kereskedő deviza trader currency
Üzlet

Elromlott a hangulat Amerikában

Portfolio
Komoly mínuszban nyitottak az európai tőzsdék ma reggel, miután a bankrészvények eladási hulláma az amerikai piacok után a kontinensre is átterjedt. A tőzsdék mélyrepülése mellett azonban ma is érkeztek kulcsfontosságú gazdasági események: magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor kerültek publikálásra a legfrissebb munkaerőpiaci adatok az Egyesült Államokból. Ugyan a 205 ezer fős várakozásokhoz nagyobb mértéken, 311 ezer fővel nőtt a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma, de a munkanélküliség a januári 3,4 százalékról 3,6 százalékra nőt februárban. Az amerikai tőzsdék nyitását követően tovább folytatódik a széleskörű eladási hullám, melynek következtében számos bank részvényeivel fel kellett függeszteni a kereskedést.

Elromlott a hangulat

Az amerikai tőzsdéken alaposan elromlott a hangulat, zárásra a Dow Jones Index 1,1, az S&P 500 1,5, a Nasdaq 1,8 százalékkal került lejjebb.

A magas energiaköltségektől szenved a Nyomda, zuhan a nyereség

Az energiaköltségek megugrásától és az alapanyagpiacon tapasztalható nehézségektől szenved a Nyomda, így 2022-ben annak ellenére, hogy növelni tudta bevételeit, eredményszinten jelentős csökkenésről számolt be pénteken piaczárás után közzétett gyorsjelentésében.

Tovább a cikkhez

Végleg lehúzta a rolót a startupok bankja, mindenki azt találgatja, mekkora most a baj

Bezáratták a Szilícium-völgy egyik kedvelt bankját, amely december végén mintegy 175 milliárd dollárnyi betétet tartott, a tét tehát hatalmas. Az FDIC felügyeli most a betéteket, de már megy az ötletelés, hogy minden betétest meg kellene menteni. Jó hír, hogy elemzők szerint jelenleg nem látni a fertőzés klasszikus jeleit a bankközi piacon, ugyanakkor mint arról beszámoltunk, a tőkepiacokon alaposan megütötték a bankrészvényeket. Az is látszik, hogy néhány versenytárs bank jelentős betétbeáramlást tapasztalt.

Tovább a cikkhez

Esik Amerika

Az amerikai részvénypiacokon nem túl jó a hangulat, de nem is beszélhetünk hatalmas általános eladási hullámról sem. A Dow Jones 0,7, az S&P 1, a Nasdaq 1,3 százalékos esést jelez.

Kész, vége: bezárták a bajba került amerikai bankot a hatóságok!

A bajba került Silicon Valley Bankot bezárták az amerikai szabályozó hatóságok, az amerikai betétbiztosító, az FDIC átvette a bank betétei felett az ellenőrzést - jelentették be pénteken a CNBC beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez

Az OTP húzta a magyar tőzsdét

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellenére jó hangulatban zárult a hét a magyar tőzsdén, a Mol kivételével pedig az összes blue chip pluszban fejezte be a kereskedést.

Tovább a cikkhez

Széllel szemben a BUX

A széleskörű globális részvénypiaci eladási hullám ellenére a BUX 0,4 százalékos pluszban van a zárás előtt, fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy amíg a vezető európai és amerikai részvényindexek emelkedtek a hét első felében, addig a magyar tőzsde rendre alulteljesített.

buxindex

Folytatódik az összeomlás a bankrészvényeknél

Az amerikai nyitást követően a hirtelen elszenvedett nagy veszteségeket követen:

 • a First Republic Bank,
 • a Silicon Valley Bank,
 • a Western Alliance,
 • a Signature Bank,
 • és a PacWest részvényeivel is fel van függesztve a kereskedés.
frc0310

Esésben Amerika

A nyitást követően a Nasdaq 0,7, az S&P 500 és a Dow pedig egyaránt 0,5 százalékos mínuszban vannak.

sp500_0310

Mégis kisebb kamatemelés jöhet?

A friss foglalkoztatottsági adatok publikálása előtt a piaci szereplők még 60,2 százalékos esélyt láttak arra, hogy a Fed 50 bázispontos kamatemelést hajt végre a soron következő, március 23-i kamatdöntő ülésén, az adatok publikálását követően azonban ismét a kisebb, 25 bázispontos emelést árazza a piac.

Ugyan a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma 311 ezer fővel nőtt, de a munkanélküliségi ráta ismét növekedésnek indult, ami alapján a piaci szereplők gondolhatják úgy, hogy ez egy intő jel a Fed számára.

Jövőhéten azonban érkeznek a friss fogyasztói-, valamint termelői árindex számok is Amerikából, így pontosabb képet valószínűleg csak az adatok publikálását követően kaphatunk majd.

fed0322
Forrás: CME

Folytatódik az esés a kriptopiacon, alaposan megütötték a bitcoint

A bitcoin pénteken 20 000 dollár alá esett, közel kéthavi mélypontra, miután a világ tőzsdéin eladási hullám söpört végig, és egy kriptofókuszú bank összeomlott.

Tovább a cikkhez

Gyengül a dollár, kisebb emelkedésben a határidős részvényindexek

Magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor kerültek publikálásra a legfrissebb munkaerőpiaci adatok az Egyesült Államokból. Ugyan a 205 ezer fős várakozásokhoz nagyobb mértéken, 311 ezer fővel nőtt a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma,

de a munkanélküliség a januári 3,4 százalékról 3,6 százalékra nőt februárban.

A publikálást követően 0,4 százalékot gyengült a dollár az euróhoz képest,

emellett pedig kisebb mértékben emelkedtek a határidős részvényindexek is.

Kijött a hét legfontosabb adata: nincs enyhülés, jöhetnek a durva kamatemelések

Kijött az amerikai foglalkoztatottsági adat, amelyre a befektetők világszerte egész héten vártak. Februárban a vártnál sokkal nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma, és a januári adatot is megerősítette a munkastatisztikai hivatal. A friss közlés azt jelenti, hogy a munkaerőpiaci nyomás nem enyhül, a jegybanknak így vélhetően az eddig jelzettnél magasabb szintre kell majd emelnie a kamatokat.

Tovább a cikkhez

Mégis miért annyira fontos a mai adat?

Januárban az elemzői 185 ezer fős várakozások helyett jóval magasabb számmal, 517 ezer fővel nőtt a nem mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma Amerikában, emellett pedig a munkanélküliségi ráta is 3,4 százalékra esett vissza (a decemberi 3,5 százalékról), ami a legalacsonyabb érték 1969 óta.

A Fed elnöke, Jerome Powell a februári kamatdöntő ülést követően jelezte, hogy a jegybank adatvezérelt üzemmódra fog átállni: Ekkor a befektetők már azt kezdték el árazni, hogy a márciusi 25 bázispontos kamatemelés lehet az utolsó, és akár még az idei évben sor kerülhet az első kamatvágásokra is.

Azóta azonban az infláció ugyan csökkent, de nem a várt mértékben, az erősebb munkaerőpiaci adatok pedig további teret adhatnak a Fednek, hogy folytassa szigorú monetáris politikáját, ugyanis a jegybank azt várja, hogy a kamatemelésekkel lehűti a gazdaságot, és enyhíti a nyomást a munkaerőpiacon,

a túlkereslet ugyanis felnyomja a béreket, ami fokozza az inflációs nyomást.

A piac emellett pedig már azt árazta, hogy a Fed kamatemelési pályája a végéhez közeledik: a várakozás egy hónappal ezelőtt még 5,25-5,5 százalékos tetőzésről szólt, jelenleg azonban már az 5,5-5,75 százalékos zóna lehet a kamatpálya teteje, egyes piaci szereplők pedig már 6 százalékos tetőzésre számítanak.

Viszonyításképpen: február elején még mindössze 9,2 százalék volt az esély arra, hogy a Fed 50 bázispontos kamatemelést hajt végre március végén, jelenleg erre már 59,4 százalékos az esély a piaci szereplők szerint.

fedwatchtool0310
Forrás: CME

Az elmúlt egy hónapban pedig emellett a befektetői lelkesedése is igencsak alábbhagyott: januárban egy közel 12 hónapja tartó csökkenő trendből sikerült kitörnie az S&P 500-nak,

a februári 4195 pontos csúcsáról azonban már 6,6 százalékot esett az amerikai benchmark.

sp5000310

Tavaly november óta nem látott szinten a magyar tőzsde

A nemzetközi átlagnak megfelelően a hazai piacikon is kedvezőtlen hangulatban telik a kereskedés, a mostani eséssel pedig egészen tavaly november óta nem látott szintekre gyengült a BUX. Ami a hazai blue chipeket illeti: a kereskedési idő felénél pluszban vannak a Mol és a Magyar Telekom részvényei is, a Richter és az OTP viszont esik, utóbbi esetében pedig már a fontos lélektani szintnek számító 10 000 forintos árfolyam szint is elesett.

Tovább a cikkhez

Egyelőre nem esünk tovább

A délelőtti órákban mérséklődni látszik a reggel elszenvedett esés mértéke az európai tőzsdéken: a vezető indexek közül a DAX "már csak" 1,4, a CAC pedig 1,3 százalékos mínuszban van.

A BUX pedig 0,7 százalékkal került lejjebb.

Növekvő nyereségről számolt be a legnagyobb orosz tőzsde üzemeltetője

Számottevő nettó nyereségnövekedésről számolt be Oroszország vezető tőzsdéje, a Moscow Exchange - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Tavaly november óta nem látott szinteken a BUX

A BUX már 0,6 százalékos mínuszban van, a mostani 42 550 pontos szint pedig a legalacsonyabb érték tavaly november 4.-e óta.

bux0310

Ütik az OTP-t is

Az OTP részvényei már 1,5 százalékos mínuszban, ismét a lélektani szempontból fontos 10 000 forintos határ alatt kereskednek.

A bank negyedik negyedéves gyorsjelentése mérsékelten ugyan, de a várakozásokon felül alakult, a nemzetközi piacokon azonban az amerikai bankrészvények durva esése ma reggel átgyűrűzött Európába, ahol a régió legnagyobb pénzintézeteinek árfolyama hónapok óta nem látott mértékben esnek, az eladási hullámból pedig az OTP részvényei sem maradnak ki.

otp0310

A forgalom is átlagon felül alakul, a nap eddigi részében 1,32 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a bank részvényei.

forgalom

Szakadnak a bankpapírok Európában, mindent magukkal rántanak

Az amerikai bankrészvények durva esése pénteken átgyűrűzött Európába, ahol a régió legnagyobb pénzintézetének árfolyama hónapok óta nem látott mértékbe esik ma.

Tovább a cikkhez

Komoly mínuszok

A nyitást követően is tovább folytatódik az európai tőzsdék mélyrepülése, amely elsősorban a bankpapírok széleskörű eladási hullámából adódik:

a francia CAC 1,8, a német DAX pedig 1,7 százalékos mínuszban van, a magyar tőzsdén jelenleg "mindössze" 0,4 százalékos az esés mértéke.

Mélyrepülésben az amerikai bankrészvények, rendszerszintű problémákról suttognak

Az elmúlt időszakban két amerikai banknál is jelentős, a működésre kockázatot jelentő problémák ütötték fel a fejüket. A Silvergate Capital, a kriptoipar legismertebb szereplőinek banki partnere, tőkésítési problémákkal küzd, az SVB Financial pedig betétkivonási hullámmal. A két bank problémái a teljes bankszektorra kihatnak, a bankrészvények árfolyama jelentősen esett tegnap.

Tovább a cikkhez

Komoly mínuszban a vezető börzék

A nyitást követően a vezető európai részvényindexek közül a CAC 1,9, a DAX 1,8, a FTSE pedig 1,7 százalékos mínuszban van.

dax0310

Bencsik László: Extraprofitot nem látunk, extra veszteséget viszont igen

Ma hajnalban tette közzé az OTP a tavalyi negyedik negyedéves beszámolóját, amiben a várakozásoknál mérsékelten magasabb eredményszámokat közölt a bank. A gyorsjelentést követően Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese ismertette a banknál látható legfontosabb folyamatokat.

Tovább a cikkhez

Nem találja az irányt a magyar tőzsde

A nyitást követően egyedül a Mol részvényei vannak pluszban a hazai blue chipek közül.

Tovább a cikkhez

Masszívan növekedik a debreceni akkumulátorgyár mögötti cég

A debreceni akkumulátorgyár mögött is álló kínai Contemporary Amperex Technology (CATL) a várakozásokat felülmúló éves profitról számolt be, köszönhetően az elektromos autók iránti egyre erősebb keresletnek - írja a Bloomberg. Mind a cég bevételei, mind az eredmények gyors ütemben nőttek tavaly, a cég részvényeinek árfolyama pedig felpattant a jelentés után.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az esés a fontos amerikai adatok előtt

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

 • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,7 százalékot esett, a S&P 500 1,8 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 1,8 százalékkal került lejjebb.
 • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 2,64 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 2,82 százalékos mínuszban áll, míg a CSI 300 0,12 százalékos pluszban van.
 • Kedvezőtlen nyitást jeleznek előre az európai határidős részvényindexek, a DAX 1,29 százalékkal kerülhet lejjebb, a CAC 1,08 százalék mínuszban nyithat, míg a FTSE 1,45 százalékot eshet.
 • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,73 százalékot eshet, a S&P 500 0,8 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,51 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma érkezik a brit GDP januári alakulása (a britek havonta ismertetik a fontos mutatót), érkezik a német infláció második becslése, és az amerikai Michigani Egyetem hangulatindexe is, amely a gazdaság aktuális állapotáról árulkodik - a Fed monetáris politikájával egy időben az aktivitás alakulására is szorosan oda kell figyelni.

A legfontosabb adatok a mai napon azonban kétségkívül a magyar idő szerint 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok lesznek, amennyiben pedig a várt 224 ezer főnél nagyobb számban nőtt a foglalkoztatottak száma februárban, úgy az erős munkaerőpiac további teret adhat a Fed szigorú monetáris politikájának folytatására.

2023. március 6. -március 12. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
március 6. hétfő 8:30 KSH Kiskereskedelem jan.
március 7. kedd 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok febr.
március 7. kedd 8:30 MNB Értékpapír-statisztikák jan.
március 7. kedd 8:30 KSH Ipar (első becslés) jan.
március 7. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
március 8. szerda 8:30 KSH Infláció febr.
március 8. szerda 11:00 PM Előzetes ÁHT febr.
március 10. péntek 8:30 KSH Külkereskedelem jan.
Nemzetközi makrogazdaság
március 6. hétfő 11:00 EU Kiskereskedelem jan.
március 7. kedd 8:00 Németo. Gyáripari megrendelések jan.
március 7. kedd 16:00 USA Jerome Powell (Fed) beszéde  
március 8. szerda 8:00 Németo. Ipari termelés jan.
március 8. szerda 8:00 Németo. Kiskereskedelem jan.
március 8. szerda 11:00 EU GDP (felülvizsgált) Q4
március 8. szerda 14:15 USA ADP munkanélküliség febr.
március 8. szerda 14:30 USA Külkereskedelem jan.
március 8. szerda 19:00 USA Fed bézs könyve  
március 9. csütörtök 0:50 Japán GDP Q4
március 9. csütörtök 2:30 Kína Infláció febr.
március 10. péntek   Japán BoJ kamatdöntés  
március 10. péntek 8:00 UK GDP jan.
március 10. péntek 8:00 Németo. Infláció (második becslés) febr.
március 10. péntek 14:30 USA Munkanélküliség febr.
március 10. péntek 16:00 USA Michigan-index márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

 • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 16,9 százalékos elmozdulással a FTSE MIB index áll az élen, a sereghajtó 2,7 százalékos eséssel a Dow Jones index.
 • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 15,3 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 9,8 százalékos eséssel.
 • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 0,7 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 254,86 -1,7% -2,3% -4,3% -2,7% -3,1% 27,3%
S&P 500 3 918,32 -1,8% -1,6% -4,0% 2,1% -8,4% 40,6%
Nasdaq 11 995,88 -1,8% -0,4% -3,1% 9,7% -12,7% 68,9%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 623,15 0,6% 4,1% 3,8% 9,7% 15,8% 33,3%
Hang Seng 19 925,74 -0,6% -2,5% -7,9% 0,7% -3,4% -35,7%
CSI 300 4 019,85 -0,4% -2,4% -2,7% 3,8% -4,9% -2,2%
Európai részvényindexek              
DAX 15 633,21 0,0% 2,0% 0,7% 12,3% 12,9% 26,6%
CAC 7 315,88 -0,1% 0,4% 1,8% 13,0% 14,5% 38,7%
FTSE 7 879,98 -0,6% -0,8% -0,4% 5,7% 9,6% 9,1%
FTSE MIB 27 710,53 -0,7% 1,1% 0,8% 16,9% 16,0% 21,8%
IBEX 9 423,2 -0,5% 1,0% 1,9% 14,5% 15,4% -2,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 42 816,43 -0,8% -3,4% -6,8% -2,2% -0,2% 11,5%
ATX 3 504,85 -1,5% -0,6% 0,9% 12,1% 10,0% 0,6%
PX 1 396,61 -0,9% -1,2% 0,6% 16,2% 8,0% 24,3%
WIG20 60 642,79 -0,7% 2,0% -1,2% 5,5% 1,2% -1,7%
Magyar blue chipek              
OTP 10 060 -0,9% -5,1% -10,2% -0,5% -16,0% -11,4%
Mol 2 580 -1,5% -3,4% -6,7% -0,8% -2,4% -13,4%
Richter 7 490 -0,3% -1,7% -5,4% -9,8% 7,2% 32,3%
Magyar Telekom 391 -0,4% -0,8% 8,6% 15,3% -1,8% -11,9%
Nyersanyagok              
WTI 75,62 -1,2% -3,1% -3,1% -5,7% -30,4% 22,0%
Brent 81,7 -1,3% -3,7% -2,6% -3,8% -26,9% 24,8%
Arany 1 827,89 0,4% -0,5% -2,5% 0,7% -8,7% 38,3%
Ezüst 20,09 0,1% -3,6% -9,7% -15,4% -22,8% 20,6%
Devizák              
EURHUF 378,7500 0,1% 0,5% -1,8% -5,4% 0,4% 21,5%
USDHUF 358,3594 0,0% 0,9% 0,0% -4,5% 4,9% 41,6%
GBPHUF 431,8401 1,6% 1,8% -1,3% -4,4% -3,9% 23,1%
EURUSD 1,0569 0,2% -0,4% -1,8% -1,0% -4,3% -14,2%
USDJPY 136,9 0,0% 0,1% 4,6% 2,8% 18,2% 28,0%
GBPUSD 1,1911 0,6% -0,4% -2,1% -1,0% -9,5% -14,1%
Kriptovaluták              
Bitcoin 20 367 -6,2% -13,2% -6,6% 22,7% -51,5% 120,7%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,92 -1,6% -3,6% 6,2% 2,2% 101,1% 35,4%
10 éves német állampapírhozam 2,64 -0,1% -4,0% 16,3% 3,0% 1 591,7% 304,8%
10 éves magyar állampapírhozam 8,93 0,4% 0,4% 14,0% -3,5% 55,3% 224,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: ©2015 Zhudifeng

OTP: tavalyi célok kipipálva, de idén nagy a bizonytalanság

Közel 600 milliárd forint profitot termelt tavaly az OTP, vagyis termelt volna, ha nem lett volna 246 (!) milliárd forintnyi extra tétel, például bankadó és extraprofit adó, vagy a kamatstop negatív hatása, amik miatt a "tényleges" profit "csak" 347 milliárd forint volt. Az se kevés, a 2008-as válság előtti csúcs másfélszerese. És ebben még nincs benne az új szlovén és üzbég bank eredménye, szóval azokkal együtt van még tér felfelé. A bankcsoport hozta azt, amit a menedzsment 2022-re célként kitűzött, a 2023-as célok pedig már jóval óvatosabban lettek meghatározva, az orosz-ukrán háború vagy a lehetséges magyarországi kormányzati és jegybanki intézkedések miatt nagy a bizonytalanság.

Tovább a cikkhez
GettyImages-1473748773
hőhullám, Anglia, forróság, London
berlin
GettyImages-1473939936
Fehéroroszország
GettyImages-1476747576
eső

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték