építkezés daru építőipar ingatlanpiac
Üzlet

Megvan a nagy alku az uniós energiafelhasználás visszafogásáról - Rengeteg ingatlant érint

Weinhardt Attila
Egész éjjel tartó tárgyalások után pénteken reggelre megszületett az ideiglenes politikai megállapodás az uniós energiahatékonysági irányelv módosításáról, benne a végső energiafelhasználás visszafogásának mértékéről és arról, hogy rengeteg középületben kötelező lesz energiahatékonysági felújításokat végrehajtani - derült ki a tagállamokat tömörítő uniós Tanács és a társjogalkotó Európai Parlament közleményeiből. A javaslatot eredetileg megfogalmazó Európai Bizottság üdvözölte a fontos megállapodást.

A megállapodás lényege

Megszületett péntekre reggelre az előzetes politikai alku az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács illetékesei között az energiahatékonysági irányelv módosításáról, amelynek lényege, hogy

jogilag kötelező módon 11,7%-kal kell uniós szinten mérsékelni a végső energiafelhasználást 2030-ra ahhoz képest, mint amit 2020-ban előre jeleztek az EU egészére.

Ezt a 11,7%-os lefaragást úgy kell elérni 2024-2030 között, hogy a tagállamoknak évente egyre nagyobb mértékű, az időszak átlagában legalább 1,49%-os, 2030-ra 1,9%-ra fokozódó végső energiamegtakarításra kell törekedniük (ez nem kötelező). Ezzel összhangban újra kell gyúrniuk idén és 2024-ben a nemzeti energia- és klímavédelmi terveiket is, ha pedig ezek együtt nem adják ki az EU szintjén kötelező 11,7%-os célt, akkor az Európai Bizottság egy korrekciós mechanizmust alkalmazhat ennek biztosítására a tagállami tervek módosításával.

A jó példával elől járás demonstrálása érdekében arról is megállapodtak a tanácsi és parlamenti tárgyaló delegációk, hogy a közszférának külön kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy éves szinten 1,9%-kal csökkenti az energiafogyasztását (itt nem kell figyelembe venni a tömegközlekedés és a fegyveres erők energiafelhasználását). Ennek érdekében az is a megállapodás része, hogy

a tagállamok kötelesek évente felújítani a közintézmények tulajdonában lévő épületek teljes alapterületének legalább 3%-át.

Mit jelent tartalmilag a megállapodás?

Érdemes kontextusba helyezni a 11,7%-os megállapodást, ami azt jelenti, hogy az EU végső energiafogyasztásának felső korlátja 763 millió tonna olajegyenértékes lehet 2030-ra, illetve az elsődleges fogyasztás tekintetében a felső határ 993 millió tonna olajegyenértékes.

Az is lényeges, hogy ez a 11,7% alacsonyabb, mint amire az Európai Bizottság hivatalosan javaslatot tett (13%), és elmarad a rendszerint ambiciózusabb EP-céltól is (14%), de közben érthető, hiszen voltak tagállamok, amelyek csak 9%-os csökkentést vállaltak volna. Éppen ezért egy politikai kompromisszumról beszélhetünk az intézményközi egyeztetések alapján. A friss alku után a végső szabályrendszert még hivatalosan is el kell fogadnia a Parlamentnek és a Tanácsnak és ezután válik jogszabállyá.

Az EP rapportőre, Niels Fuglsang azt emelte ki a megállapodás kapcsán: „Nagyon örülök, hogy sikerült a tagállamokat sokkal ambiciózusabb energiahatékonysági célok felé terelnünk. Rendkívül fontos, hogy a jövőben ne függjünk az orosz energiától, miközben elérjük az éghajlati céljainkat. A mai nap nagyszerű győzelem volt. Egy olyan megállapodás, amely nem csak az éghajlatunknak tesz jót, de Putyinnak is rosszat. Most először van olyan energiafogyasztási célunk, amelyet a tagállamok kötelesek betartani.”

Az energiahatékonysági irányelv (EED) módosítása egy nagyobb csomag részét képezi, ugyanis az Európai Bizottság 2021 nyarán tett javaslatot az Irány az 55% nevű kezdeményezésre, amely az 1990-es szinthez képest 55%-kal csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását és ehhez egyrészt az EED irányelv módosítására, másrészt a megújuló energiára vonatkozó irányelv (RED II) módosítására is javaslatot tett. Az előbbi csomagban tehát most megszületett a politikai megállapodás, utóbbi kapcsán (RED III) pedig most márciusban zárulnak le az intézményközi egyeztetések, így az EU a nagy klímavédelmi célja elérése érdekében egyrészt az energiafelhasználás mérséklése, másrészt a megújuló energiás célok terén is lép. Utóbbi kapcsán fontos volt egy minapi árampiaci ágazati elemzés, amely – amint megírtuk - azt vázolta, hogy akkorák a technológiai változások a megújuló energiatermelési kapacitások terén, hogy nyugodtan legyen ambiciózusabb az EU az áramtermelésen belül a megújuló cél megemelése terén, így a 2030-ra eddig kitűzött 32%-os célt legalább 45%-ra emelje meg 40% helyett, így tehát fel kell számolni a blokkoló kisebbséget a tagállamok között.

Rengeteg változás várható

A fent megszabott uniós közös célt és az abból adódó tagállami energiafelhasználási pályákat helyi, regionális és nemzeti szintű intézkedésekkel kell elérni a különböző ágazatokban - pl. közigazgatás, épületek, vállalkozások, adatközpontok.

Lényeges a megállapodás azon része, hogy a vállalatokat a felülvizsgált irányelv arra ösztönzi majd, hogy energiahatékonyabbá váljanak. Ennek egyik jellemzője az lesz, hogy az energiagazdálkodási rendszerek alapértelmezett kötelezettséggé válnak a nagy energiafogyasztók számára, ami azt jelenti, hogy minden vállalkozásnak, beleértve a 85 TJ éves energiafogyasztást meghaladó kkv-kat is, energiagazdálkodási rendszert kell majd bevezetnie. Ellenkező esetben (ha éves fogyasztásuk meghaladja a 10 TJ-t) energiaauditot kell végezniük. Lényeges, hogy első alkalommal vezetik be a nagy adatközpontok energiateljesítményére vonatkozó jelentéstételi rendszert is.

A most elfogadott szabályok értelmében az uniós országoknak a 45 000 fő feletti lakosságszámú nagy településeken a helyi fűtési és hűtési terveket is támogatniuk kell. A hatékony távfűtés és távhűtés felülvizsgált meghatározásával a minimumkövetelmények is fokozatosan módosulnak annak érdekében, hogy 2050-re teljesen szén-dioxid-mentes távfűtés- és távhűtés-ellátás valósuljon meg. A hatékony távfűtési és távhűtési rendszerekben a távfűtéshez kapcsolódó, földgázt használó új, nagy hatékonyságú kapcsolt energiatermelő egységek támogatása csak 2030-ig lesz lehetséges, míg az ilyen rendszerekben az új hőtermelő kapacitások esetében minden más fosszilis tüzelőanyag felhasználása tilos lesz.

A megállapodás tovább erősíti az energiahatékonyság finanszírozására vonatkozó rendelkezéseket, hogy megkönnyítse a beruházások mobilizálását. Az új rendelkezések értelmében az uniós országoknak elő kell mozdítaniuk az energiahatékonyságot szolgáló innovatív finanszírozási rendszereket és zöld hiteltermékeket, biztosítva, hogy a pénzügyi intézmények széles körben és megkülönböztetésmentesen kínálják azokat. Az uniós országoknak jelentést kell majd tenniük az energiahatékonysági beruházások volumenéről – mutat rá a Bizottság összefoglalója.

A fentieken túl az is lényeges, hogy a megállapodás tartalmazza az energiaszegénység első uniós meghatározását. A tagállamoknak ezentúl az energiaszegénység által érintett személyek, a kiszolgáltatott fogyasztók, az alacsony jövedelmű háztartások és adott esetben a szociális lakásokban élők körében prioritásként kell végrehajtaniuk az energiahatékonyságot javító intézkedéseket. A felülvizsgált szabályok nagyobb hangsúlyt fektetnek az energiaszegénység enyhítésére és a fogyasztók helyzetének javítására, beleértve az egyablakos ügyintézési pontok, a technikai és pénzügyi segítségnyújtás, valamint a vitarendezés peren kívüli mechanizmusainak létrehozását.

Címlapkép forrása: Getty Images

Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték