

Kilőttek az amerikai tőzsdeindexek

Portfolio
Folyamatos menetelés után kiválóan zárták a hét utolsó kereskedési napját az amerikai tőzsdék. Közben a magyar részvénypiac is emelkedéssel fejezte be a hetet.

Rég látott emelkedés az amerikai tőzsdéken

Az S&P 500 index 1,6%-os emelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést, ilyen nagy mértékű pluszra 6 hete nem volt példa. Közben a Dow Jones mutatója 390 pontos pluszban zárt, ami 1,2%-os emelkedésnek felel meg. A Nasdaq 2%-ot szárnyalt, ami február eleje óta a legjobb teljesítménye.

A mai menetelést alapvetően azok a piaci várakozások fűtötték, amelyek arról szóltak, hogy az amerikai jegybank felülvizsgálhatja hamarosan a szigorító politikáját. Ez alapján a befektetők arra számítanak, hogy a jegybanki irányadó ráta nem emelkedik a már beárazott csúcs fölé, most szeptemberre várják ezt 5,5%-os mértékben. Ebből a szempontból a jövő hét kulcsfontosságú lehet, hiszen jönnek a legfontosabb amerikai makrogazdasági adatok, a munkaerőpiaci statisztika.

Nincs megállás

Nincs megállás a tengerentúli részvénypiacokon: a Dow Jones már 0,9%-os emelkedést mutat, az S&P 500 1,4%-kal került feljebb, a Nasdaq pedig 1,85%-os pluszban jár.

Kilép az olajkartellből az az Egyesült Arab Emírségek?

A Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek közötti feszültségek miatt utóbbi már azt fontolgatja zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokon, hogy kilép a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéből.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat a tengerentúlon

Nyitás óta fokozatosan emelkednek az amerikai részvényindexek. A Dow Jones 0,7%-kal van feljebb, az S&P 500 index 1,1%-ot emelkedett, a Nasdaq 1,4%-kal került feljebb.

A Dow Jones tőzsdeindex így alakult a pénteki kereskedésben.

Ezzel az amerikai tőzsdék három hete tartó lejtmenetet igyekeznek megtörni.

Jó napot zárt a magyar tőzsde

A Richter vezette az emelkedést.

Tovább a cikkhez

Közel 400 millió forintért vett saját részvényt a 4iG

Tőzsdén kívüli ügylet keretében 535 000 darab saját részvényt vett a 4iG, a tranzakció összértéke 392,42 millió forint.

Tovább a cikkhez

Jó hírt közölt a Volkswagen, kilőtt a részvény

Az Európa legnagyobb autógyártójának számító Volkswagen 2023-ban a bevételek és a járműszállítások jelentős növekedésére számít a 2022-es teljesítményhez képest - közölte pénteken a vállalat, az erős rendelésállományra, valamint a chiphiány és az ellátási lánc problémáinak enyhülésére hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Remekel a Richter

A koradélutáni órákban egyre nagyobb emelkedést láthatunk a Richter részvényénél, a jegyzés már 3,4 százalékos pluszban van. A gyógyszergyártó kilátásaival kapcsolatos eseményről pár napja tudtunk utoljára beszámolni, amikor a kormány több ponton is módosította az extraprofitadókról szóló szabályozását, így a tavaly december 23-án kivetett gyógyszeripari adó alanyaira vonatkozó rendelet is módosult, ám a módosítás után sem mentesült a vállalat a gyógyszeripai különadó fizetése alól.

richter345p

Kifejezetten magas forgalom mellett veszik a befektetők a részvényt, jelenleg a Budapesti Értéktőzsde legforgalmasabb papírjáról beszélünk a Richteré esetében.

richterforgh

Fájdalmas kijózanodás – Menekülnek a részvényektől a magyar profik, de találtak egy új kedvencet

Januárban még minden szépnek és jónak tűnt, februárban viszont jött a kijózanodás, amit a vártnál magasabb infláció és a jegybankok szigorúbb hangvétele is elősegített. A részvénypiacok kapcsán most már sokkal óvatosabbak a hazai potfóliómenedzserek, a többségük távolságtartással figyeli, mi lesz ebből. A kötvénypiaci befektetések viszont új virágkorukat élik, hiszen olyan helyzet állt elő, hogy gyakorlatilag kockázatmentesen lehet szép hozamokat zsebre tenni.

Tovább a cikkhez

Energiabiztonság vagy nyerészkedés? Nem lassítanának az olajóriások

A Shell új vezetője szerint az olaj- és gázkitermelés csökkentése a jelenlegi környezetben, az energiabiztonsági megfontolások apropóján rossz lenne a fogyasztóknak.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az Adani-saga: itt a mentőöv a milliárdos számára?

Az Adani-csoport vállalatainak részvényei 5-15 százalék közötti ralit produkáltak a mai kereskedésben, miután a GQG Partners amerikai befektetési cég 154,5 milliárd rúpia (1,88 milliárd dollár) értékben vásárolt részvényeket a konglomerátumban.

Tovább a cikkhez

Még magasabb kamatokkal riogat a Fed: visszatérhetnek a gigaemelések?

A Fednek a korábban vártnál magasabbra kell emelnie a kamatokat az infláció újbóli emelkedésének megakadályozásáért, ha a foglalkoztatottság erős bővülése és a fogyasztók költekezése fennmarad – mondta a jegybank egyik döntéshozója még csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Csúnyán megütötték a bitcoint, húzott magával minden mást is

Nagyot esett kriptovaluták, köztük a bitcoin árfolyama, miután a Silvergate bank likviditási problémáival kapcsolatos aggodalmak nyomást gyakoroltak a piacra – írja a Cointelegraph.

Tovább a cikkhez

Jó a hangulat Európában

Pár perccel a piacnyitás után kifejezetten jól teljesítenek a vezető európai részvényindexek, a DAX 0,7 százalékos emelkedése mellett a CAC 0,5 százalékkal, az FTSE 100 pedig 0,3 százalékkal került feljebb, de a milánói és a spanyol börze is jócskán pluszban van.

dax0777

Remek kezdés a magyar tőzsdén

Mind a négy hazai blue chip emelkedik.

Tovább a cikkhez

Újabb mélyponton a gázár, egyre távolabb a kritikus szint

Március első napjain tovább folytatódik a gázár esése az irányadó holland TTF gáztőzsdén, a mostani eséssel pedig újabb idei mélypontjára esett a gáz ára. Az esés hátterében továbbra is a jóval enyhébb időjárás áll, melynek köszönhetően Európa jóval kényelmesebb helyzetből várhatja a hamarosan kezdődő betárolási időszakot.

Tovább a cikkhez

Morgan Stanley: ez egy bikacsapda, visszatérhet a medvepiac

További esés várhat az amerikai részvénypiacokra a Morgan Stanley szerint, mivel a gyenge vállalati eredmények és a magas kamatlábak nyomást helyeznek a piacra - írja a Fox Business. Michael Wilson, az Morgan Stanley vezető stratégája, a héten azt írta az egyik elemzésében, hogy a részvénypiac márciusban folytathatja a csökkenést.

Tovább a cikkhez

Jelentést tett közzé az Appeninnről a hitelminősítő

Az Appeninn tájékoztatja a befektetőket, hogy a Scope Ratings március 2-án közzétette a kibocsátó és annak az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében kibocsátott kötvényei monitoringjáról készült jelentését.

Tovább a cikkhez

Emelkedés jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,8 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,9 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel emelkedés látszik, a Nikkei 1,47 százalékot emelkedett, a Hang Seng 1,32 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 0,37 százalékos pluszban van.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,44 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,44 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,28 százalék pluszban nyithat.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,1 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 0,11 százalékot eshet, míg a Nasdaq 0,15 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

A hét utolsó munkanapján a turizmus januári számai várhatóan nem okoznak majd jelentős árfolyamhatást, ahogy a felülvizsgált külkereskedelmi statisztika sem tartogat különösebb izgalmakat ma reggel. Ugyanígy az MNB szokásos havi hitelintézeti statisztikája sem valószínű, hogy befolyásolná a befektetők viselkedését. Késő este azonban fontos lehet a Moody’s hitelminősítői felülvizsgálata, de várhatóan arra is csak hétfő reggel reagálhat a forint. Januárban a Fitch negatívra rontotta a kilátásunkat, míg az S&P leminősítette Magyarországot. Így most a harmadik nagy cégnél a legjobb a besorolásunk, de egyáltalán nem lenne meglepő, ha a versenytársak lépéseit követve a Moody’s is kilátást rontana. A leminősítés már komoly hidegzuhany lenne, míg a besorolás és a kilátás érvényben tartása kellemes meglepetés lehetne a befektetők számára.

2023. február 27-március 5. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
február 28. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
február 28. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
február 28. kedd 15:00 MNB Közelmény  
március 1. szerda 8:30 KSH Beruházások Q4
március 1. szerda 8:30 KSH Ipari termelői árak jan.
március 1. szerda 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi feb.
március 2. csütörtök 8:30 KSH GDP (második becslés) Q4
március 3. péntek 8:30 KSH Kereskedelmi szálláshelyek forgalma jan.
március 3. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem (részletes) dec.
március 3. péntek 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege jan.
március 3. péntek 8:30 MNB Kamatstatisztika jan.
március 3. péntek 22:00 Moody's Hitelminősítés  
Nemzetközi makrogazdaság
február 27. hétfő 14:30 USA Tartós fogy. Cikkek rendelésállománya jan.
február 28. kedd 8:45 Franciao. Infláció (előzetes) feb.
február 28. kedd 9:00 Spanyolo. Infláció (előzetes) feb.
március 1. szerda 2:45 Kína Caixin bmi feb.
március 1. szerda 14:00 Németo. Infláció (előzetes) feb.
március 1. szerda 16:00 USA ISM feldolgozóipari cmi feb.
március 2. csütörtök 11:00 Olaszo. Infláció (előzetes) feb.
március 2. csütörtök 11:00 EU Infláció (előzetes) feb.
március 3. péntek 8:00 Németo. Külkereskedelem  jan.
március 3. péntek 16:00 USA ISM szolgáltatóipari bmi feb.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 17,6 százalékos elmozdulással a PX index áll az élen, a sereghajtó 0,4 százalékos eséssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 16,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 8,2 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 1,2 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 003,57 1,0% -0,5% -3,1% -0,4% -2,6% 34,5%
S&P 500 3 981,35 0,8% -0,8% -4,7% 3,7% -9,2% 47,9%
Nasdaq 12 044,87 0,9% -1,1% -5,9% 10,1% -15,4% 76,8%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 498,87 -0,1% 1,5% 0,4% 5,4% 4,2% 29,8%
Hang Seng 20 429,46 -0,9% 0,4% -7,0% 3,3% -8,6% -33,2%
CSI 300 4 117,74 -0,2% 0,3% -1,5% 6,4% -10,1% 2,5%
Európai részvényindexek              
DAX 15 327,64 0,1% -1,0% -1,2% 10,1% 9,5% 28,7%
CAC 7 284,22 0,7% -0,5% 1,6% 12,5% 12,1% 41,8%
FTSE 7 944,04 0,4% 0,5% 1,6% 6,6% 6,9% 12,4%
FTSE MIB 27 397,6 0,3% 0,4% 1,1% 15,6% 11,7% 25,0%
IBEX 9 327,3 0,0% 1,0% 1,1% 13,3% 12,1% -2,1%
Régiós részvényindexek              
BUX 44 300,61 -0,7% -2,4% -2,9% 1,2% 10,8% 19,9%
ATX 3 524,5 0,6% 1,7% 4,1% 12,7% 12,8% 4,0%
PX 1 413,38 -0,6% 1,8% 4,5% 17,6% 6,8% 27,8%
WIG20 59 469 -1,7% 0,0% -3,1% 3,5% -3,6% -1,8%
Magyar blue chipek              
OTP 10 605 -1,3% -2,3% -1,5% 4,9% 4,8% -4,4%
Mol 2 672 -1,5% -3,8% -2,8% 2,7% 9,2% -1,7%
Richter 7 620 0,5% -1,7% -6,6% -8,2% 5,1% 38,4%
Magyar Telekom 394 0,5% 0,0% 2,7% 16,2% -2,4% -12,7%
Nyersanyagok              
WTI 78,06 0,6% 3,7% 2,9% -2,7% -29,4% 27,5%
Brent 84,88 0,6% 3,1% 3,2% 0,0% -25,1% 32,8%
Arany 1 836,85 -0,1% 0,9% -4,5% 1,2% -4,3% 39,1%
Ezüst 20,83 -1,1% -2,4% -11,6% -12,3% -16,9% 26,8%
Devizák              
EURHUF 376,7 0,9% -0,9% -2,4% -5,9% -1,4% 20,0%
USDHUF 355,0258 1,5% -1,1% 0,7% -5,4% 2,9% 39,2%
GBPHUF 424,0249 0,8% -1,8% -1,9% -6,1% -6,9% 20,6%
EURUSD 1,0611 -0,6% 0,1% -3,0% -0,6% -4,1% -13,8%
USDJPY 136,1200 0,0% 0,9% 6,0% 2,2% 17,8% 29,0%
GBPUSD 1,1955 -0,4% -0,6% -2,8% -0,6% -10,2% -13,2%
Kriptovaluták              
Bitcoin 23 466 -0,7% -2,0% -0,1% 41,3% -46,6% 112,7%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 4,06 1,5% 4,3% 19,5% 6,0% 117,8% 42,2%
10 éves német állampapírhozam 2,75 1,1% 13,0% 35,7% 7,2% -12 590,9% 325,4%
10 éves magyar állampapírhozam 8,89 1,3% 0,2% 12,5% -3,9% 62,5% 225,6%
Forrás: Refinitiv, Portfolio
Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték