Bear
Üzlet

Csúnya lett a vége: 540 pontot esett a Dow, 2%-os mínuszban zárt a Nasdaq

Portfolio
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című rendezvényén szólalt fel Orbán Viktor, a miniszterelnök többek között elmondta, hogy Magyarországon 500 ezer új munkaerőre lenne szükség, továbbá a konkrét kormányzati tervek között megemlítette, hogy Kelet-Magyarországon a kormány 2-3 nagyteljesítményű gázerőművet fog építeni, hogy a beruházásvezérelt iparbővülést a térségben támogassa. Azt is aláhúzta Orbán, hogy Magyarország nem mond le az orosz energiáról, illetve megerősítette, hogy van most egy gazdaságpolikai vita az MNB és a kormány között.

Ami a nemzetközi befektetői miliőt illeti, az amerikai jegybankelnök tegnapi megszólalása is beárnyékolta a hangulatot, Jerome Powell ugyanis úgy fogalmazott, hogy a központi bank akár a korábban vártnál magasabb kamatemeléssel is számolhat. Ugyanakkor elmondta, hogy még nem döntött arról, hogy a jegybank mit fog tenni a kamatlábakkal kapcsolatban, amikor később, márciusban ülésezik. Rossz volt a hangulat Európa tőzsdéin, estek a vezető részvényindexek.

Jókora mínusz lett a vége

Piaczárásra sem lett jobb a hangulat Amerikában, a nap közbeni pluszok gyorsan elolvadtak estére, a befektetőket a holnapi amerikai munkaerő-piaci adat nyomasztja.

A Dow Jones végül 543 pontot esett, az S&P 500 1,85%-ot gyengült, a Nasdaq pedig 2,05%-ot esett.

nasdaq 0309

Egyre csúnyább

Egyre csúnyábban néznek ki az amerikai tőzsdék, a Dow Jones már 475 pontos mínuszban, de esik az S&p 500 és a Nasdaq is, előbbi 1,63%-ot, utóbbi 1,77%-ot.

dow 0309

Közel 300 pontot esik a Dow

Egyre csak romlik a hangulat a tengerentúlon, a Dow Jones már közel 300 pontos mínuszban van, a Nasdaq és az S&P 500 pedig 1% feletti esést mutat.

sp 0309

Egy telefonhívás miatt esett óriásit a svájci nagybank árfolyama

Már épp közzétette volna a Credit Suisse a 2022-es évre vonatkozó jelentését, amikor az utolsó pillanatban beérkezett egy telefonhívás.

Tovább a cikkhez

Jól indult, aztán elromlott a hangulat Amerikában

A tőzsdenyitáskor még pluszban indítottak a fő amerikai részvényindexek, de mostanra eltűnt a pozitív hangulat, a befektetők lélegzetvisszafojtva várják a holnapi munkaerő-piaci adatokat.

A Dow, az S&p és a Nasdaq is 0,3-0,4% körüli mínuszban tartózkodik jelenleg.

Új cégek kerülnek be a BUX-indexbe

A BÉT közleménye szerint a BUX és BUMIX kosarak összetétele is változik.

Tovább a cikkhez

Nagy esés lett a vége a magyar tőzsdén

Mind a négy hazai blue chipnek az árfolyama esett a kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Rögzített áron kapni az energiát? - Életbe lépnek az első szerződések Magyarországon

Megkezdődött a teljesítése annak a zöldáram-vásárlási megállapodásnak, amelynek keretében a Nap Nyrt. hosszú távon biztosítja egy termelő vállalat villamosenergia-szükségletének egy részét - erről beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Földvári Gábor, a vállalat vezérigazgatója. A tőzsdei vállalatok közül a Nap lehet az első, aki ilyen konstrukcióban köt szerződést. Magyarországon az egyik első és legnagyobb cPPA szerződés még tavaly márciusban született meg az ID Energy Group és a baranya megyei Királyegyházán cementgyárat működtető Lafarge között.  

Tovább a cikkhez

Emelkednek az amerikai tőzsdék

Több esemény is mozgathatja ma az amerikai tőzsdéket, a jegybankelnök tegnapi megszólalása az egyik oldalról beárnyékolhatja a hangulatot, Jerome Powell ugyanis úgy fogalmazott, hogy a központi bank akár a korábban vártnál magasabb kamatemeléssel is számolhat. Közben viszont a legfrissebb adatok alapján a vártnál valamivel nagyobb mértékben nőtt a segélyt kérők száma, ez egy fontos munkaerőpiaci jelzőnek minősül, az adat ismertetése után kisebb ugrást láthattunk a határidős indexekben.

Tovább a cikkhez

Kereskedelmi háború az Egyesült Államok és Európa között - Kiegyezés jön vagy beindul a pénzszivattyú?

Az Egyesült Államok tavaly indította el az inflációcsökkentő törvény (IRA) részeként történetének egyik legnagyobb beruházástámogatási programját, amellyel az amerikai tisztaipari, zöldgazdasági szereplőket pénzügyi ösztönzőkkel, adókedvezményekkel és védővámokkal segítik, ha az USA-ba telepítik gyártókapacitásukat. A lépést sokan egyfajta kereskedelmi háborúként értelmezik, amellyel főként Európa járhat rosszul, hiszen a bőkezű amerikai támogatások miatt európai vállalatok tehetik át székhelyüket Észak-Amerikába, vagy hajthatnak végre európai helyszín helyett Észak-Amerikában beruházásokat, hozhatnak létre ott kapacitásokat. Bár az első felhördülés után egyre kisebbnek tűnik az IRA beruházás-elszívó hatása, és egyfajta kiegyezés is jöhet az Egyesült Államok és az Európai Unió között, összességében mégis erősítheti az európai cégek amerikai jelenlétét és beruházásait, mint ahogy azt számtalan vállalat már be is jelentette.

Tovább a cikkhez

Egyre lejjebb és lejjebb

A délutáni órákban egyre rosszabb a hangulat a magyar tőzsdén, a BUX index a maga 1,4 százalékos esésével már az abszolút sereghajtó a kontinens börzéi között.

buxrövid

Mind a négy hazai blue chip árfolyama esik, a legnagyobb mínuszt az OTP-nél láthatjuk, az 1,6 százalékos eséssel már a lélektanilag rendkívül fontos 10 000 forintos határt is átlépte az árfolyam. Holnap hajnalban teszi közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését az OTP: számtalan egyszeri tétel és az újra emelkedő céltartalékolás nyomás alatt tarthatja a bank eredményét, legalábbis ezek a trendek látszanak a várakozások alapján a tavalyi negyedik negyedéves számokon is.

otp5p

Nem gurított elég nagyot a BMW, esik az árfolyam

A BMW autógyártó üzletága részben az erős árképzésnek és a kínai vegyesvállalat konszolidációjának köszönhetően elérte a 2022-es eredménycélját - közölte a vállalat csütörtökön. Ehhez képest a jelentést követően mínuszba került a BMW árfolyama, részben azért, mert a riválisokhoz képest csalódást keltő számokat közölt a cég.

Tovább a cikkhez

Kisebb esés jöhet Amerikában

Több esemény is mozgathatja ma az amerikai tőzsdéket,a jegybankelnök tegnapi megszólalása az egyik oldalról beárnyékolhatja a hangulatot, Jerome Powell ugyanis úgy fogalmazott, hogy a központi bank akár a korábban vártnál magasabb kamatemeléssel is számolhat. Közben viszont a legfrissebb adatok alapján a vártnál valamivel nagyobb mértékben nőtt a segélyt kérők száma, ez egy fontos munkaerőpiaci jelzőnek minősül, az adat ismertetése után kisebb ugrást láthattunk a határidős indexekben.

Az igazán fontos esemény azonban holnap jön majd, emiatt ma akár ki is várhatnak a befektetők: érkezik ugyanis a februári amerikai foglalkoztatottsági adat, azaz végre kiderül, hogy a foglalkoztatottság elképesztő januári bővülése csak egyszeri kisiklás volt-e a munkaerőpiac lassulásában. Az egy hónappal ezelőtti közlés alaposan felforgatta a piacokat, dollárerősödést és kötvény-hozamemelkedést hozott, ugyanis a piac ennek hatására szigorúbb kamatpolitikát árazott a Fedtől. A jegybank tehát szorosan figyeli a munkaerőpiaci folyamatokat, és egy újabb sokkszerű szám akár komoly részvénypiaci lefordulást és dollárerősödést is hozhat. 

nasdasas

Több mint 2,5 milliárd forintos kivitelezési szerződést kötött az Épduferr

Az Épduferr a BÉT oldalán tájékoztatta a befektetőket, hogy a vállalat vállalkozási szerződést kötött a KapuSport Kft.-vel belterületi Cseresznye sor 1387/3 helyrajzi szám alatt nyilvántartott ingatlanon megvalósításra kerülő sportcsarnok és kiszolgáló egységei építőipari kivitelezési tevékenységére.

Tovább a cikkhez

Sereghajtó a kontinensen a magyar tőzsde

Mind a négy hazai blue chip árfolyama esik, a legjobban a Molt ütötték meg a befektetők.

Tovább a cikkhez

Hamarosan érkeznek a kormány bejelentései!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma délben ismertetik a kormány bejelentéseit. Az eseményről percről perce tudósítunk ebben a cikkünkben.

Tovább a cikkhez

Alulteljesít a magyar tőzsde

Nem a legjobb a hangulat a kontinens tőzsdéin, a magyar börze ebben a környezetben is a sereghajtók közé tartozik a maga közel 1 százalékos esésével.

Éppen zajlik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó című rendezvénye, amin Orbán Viktor is felszólalt, a miniszterelnök többek között elmondta, hogy Magyarországon 500 ezer új munkaerőre lenne szükség, továbbá a konkrét kormányzati tervek között megemlítette, hogy Kelet-Magyarországon a kormány 2-3 nagyteljesítményű gázerőművet fog építeni, hogy a beruházásvezérelt iparbővülést a térségben támogassa. Azt is aláhúzta Orbán, hogy Magyarország nem mond le az orosz energiáról, illetve megerősítette, hogy van most egy gazdaságpolikai vita az MNB és a kormány között, és érzékeltette, hogy ha széthúznak a lovak, akkor "a kocsi az árokban köt ki". 

Rövidesen kezdetét veszi a kormányinfó is, ahol többek között a 2024-es költségvetési tervezetről és az inflációs környezetről, de akár a a szektorális különadók kivezetésének, fenntartásának kérdéséről is eshet szó, erre is kiemelten figyelnek majd a befektetők.

Orbán Viktor: Magyarországnak szüksége van még 500 ezer emberre

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján tartott beszédet Parragh László, Varga Mihály és Nagy Márton előadása után. A pénzügyminiszterhez és a gazdaságfejlesztési miniszterhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordított a munkaerőpiaci kilátásoknak, és jelezte, hogy 500 ezer új munkaerőre lenne szükség és ezt elsődlegesen a belső tartalékokból kell előteremteni. Itt pedig konkrétan megemlítette a határon túli magyarokat és azt is leszögezte, hogy ha gazdasági migráció keretében be is jöhetnek külföldi munkavállalók, azokat kényelmi okokból nem szabad behozni, mert azzal "Magyarország kulturálisan aknázná alá az életét". A geopolitikai helyzetről alkotott gondolatait is megosztotta a vállalkozó közönséggel, ugyanis szerinte a háború csak a felszín és éppen Európa gazdasági térképének újraszerkesztése folyik, és ez amerikai kísérlet. A konkrét kormányzati tervek között említette meg, hogy Kelet-Magyarországon a kormány 2-3 nagyteljesítményű gázerőművet fog építeni, hogy a beruházásvezérelt iparbővülést a térségben támogassa. Az akkumulátorgyárakat támogató kormányzati politikát a védelmébe vette, a járműipartól függ ugyanis 300 ezer család megélhetése közvetlenül is. Aláhúzta továbbá, hogy Magyarország nem mond le az orosz energiáról. Míg Nagy Márton és Varga Mihály kínosan ügyelt arra, hogy ne tegyen semmilyen megjegyzést a Magyar Nemzeti Bank politikájára, Orbán Viktor szóba hozta az ügyet és elismerte, hogy van most egy gazdaságpolikai vita az MNB és a kormány között, és érzékeltette, hogy hHa széthúznak a lovak, akkor a kocsi az árokban köt ki". Azt is bevallottta, hogy az ő kötelessége újra megteremteni a gazdaságpolitikai ágak közötti összhangot.

Tovább a cikkhez

Ingatlant értékesít a Rába

Régóta sztori a Rábánál az ingatlanvagyon értékesítése, és a jelek szerint a láthatárra kerülhet egy újabb tranzakció, hiszen a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő aukciós honlapjára felkerült a vállalat egyik győri ingatlanja, melynek kikiáltási ára meghaladja a 3 milliárd forintot.

Tovább a cikkhez

Jön az OTP nagy napja - Mire számíthatunk?

Egyre nagyobbra nő az OTP Csoport, amiben a felvásárlások is sokat segítenek, így a bevételek és a korrigált profit is rekordközeli szintekre emelkedik, csak hát számtalan egyszeri tétel és újra emelkedő céltartalékolás tartja nyomás alatt a bank eredményét, ezek a trendek látszanak a várakozások szerint a tavalyi negyedik negyedéves számokon is. Pénteken hajnalban teszi közzé az OTP a legfrissebb gyorsjelentését, amiben az egy évvel korábbihoz képest ötödével emelkedő negyedéves bevételről, de hatodával visszaeső profitról számolhat be.

Tovább a cikkhez

Rossz a hangulat a kontinens tőzsdéin

Negatív tartományban kezdik a kereskedést Európa vezető tőzsdéi, a DAX 0,2 százalékos esése mellett az FTSE 100 0,4 százalékkal, a CAC pedig 0,3 százalékkal került lejjebb, de a milánói és a spanyol börze is lefordult a nyitás után.

dax022020

Rossz kezdés a magyar tőzsdén

Mind a négy hazai blue chip árfolyama esik a piacnyitás után, a legnagyobb mértékben a holnap hajnalban gyorsjelentést közzétevő OTP részvényét ütötték meg a befektetők.

Tovább a cikkhez

Kirobbant az árháború az autók piacán

Valóságos árháborút indított olcsó járműveivel a Tesla és a BYD Kínában, a csatatér pedig most úgy tűnik, hogy tovább terjedhet a benzin-és dízelmeghajtású járművek piacára is, többek között a Citroen, a Mercedes-Benz és a General Motors Chevroletje is igyekszik mindent bevetni a piaci részesedés megtartása érdekében.

Tovább a cikkhez

Rájár a rúd a Teslára, Elon Musk megint borzolja a kedélyeket

Zsinórban a harmadik egymást követő napja esett tegnap a Tesla árfolyama, miután körbejárt az interneten Elon Musk kritikája egy elbocsátott Twitter-alkalmazottról - írja a MarketWatch.

Tovább a cikkhez

Oldalazás jöhet Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 0,1 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,5 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,97 százalékkal került lejjebb, a Hang Seng 0,17 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 2,56 százalékos pluszban van.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,68 százalékot eshet, a CAC 0,09 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,45 százalék mínuszban nyithat.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,2 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,13 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,58 százalékkal kerülhet lejjebb.

Mi várható makro fronton?

Ma Ázsia felé fordul tekintetünk, Kínából inflációs adat érkezik, és megismerjük Japán gazdaságának negyedik negyedéves teljesítményét is. Idehaza nem várunk fontos adatközlést, de ez cseppet sem jelenti ugyanakkor, hogy eseménytelen lesz a nap, délben például kormányinfót fog tartani Gulyás Gergely.

2023. március 6. -március 12. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
március 6. hétfő 8:30 KSH Kiskereskedelem jan.
március 7. kedd 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok febr.
március 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák jan.
március 7. kedd 8:30 KSH Ipar (első becslés) jan.
március 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
március 8. szerda 8:30 KSH Infláció febr.
március 8. szerda 11:00 PM Előzetes ÁHT febr.
március 10. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem jan.
Nemzetközi makrogazdaság
március 6. hétfő 11:00 EU Kiskereskedelem jan.
március 7. kedd 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések jan.
március 7. kedd 16:00 USA Jerome Powell (Fed) beszéde  
március 8. szerda 8:00 Németo. Ipari termelés jan.
március 8. szerda 8:00 Németo. Kiskereskedelem jan.
március 8. szerda 11:00 EU GDP (felülvizsgált) Q4
március 8. szerda 14:15 USA ADP munkanélküliség febr.
március 8. szerda 14:30 USA Külkereskedelem jan.
március 8. szerda 19:00 USA Fed bézs könyve  
március 9. csütörtök 0:50 Japán GDP Q4
március 9. csütörtök 2:30 Kína Infláció febr.
március 10. péntek   Japán BoJ kamatdöntés  
március 10. péntek 8:00 UK GDP jan.
március 10. péntek 8:00 Németo. Infláció (második becslés) febr.
március 10. péntek 14:30 USA Munkanélküliség febr.
március 10. péntek 16:00 USA Michigan-index márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 17,7 százalékos elmozdulással a FTSE MIB index áll az élen, a sereghajtó 1,4 százalékos eséssel a BUX index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 15,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 9,5 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 0,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 798,4 -0,2% 0,4% -3,4% -1,1% 0,5% 31,7%
S&P 500 3 992,01 0,1% 1,0% -3,1% 4,0% -4,3% 45,7%
Nasdaq 12 215,33 0,5% 2,3% -2,2% 11,7% -7,9% 75,3%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 444,19 0,5% 3,4% 3,0% 9,0% 14,7% 33,1%
Hang Seng 20 051,25 -2,4% -2,8% -5,8% 1,4% -3,4% -34,6%
CSI 300 4 034,11 -0,4% -2,2% -1,0% 4,2% -5,4% -1,1%
Európai részvényindexek              
DAX 15 631,87 0,5% 2,1% 1,4% 12,3% 21,8% 26,5%
CAC 7 324,76 -0,2% 1,3% 2,9% 13,1% 22,8% 39,4%
FTSE 7 929,92 0,1% 0,2% 0,6% 6,4% 13,9% 10,1%
FTSE MIB 27 911,52 0,5% 2,2% 2,8% 17,7% 25,0% 22,8%
IBEX 9 466,1 0,6% 1,5% 2,6% 15,0% 21,6% -1,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 43 161,43 -0,5% -3,3% -5,9% -1,4% 4,0% 11,6%
ATX 3 557,01 0,5% 1,5% 3,6% 13,8% 19,6% 2,7%
PX 1 409,03 0,6% -0,9% 2,5% 17,3% 11,7% 26,0%
WIG20 61 096,28 0,4% 1,0% 0,2% 6,3% 5,5% 0,1%
Magyar blue chipek              
OTP 10 150 -0,9% -5,5% -7,2% 0,4% -7,7% -11,2%
Mol 2 620 -0,5% -3,5% -5,1% 0,7% -0,8% -12,8%
Richter 7 510 -0,1% -1,0% -8,0% -9,5% 9,3% 31,2%
Magyar Telekom 392,5 0,4% 0,1% 5,8% 15,8% -2,5% -11,5%
Nyersanyagok              
WTI 76,56 -1,2% -1,3% -2,4% -4,6% -38,1% 27,5%
Brent 82,8 -0,8% -1,9% -1,3% -2,5% -35,4% 29,2%
Arany 1 820,8 0,1% -1,0% -2,9% 0,3% -11,4% 37,8%
Ezüst 20,07 -1,0% -4,7% -10,2% -15,5% -25,3% 21,7%
Devizák              
EURHUF 378,3 -0,2% 1,4% -2,3% -5,5% -2,8% 21,3%
USDHUF 358,4933 0,1% 2,5% -0,7% -4,5% 0,2% 41,7%
GBPHUF 425,0500 0,0% 1,0% -2,4% -5,9% -8,9% 21,5%
EURUSD 1,0553 -0,3% -1,1% -1,6% -1,1% -3,0% -14,4%
USDJPY 136,8300 0,0% 0,5% 4,1% 2,7% 18,4% 29,0%
GBPUSD 1,1838 -0,3% -1,4% -2,0% -1,6% -9,7% -14,4%
Kriptovaluták              
Bitcoin 21 704 -2,2% -8,2% -5,5% 30,7% -44,0% 133,7%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,98 0,2% -0,5% 9,6% 3,9% 112,6% 38,8%
10 éves német állampapírhozam 2,64 -1,9% -2,8% 13,5% 3,1% 3 903,0% 316,7%
10 éves magyar állampapírhozam 8,89 2,1% 1,3% 9,3% -3,9% 50,9% 219,8%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték