Előfizetői tartalom

Ott támad az Amazon, ahol a Google-nek és a Facebooknak a leginkább fáj

Gajdics Attila, Accorde Alapkezelő
2019-ben vált igazán látványossá, hogy az Amazon talált egy minden eddiginél hatékonyabb hirdetési rendszert, amelynek éves árbevételét elemzők az év közepén már évi 10 milliárd dollár fölé várták. (Végül 13 lett.) Az elképesztő hirdetésbevételek mögött az állt, hogy az Amazon egyszerre tudta és tudja azt, amit a Meta (Facebook) és a Google csak külön-külön: rengeteg információja van a felhasználókról, kifejezetten a vásárlási szokásaikat ismeri, és kifejezetten vásárlási célú keresésekhez kapcsolódóan tud hirdetéseket megjeleníteni.

2022-ben már egyetlen negyedévben összejött a 10 milliárd. A harmadik negyedévben ugyan még csak 9,5 milliárd dollárt, az utolsó negyedévben viszont már közel 12 milliárd dollár hirdetési árbevételt ért el a vállalat. Az Amazon 2022 negyedik negyedévében közel 20 százalékkal tudta növelni a hirdetésekből származó bevételeit az előző év hasonló negyedévéhez képest....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái