tőzsde
Üzlet

Megszólalt Jerome Powell, lefordultak a tőzsdék

Portfolio
A nap legnagyobb részében csak mérsékelt elmozdulásokat lehetett látni a tőzsdéken, mivel a befektetők kivártak Jerome Powell amerikai jegybankelnök beszéde előtt. Powell szavait követően aztán hamar hangulatromlás következett be a piacon, és lefordultak az amerikai és európai tőzsdék, mivel a jegybankelnök szigorú üzeneteket fogalmazott meg a monetáris politikával kapcsolatban, és közölte, hogy a kamatszint valószínűleg magasabb lesz, mint amire korábban számítani lehetett.

A vége sem lett szebb

A Dow 1,8, az S&P 500 1,6, a Nasdaq pedig 1,3 százalékos mínuszban zárta a napot.

Alaposan megütötték a nemesfémeket

Jerome Powell szavait követően hamar elromlott a hangulat a tőzsdéken, miután az amerikai jegybankelnök szigorú üzeneteket fogalmazott meg a monetáris politikával kapcsolatban, és közölte, hogy a kamatszint valószínűleg magasabb lesz, mint amire korábban számítani lehetett. Az események hatására erősödni kezdett a dollár, a befektetők pedig immáron 50 bázispontos kamatemelést áraznak a Fed soron következő, március 22.-i kamatdöntő ülése előtt. Az esés a részvénypiacok után a nemesfémek piacára is átterjedt: alaposan megütötték az aranyat és az ezüstöt is, így tehát a hangulat romlásával ezúttal sem volt hova menekülni a befektetőknek.

Tovább a cikkhez

Ez egyre csúnyább

Az S&P 500 már 1,3, a Dow 1,5, a Nasdaq pedig 0,8 százalékos mínuszban van.

sp500

Máris borítékolható a magasabb kamatemelés

Powell szavait követően immáron 63,1 százalékos esélyt látnak arra a piaci szereplők, hogy a Federal Reserve a soron következő, március 22-i kamatdöntő ülésén 50 bázisponttal emeli az irányadó rátát.

Viszonyításképpen, egy hónappal ezelőtt még mindössze 9,2 százalékos esélyt láttak a piaci szereplők arra, hogy 50 bázispontos kamatemelést hajt végre a Fed.

targetrate
Forrás: CME

Fontos lélektani szint közelében

Az S&P 500 már 1,1 százalékos mínuszban van, ezzel pedig a kiemelt fontosságú 4 000 pontos lélektani határhoz ért az amerikai benchmark.

sp500

Tovább esnek az amerikai tőzsdék

A Dow és az S&P 500 már egyaránt 1, a Nasdaq pedig 0,8 százalékos mínuszban van.

Csúnyán megütötték ma a magyar tőzsdét

Ma nagyrészt óvatos mozgásokat láttunk a tőzsdéken, majd délután következett Jerome Powell amerikai jegybankelnök beszéde, amelyet követően hamar hangulatromlás következett be a piacon. Egyik oldalról ez a negatív nemzetközi hangulat hatott a magyar piacra, viszont a BUX jelentősen alulteljesítő volt ma és 2,1 százalékos mínuszban zárt, amihez az is kellett, hogy az OTP és a Mol is nagyot esett. Utóbbi kettő esetében a gyenge teljesítmény főleg technikai hatásokra vezethető vissza, hiszen mindkét papír esetében fontos szintek estek el.

Tovább a cikkhez

Kemény jelzést küldött Jerome Powell, veszik a dollárt

A Federal Reserve-nek valószínűleg a vártnál nagyobb mértékű kamatemelésre lesz szüksége a közelmúltbeli erős adatokra reagálva, és kész nagyobb lépésekben lépni, ha a beérkező információk összessége arra utal, hogy keményebb intézkedésekre van szükség az infláció megfékezéséhez - mondta Jerome Powell Fed-elnök kedden amerikai törvényhozóknak.

Tovább a cikkhez

Lefordultak a tőzsdék

Jerome Powell szavait követően esni kezdtek az amerikai tőzsdék, a Dow 0,6 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 és a Nasdaq pedig 0,9 százalékot esett. "A legfrissebb gazdasági adatok a vártnál erősebbek, ami arra utal, hogy a végső kamatszint valószínűleg magasabb lesz a korábban vártnál" - mondta Powell a szenátus bankügyi bizottsága előtt. "Ha az adatok összessége azt jelezné, hogy gyorsabb szigorítás indokolt, készek lennénk a kamatemelések ütemének növelésére" - tette hozzá.

spx03077

Alig mozdulnak az amerikai tőzsdék

Az amerikai tőzsdéken iránykereséssel indult a nap, csak minimális elmozdulások látszanak a vezető indexeken, a Dow stagnál, az S&P 500 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékot emelkedett. Az óvatosság érthető, hiszen Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke ma a kongresszus elé áll, a jegybankelnök beszéde pedig további fényt deríthet a központi bank kamatemelési terveire.

spx0307

Olajra lelhet a Mol Magyarországon, izgalmas folyamatok zajlanak a háttérben

A sikeres vecsési találaton felbuzdulva az ottani kutatáshoz rendkívül közel, Üllő térségében végez adatgyűjtést a Mol, vagyis csak végzett, tegnap ugyanis lezárult a folyamatnak ez a lépése. A kiértékelés és a szükséges engedélyek beszerzése után már idén újabb kutatófúrás indításában bízik a társaság, a vecsésihez hasonlóan itt is inkább olajra, semmint gázra lehet majd számítani. A tegnapi nap folyamán terepbejárást tartottunk a kutatási területen, ahol többek között elmagyarázták a szakértők, hogy hogyan is működik a 3D-szeizmika, mit jelent a kutatós szakmában a vibrátor, és végső soron hogyan lehet eldönteni, hogy érdemes-e elkezdeni a fúrási munkálatokat egy ígéretes területen.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés

A délutáni órákra sem változott érdemben a kép az európai tőzsdéken, vagyis folytatódik az iránykeresés az amerikai nyitás felé közeledve. Eközben a magyar piac korábbi jelentős alulteljesítése továbbra fennáll.

Nem kímélik a magyar tőzsdét, jelentős mínuszban a BUX

Míg az európai tőzsdéken délutánra sem alakult ki egyértelmű irány, addig a magyar tőzsde jelentősen alulteljesítő, főleg az OTP esése miatt, de az összes hazai blue chip mínuszban van.

Tovább a cikkhez

Nem tudnak betelni az emberek a Legóval, úgy veszik mint a cukrot

A világjárvány alatt tapasztalt növekedés tovább folytatódik a Legónál, köszönhetően a gyerekeket és felnőtteket egyaránt megcélzó, változatos termékpalettának – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Javul a hangulat, de a BUX alulteljesít

A kezdeti kisebb esés után elkezdtek felfelé kapaszkodni az európai tőzsdék, bár több index jelentősen alulteljesít ma délelőtt. A lemaradók között található a BUX index is, amelyet főleg az OTP gyenge teljesítménye húz lefelé. A bankpapír eséséről ebben a cikkünkben írtunk részletesebb.

Nem lassítanak a bitcoin kihívói, egyszer az uralmat is átvehetik

Nagyot raliztak az év első hónapjaiban a kriptovaluták, de sok befektető a bitcoin helyett már azokat a kriptopénzeket figyeli, amelyek különbönző okos szerződéseket és alkalmazásokat futtató blokkláncplatformok natív tokenjei - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Hirtelen megütötték az OTP-t

Pénteken hajnalban teszi közzé tavalyi negyedik negyedéves és 2022-es egész éves számait az OTP. Ahhoz már az elmúlt években hozzászokhattunk, hogy a gyorsjelentést megelőző napokban heves mozgások vannak az OTP piacán, így van ez ma is, most éppen lefelé.

Tovább a cikkhez

Bóvli kategóriára csökkentette a Nissan adósságbesorolását az S&P

BB+-ra, vagyis bóvli kategóriára változtatta a Nissan hitelminősítését az S&P Global Ratings, arra hivatkozva, hogy a cég profitabilitása gyenge, az értékesítése pedig nem valószínű, hogy erőteljesen fellendülne - adta hírül a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Kis esés Európában

Az előjeleknek megfelelően csak minimális elmozdulások látszanak az európai piacnyitáskor, a DAX 0,1 százalékot esett, míg a CAC 0,3 százalékkal került lejjebb, a FTSE 100 pedig stagnál. Az olasz tőzsde 0,3 százalékos, a spanyol tőzsde pedig 0,2 százalékos eséssel indította a napot.

dax0307

Elromlott a hangulat, lefordult a magyar tőzsde

Ugyan a magyar tőzsde lényegében a tegnapi záróértéke közelben nyitott, a nyitást követő percekben gyorsan lefelé vette az irányt a piac.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indulhat a nap

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,1 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,1 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,1 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,66 százalékos mínuszban áll, a Hang Seng 0,56 százalékkal került lejjebb, míg a CSI 300 0,69 százalékos pluszban van.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,06 százalékot emelkedhet, a CAC 0,04 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 0,01 százalékkal kerülhet lejjebb.
  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,1 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,14 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,19 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma az MNB a devizatartalék február végi alakulását ismerteti, a KSH az ipari termelés első becslését teszi közzé, de lesz diszkont kincstárjegy aukció is, amelyre szintén érdemes figyelni, az utóbbi időben ugyanis előfordult, hogy nem volt elegendő kereslet a rövid magyar papírokra. Németországban a gyáripari megrendeléseket közlik, Jerome Powell Fed-elnök pedig a Kongresszusban ismerteti a Fed beszámolóját.

2023. március 6. -március 12. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
március 6. hétfő 8:30 KSH Kiskereskedelem jan.
március 7. kedd 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok febr.
március 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák jan.
március 7. kedd 8:30 KSH Ipar (első becslés) jan.
március 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
március 8. szerda 8:30 KSH Infláció febr.
március 8. szerda 11:00 PM Előzetes ÁHT febr.
március 10. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem jan.
Nemzetközi makrogazdaság
március 6. hétfő 11:00 EU Kiskereskedelem jan.
március 7. kedd 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések jan.
március 7. kedd 16:00 USA Jerome Powell (Fed) beszéde  
március 8. szerda 8:00 Németo. Ipari termelés jan.
március 8. szerda 8:00 Németo. Kiskereskedelem jan.
március 8. szerda 11:00 EU GDP (felülvizsgált) Q4
március 8. szerda 14:15 USA ADP munkanélküliség febr.
március 8. szerda 14:30 USA Külkereskedelem jan.
március 8. szerda 19:00 USA Fed bézs könyve  
március 9. csütörtök 0:50 Japán GDP Q4
március 9. csütörtök 2:30 Kína Infláció febr.
március 10. péntek   Japán BoJ kamatdöntés  
március 10. péntek 8:00 UK GDP jan.
március 10. péntek 8:00 Németo. Infláció (második becslés) febr.
március 10. péntek 14:30 USA Munkanélküliség febr.
március 10. péntek 16:00 USA Michigan-index márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 18,2 százalékos elmozdulással a PX index áll az élen, a sereghajtó 0,9 százalékos emelkedéssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 17,1 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 8,1 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 2,0 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 431,44 0,1% 1,6% -1,4% 0,9% -0,5% 34,3%
S&P 500 4 048,42 0,1% 1,7% -1,5% 5,4% -6,5% 48,4%
Nasdaq 12 302,48 0,1% 2,0% -1,3% 12,5% -11,1% 78,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 237,78 1,1% 3,0% 2,0% 8,2% 8,7% 31,8%
Hang Seng 20 603,19 0,2% 3,3% -2,9% 4,2% -5,9% -32,5%
CSI 300 4 109,01 -0,5% 1,6% 0,5% 6,1% -8,6% 1,0%
Európai részvényindexek              
DAX 15 653,58 0,5% 1,8% 2,0% 12,4% 19,5% 29,2%
CAC 7 373,21 0,3% 1,1% 3,3% 13,9% 21,6% 42,6%
FTSE 7 929,79 -0,2% -0,1% 1,2% 6,4% 13,5% 11,0%
FTSE MIB 27 949,29 0,4% 1,8% 3,4% 17,9% 24,4% 25,9%
IBEX 9 511 0,5% 2,1% 3,8% 15,6% 23,2% -0,8%
Régiós részvényindexek              
BUX 44 337,44 -0,2% -1,3% -1,0% 1,2% 10,2% 16,7%
ATX 3 546,65 0,2% 1,4% 5,7% 13,4% 17,1% 2,9%
PX 1 420,48 0,0% 1,3% 4,9% 18,2% 8,8% 26,7%
WIG20 61 253,26 1,7% 3,1% 1,5% 6,6% 4,9% 0,2%
Magyar blue chipek              
OTP 10 550 0,0% -0,9% -0,1% 4,4% 1,3% -6,0%
Mol 2 690 1,1% -3,5% 0,3% 3,4% 7,1% -6,5%
Richter 7 625 -2,2% -0,2% -5,5% -8,1% 9,7% 29,8%
Magyar Telekom 397 0,1% 0,3% 7,2% 17,1% -0,6% -11,4%
Nyersanyagok              
WTI 80,36 1,0% 6,3% 8,4% 0,2% -30,5% 28,5%
Brent 86,33 0,4% 3,7% 6,4% 1,7% -27,0% 31,9%
Arany 1 851,29 0,3% 2,1% -0,8% 2,0% -5,6% 38,3%
Ezüst 21,14 0,1% 2,1% -5,0% -11,0% -17,3% 25,5%
Devizák              
EURHUF 376,3500 -0,7% -0,2% -4,7% -6,0% -2,4% 20,3%
USDHUF 352,4207 -1,5% -0,9% -4,3% -6,1% -0,2% 39,6%
GBPHUF 424,5750 -1,1% -1,2% -4,0% -6,0% -9,4% 21,2%
EURUSD 1,0679 0,8% 0,7% -0,5% 0,1% -2,2% -13,9%
USDJPY 136,3300 0,0% 0,2% 2,6% 2,3% 18,7% 28,6%
GBPUSD 1,2030 0,4% 0,0% 0,1% 0,0% -9,0% -13,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 22 407 0,2% -4,6% -1,6% 35,0% -42,8% 108,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,98 0,6% 1,0% 9,4% 3,9% 131,1% 37,9%
10 éves német állampapírhozam 2,73 0,4% 7,0% 21,5% 6,4% -2 091,2% 305,3%
10 éves magyar állampapírhozam 8,86 0,0% 2,7% 9,0% -4,2% 59,4% 219,9%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték