biztosítás fottó stiller ákos portfolio
Üzlet

Fenekestül felfordul a magyar biztosítók élete, most jön csak a java?

Portfolio
A magyar biztosítási és közvetítői szektor egyik legfontosabb éves eseménye zajlott le ma, a Portfolio Biztosítás 2023 konferencia keretében. Volt miről eszmét cserélni, hiszen nagy kihívások elé néznek a biztosítók az új pótadó és az állami konszolidációs törekvések, a kárgyakoriság és a kárinfláció növekedése, a háztartások pénzügyi kilátásainak romlása miatt. Megszólalt a kormány, az MNB és a piaci szereplők is annak kapcsán, merre kellene tovább menni, de az biztos, hogy sok még a kihívás.

Merre tovább, biztosításközvetítői piac?

A konferencia záró panelbeszélgetéséből néhány érdekes gondolat:

Keszthelyi Erik (Hungarikum Biztosítási Alkusz) szerint az innováció hiánya az egyik legnagyobb problémája ma a közvetítői és biztosítási piacnak, de ott van még a munkaerő utánpótlás és a felügyeleti egyre szigorúbb szabályoknak való megfelelés is, mint kihívás. Szerinte a közvetítőknek abban is bátrabb szerepet kell vállalniuk, hogy egy-egy család vagy ügyfél biztosításportfólióját optimalizálják, egységesítsék, ezáltal növelhető a penetráció is.

Besnyő Márton (Netrisk.hu) szerint kissé elkényelmesedett a piac, lassan fel kellene ébredni, optimalizálni a folyamatokat. Úgy véli, hogy van verseny a biztosítási piacon, az online tér ott van és aktív. Üdvözli a lakásbiztosítások terén a jogalkotó változtatásait és a jutalékplafon meghúzását, ugyanakkor ennek nem csak ár-, hanem értékversenyről is szólnia kell.

Papp Ádám (OVB Magyarország) szerint a legnagyobb probléma, hogy nem jönnek be új biztosításközvetítők a piacra, és ez a piac csökkenéséhez vezet. Lehet fiatalítani, de elment mellettünk a munkaerőpiac – tette hozzá. Nem vagyunk versenyképesek a kezdőknél fizetésben – mondta. Azzal, hogy tavaly gyakorlatilag kivezették a katát, sokkal több a járulék, miközben magasabbak a költségek, a megélhetés drágul, az infláció elszállt. Szerinte a lakásbiztosítások új jutalékkorlátja súlyosan diszkriminatív, mivel a biztosításközvetítőknek sokkal több költsége van, mint a biztosítók saját ügynökeinek, mindez tehát a külső értékesítési hálózatokat diszkriminálja.

Vámos Levente (Allianz Hungária) úgy véli, nehéz az elindulás, mivel nehéz úgy magas és vonzó fizetést adni a kezdő biztosításközvetítőknek, hogy lényegében még nem kötöttek egy szerződést sem. A lakásbiztosítások kapcsán nem kerülhető ki a személyes tanácsadás – véli.

Rácz István (Biztosítási Elemző Központ) szerint az figyelhető meg vállalati oldalról, hogy a kárrendezés egy bizonyos összeghatár felett már nehézkesebbé vált a biztosítóknál, a biztosítók kockázatvállalása megváltozott. Úgy véli, azért nincs utánpótlás, mert a szektor lemaradt a digitális forradalomban, „nem vagyunk szexik” – mondta. Keszthelyi Erik szerint a biztosítók kárkifizetésében nem állt be semmilyen változás, úgy fizetnek, ahogy azt a szerződés alapján kell nekik, a szerződés milyensége pedig az alkuszoktól függ.

biztosítás panel 4 fotó stiller ákos portfolio

Javaslatok a közvetítői oldalról: a digitalizáció és a piaci együttműködés

Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója előadásában kitért arra, hogy a biztosítási díjak emelkedése elmaradt a kárinfláció mértékétől, a magyar árazás továbbra is versenyképes nemzetközi szinten. Szerinte a lakásbiztosításokat érintő változások kapcsán nemcsak arra kell tudni választ találni, hogy lehet majd lejjebb vinni a díjakat, hanem arra is, hogyan lehet jobb szolgáltatásokkal a piacra jönni. Egyértelmű elmaradás van és alulbiztosítás az öngondoskodási termékekben – hívta fel rá a figyelmet. A konferencián eddig elhangzottakkal szemben az előadó úgy véli, a magyarok érettek a digitalizációra, tehát nagyobb figyelmet kell fordítani az online biztosításértékesítésre is. Jó példát jelentenek erre az utasbiztosítások. Szerinte jövő márciusban több százezer ügyfél akar majd online lakásbiztosítást váltani, érdemes lesz erre felkészülni.

besnyő márton netrisk fotó stiller ákos portfolio

Bajban a magyar nyugdíjrendszer – Elárulták a szakértők, mi lehet a megoldás

A magyar nyugdíjrendszer hosszú távú instabilitása a szakértők számára egyértelmű, a jelenlegi demográfiai és egészségügyi folyamatok mellett 2040-re három magyarra jut majd egy 65 éven felüli eltartott, jelenleg ötre – hangzott el a Portfolio Biztosítás 2023 mai konferenciáján. A szakértők egyetértenek abban, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások és az öngondoskodás ösztönzése a munkáltatók nélkül nem lehetséges, őket valahogyan vissza kell hozni erre a piacra. Ugyanígy fontos a fiatal munkavállalók bevonása a hosszú távú öngondoskodási piacra, akár egy automatikus beléptetési rendszer keretében. Volt, aki úgy látja, az öngondoskodás a mai formájában csupán önámítás.

Tovább a cikkhez

Alaposan átírta a szabályokat a kormány a lakásbiztosításoknál, mit mond erre a piac?

A lakásbiztosítási piacot alapjaiban forgatta fel a kormány múlt heti rendelete, mit lépnek a piaci szereplők az új szabályok megjelenése után? Milyen problémákat és milyen lehetőségeket nyitott ki a rendelet? Erről volt szó Biztosítás 2023 konferenciánk harmadik szekciójának első panelbeszélgetésén.

Tovább a cikkhez

Megszólaltak a biztosítóvezérek: rengeteg idén a kihívás, de van remény

Az infláció, az egyre magasabb tulajdonosi megtérülési elvárásoknak való megfelelés, a szabályozási bizonytalanságok és a HR-kihívások is megoldandó problémát jelnetenek a biztosítási szektorban - derült ki Biztosítás konferenciánk vezérpaneljén, amelyen Czene Árpád (NN), Dinsdale Julianna (UNIQA), Nyilasy Bence (Wáberer) és Alexander Viktor Protsenko (Allianz Hungária) beszélgetett a szektor jövőjéről.

Tovább a cikkhez

Magyarország osztalékpiaci státuszban ragadt, ha nem jön a kitörés, még csúnyább lesz a lemaradás

Nem megfelelő a magyar biztosítók elmúlt 10 évben látott dinamikája, több innovációra van szükség – emelte ki a Portfolio Biztosítás 2023 konferenciáján Juhász László, a BCG ügyvezető igazgatója, és Keszthelyi Erik, a Hungarikum Biztosítási Alkusz elnök-vezérigazgatója közös előadásukban. A szakemberek szerint nemcsak Magyarország, hanem a régió biztosítási piaca is jócskán le van maradva a Nyugattól, előadásukban kiemelték, mely területeken lehetne hatékonyabban elősegíteni a biztosítási szektor innovációját.

Tovább a cikkhez

Átalakulás előtt a biztosítások: felforgatja az új generáció a szektort?

A biztosítóknak az értékesítésben kell fejlődni, előre lépni, az IT-oldali innovációk ebben segíthetnek - jelentette ki Biztosítás konferenciánkon tartott előadásában Szebellédy Balázs a Capgemini pénzintézeti szektorvezetője.

Tovább a cikkhez

Nehéz helyzetben a magyar biztosítók, de a MABISZ elárulta, mit lehetne tenni

Nincsenek könnyű helyzetben a magyar biztosítók, bár nőtt tavaly a díjbevétel, az infláció csúnyán belerontott a képbe. Az életbiztosításokon belül a hagyományos biztosítások  díjbevétele csökkent, igaz, pozitívumként emelte ki a nyugdíjbiztosításokat előadásában Erdős Mihály, a MABISZ elnöke, a Portfolio Biztosítás 2023 konferenciáján. A szakember kitért azokra a stratégiai pontokra, ahol a MABISZ szerint a biztosítási piacnak szüksége lenne a változásra.

Tovább a cikkhez

Megszólalt az MNB alelnöke: beavatkozásra lehet szükség a biztosítási piacon

Kihívásokkal teli évnek nézünk elébe idén is, de most nem annak kell örülni, hogy még viharos időkben is 10% körüli a megtérülésünk, hanem a szektor jövőjéről kellene érdemben beszélni - fejtette ki Kandrács Csaba, az MNB alelnöke Biztosítás konferenciánkon tartott előadásában. Ha az idei nyár is olyan aszályos lesz, mint tavaly, egy "nagyon hangos és erős" ősz jöhet, ezért a növénybiztosítások terén beavatkozásra lehet szükség, az MNB nyitott is erre és vannak ötletei.

Tovább a cikkhez

Hogyan forgatja fel a kormány a biztosítási piacot? Megszólalt a miniszteri biztos

Bár a magyar biztosítási rendszer stabil és válságálló, defenzív és a pénzügyi szektorban a lemaradók között van. Meg kell állítani a szektor erózióját, finomhangolásra és megújulásra van szükség – mondta el előadásában Kovács Zsolt, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa a Portfolio mai Biztosítás 2023 konferenciáján. Kifejtette, miért van szükség nagyobb penetrációra és nagyobb kockázatközösségre a biztosítási piacon és milyen változások lennének szükségesek az öngondoskodási piacon.

Tovább a cikkhez

Óriási lehetőségről csúsznak le a biztosítók: kiderült, hol lehet a legnagyobbat növekedni

1500 milliárd dollárnyi potenciális új díjbevételre tehetnének szert a biztosítók globálisan, nagy lehetőségek rejlenek a természeti katasztrófák, a kiberbiztonság és az egészségbiztosítás területén - fejtette ki Biztosítás 2023 konferenciánk nyitóelőadásában Horváth Krisztián, a Boston Consulting Group partnere. Az elszálló hozamkörnyezeten a biztosítók is nagyot nyerhetnek, ám a hitelezési piaci turbulenciák a biztosítók eredményére is negatívan fog hatni, a magas inflációs környezetben pedig komoly költségkontrollra van szükség.

Tovább a cikkhez

Fizikai és pszichológiai biztonság - Hogy csináljuk?

Pál Ferenc, katolikus pap, mentálhigiénés szakember a konferencián a biztonság kulcsfogalmát igyekezett megfogni előadásában. A fizikai és pszichológiai biztonság fontosságát emelte ki. Szerinte vannak azok, akik bár 100%-ban biztonságban érzik magukat, egyáltalán nincsenek biztonságban (példaként hozta itt a koronavírus-tagadókat). A másik véglet szerinte az, aki minden lehetséges módon védekezett a koronavírussal szemben, ami végülis eredményes volt, hiszen nem betegedett meg, ugyanakkor teljesen izolálta magát, mindeközben pedig a pszichológiai biztonsággal egyáltalán nem törődött. A pszichológiai biztonsággal nagyon fontos foglalkozni, hiszen a folyamatos stressz a memóriára is negatív hatással van. A pszichológiai biztonságot, egyéni, csoportos és intézményi szinten is fontos megvalósítani. Az agresszió és a szorongás az emberi működés két végpontja, sokan a verbális és fizikális agressziót a szorongás oldására használják fel. A fizikai biztonságot úgy kellene megteremteni, hogy ezzel a hosszú távú célokat és a személyes kapcsolatokat se fenyegessük – mondta el a szakember.

pál ferenc biztosítás konferencia fotó stiller ákos portfolio

Mi vár 2023-ban a magyar biztosítókra? Elstartolt a Biztosítás 2023 konferencia

Elstartolt a Portfolio Biztosítás 2023 konferenciája, az esemény programja ezen a linken érhető el.

Címlapkép: Stiller Ákos/Portfolio

trump
Szijjarto Peter Turk Allamok Szervezete
bull bear tőzsde
harkiv
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Kezdő lépések, alaptechnikák az aktuális tőzsdei árfolyamgrafikonokon.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde