shop bolt üzlet
Üzlet

Lehullt a lepel: egészségtelen ételeket és italokat értékesítenek a világ legnagyobb gyártói

Portfolio
Három országban vizsgálták a világ legnagyobb gyártócégeinek több ezer termékét és megállapították, hogy értékesített élelmiszerek és italok nagy része egészségtelen – számol be a kutatásról a Bloomberg.

A World Action on Salt, Sugar & Health (WASSH) nevű civil szervezet által végzett elemzés 2346 terméket választott ki, amelyeket a Danone, a Kellogg, a Kraft Heinz, a Nestle és az Unilever értékesített Ausztráliában, Franciaországban és Mexikóban.

Azt találták, hogy a Danone-t leszámítva az összes többi cég nagyobb arányban értékesített egészségtelen élelmiszereket. A legtöbb egészségtelen élelmiszer pedig a Kraft Heinzhez kötődött.

A kutatást végző szervezet egyik vezetője szerint kormányzati fellépésre van szükség az ételek és italok egészségesebbé tétele érdekében, ez magában foglalja, hogy kevesebb sót, cukrot és telített zsírt szabadna megengedni a gyártás során.

A lap szerint már csak a túlsúlyosan egyre kétségbeejtő aránya miatt is mielőbb megoldást kellene találni az egészségtelen ételek leszorítására. Ahogyan arra az Elhízástudományi Világszövetség friss jelentése is rávilágít: Ha nem történik érdemi előrelépés, a világ lakosságának 51 százaléka, azaz több mint négymilliárd ember túlsúlyos vagy elhízott lesz 2035-ig.

A kutatásból kiderül, hogy a Kraft Heinz termékeinek négyötöde nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak a három piacon, Mexikóban pedig a teljes minta nem felelt meg a követelményeknek. A Kellogg's által gyártott termékek 72%-a nem felelt meg az egészségügyi kritériumoknak. Üdítő kivétel a Danone, ahol a termékek mindössze 35%-a érte el az egészségesnek tekintett standard meghatározások alatti pontszámot. A hét elején ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Királyságban és Írországban értékesített termékek legalább 90%-a nem lesz magas cukor-, só- vagy zsírtartalmú, ahogyan azt a kormányzati irányelvek meghatározzák.

Az Unilever szóvivője szerint a felmérés eredményei hiányosak és félrevezetőek, mivel azok a portfóliójuk egy kis részhalmazán alapulnak. Ahogy az Unilever, úgy a Kraft Heinz is elkötelezett a cukor és a só csökkentése mellett termékeiben, ugyanakkor szóvivője szerint megjegyezte, hogy még nincs globálisan összehangolt modell annak megítélésére, hogy mennyire egészségesek az élelmiszerek.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték