befektetés kripto üzletember stablecoin
Üzlet

Csúnyán megütötték az egyik kriptopénzt a startupok bankjának csődje miatt

Portfolio
A második legnagyobb stablecoin, a USDC (USD Coin) az 1 dolláros lekötött értékről szombaton 81,2 centig esett. Mindez a kibocsátónak, a Circle Internet Financialnek a csődbe ment Silicon Valley Bank felé való kitettségének köszönhető - írja a Bloomberg.

Az USDC a kriptopiacok egyik legfontosabb pillére, és elvileg a dollárhoz kötötték az értékét, amelyet teljes mértékben készpénz- és rövid lejáratú állampapír-tartalékokkal fedeznek. Ebből a nagyjából 40 milliárd dolláros készletből azonban 3,3 milliárd dollár a Silicon Valley Banknál van, amelyet a közelmúlt egyik legnagyobb amerikai bankcsődjeként tartanak számon.

A szabályozó hatóságok pénteken ellenőrzésük alá vonták a bankot, a befektetők pedig további fejleményekre várnak a betéteik visszaszolgáltatásával kapcsolatban. Ebben a feszült helyzetben süllyedt az USDC 1 dollár alá: szombaton 9:02-kor Londonban 92 cent körüli áron kereskedtek vele. A kisebb stabilcoinok, mint a DAI és a Pax Dollar szintén eltértek a rögzített értékről, ami a piacokon uralkodó bizonytalanság jele.

Az aggodalmak egyelőre még nem gyűrűztek át a többi népszerű stabelcoinra, például a Tetherre, amely meg tudta tartani az 1 dolláros értéket. A kriptopiacok fájdalmas héten vannak túl, és szombaton is nagyot estek: a Bitcoin árfolyamat ingadozott, míg a kisebb tokenek, mint a Solana és az Avalanche mínuszban voltak.

A Circle stratégiai igazgatója, Dante Disparte a Silicon Valley Bank bukását az amerikai pénzügyi rendszer "fekete hattyú jellegű kudarcának" nevezte, és egy tweetben azt mondta, hogy szövetségi mentőterv nélkül " kiterjedő következményekkel járna az üzleti életre, a banki tevékenységre és a vállalkozókra".

Az USDC forgalomban lévő készlete körülbelül 41 milliárd token, piaci értéke pedig nagyjából 37 milliárd dollár, a CoinGecko adatai szerint. A Nansen blokklánc-kutató cég szerint az elmúlt 24 órában nettó 2 milliárd dollárnyi USDC-t váltottak vissza dollárra. A Bloomberg által összeállított adatok szerint az USDC értéke 81,5 centig zuhant vissza.

Az USDC-hez hasonló tokenek egy meghatározott tartalékot tartanak fent egy másik, nagy likviditású eszközzel, például az amerikai dollárral szemben. Sokféle formában léteznek, és némelyiket, mint például a Circle-ét, készpénz- és kötvénytartalékokkal fedezik. A befektetők gyakran stabilcoinokban parkoltatják pénzeszközöket a kriptotranzakciók között.

Ahogy az USDC-t elérte az eladási hullám Coinbase Global kriptotőzsde közölte, hogy a hétvégén "átmenetileg szünetelteti" az USDC dollárra történő átváltását, és hétfőn, a bankok nyitásakor folytatja. Az USDC esése hatással volt a decentralizált pénzügyi alkalmazásokra is, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára az érmék kereskedelmét, valamint kölcsönbeadását. Ezek a piacok nagymértékben támaszkodnak a stabilcoinokra.

Hacsak nem lesz konkrét mentőcsomag a hétvégén, szerintem a piacok jövő héten ismét rosszul fognak kinézni

- mondta Teong Hng, a Satori Research kripto befektetési cég vezérigazgatója az SVB csődje kapcsán.

Címlapkép forrása: Getty Images

tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték