Döntött Európa: szuperszámítógépet építünk
Üzlet

Európa szuperszámítógépet épít: az egyik magyar egyetem is besegít

Portfolio
Március 1-jén indult az OpenSuperQPlus (Open Superconducting Quantum Computers) elnevezésű projekt, amely 10 európai ország 28 kutatópartnerét egyesíti egy 1000 qubites kvantumszámítógép kifejlesztésében. A magyar tudományos intézmények közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Természettudományi Kara a Wigner Fizikai Kutatóközponttal együttműködve nyújt kutató elméleti támogatást a program alatt: a kvantumos hibajavítás megvalósítási módjai és hibatűrő számítások mellett a kvantumszámítógép működéséhez szükséges programokat is fejleszti

A Műegyetem részéről, az intézmény Természettudományi Kara Elméleti Fizika Tanszékének szakemberei, Dr. Asbóth János Károly és Dr. Pályi András egyetemi docensek vezetik a kutatásokat. Az OpenSuperQPlus az OpenSuperQ projekt folytatása, amelynek keretében március elsejétől a közös munkába kapcsolódik Franciaország, Hollandia, Finnország, Németország, Svédország és a kvantumkutatással foglalkozó több startup is, hazánk mellett. A projekt hét éves együttműködésben számít a kutatói csapatok munkásságára, amelynek várható eredménye egy 1000 kvantumbites kvantumszámítógépes rendszer kifejlesztése. A konzorcium a projekt első fázisában, a következő 3,5 évben több hardver- és szoftverértékelő rendszert és először egy 100 kvantumbites kvantumszámítógépet hoz létre a speciális alkalmazások működtetéséhez. A projekt második fázisa ezek alapján foglalkozik majd az 1000 qubites kvantumszámítógépes rendszer kritikus komponenseivel és a továbbfejlesztés technológiai irányvonalainak meghatározásával.

A fejlesztés a vegyipar, az anyagtudomány, az optimalizálási kihívások és a gépi tanulásban történő kvantumszimuláció területein hozhat nagy horderejű változásokat a jövőben.

Az OpenSuperQPlus projekt működését az Európai Unió a Horizon Europe keretprogram tematikus alapjából 20 millió euróval támogatja. A BME Természettudományi Kara a projekt első fázisának időszakára 274 ezer euró, azaz mintegy 100 millió forintos támogatásban részesül, amelyet tudományos kutatási tevékenységére fordíthat. A projekt keretében végzett kutatások szervesen kapcsolódnak a BME intenzív kvantumtechnológiai kutatásaihoz, melyek első sorban a Kvantuminformatika Nemzeti Laboratóriumban folynak: a kutatók új típusú hibrid kvantumbit-architektúrákat, kvantumkommunikációs rendszereket és ezekhez szükséges komponenseket, sőt kvantum-algoritmusokat és protokollokat fejlesztenek.

A kvantumtechnológia megjelenik az oktatási tevékenységben is: a BME idén ősszel, hazánkban elsőként fizikus-mérnök képzést indít, melynek keretében a hazai és külföldi hallgatók a kvantumtechnológiai, illetve nanotechnológiai kutatás-fejlesztéshez szükséges tudást sajátíthatják el.

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték