telefon, alvas
Üzlet

Kimutatták az Apple tudósai: a legtöbben kóros alváshiányban szenvedünk

Portfolio
Az Apple egy tanulmányt tett közzé, amelyben kiderült, hogy a felnőtt emberek többsége nem teljesíti a minimálisan ajánlott 7 órás alvásidőt. A vizsgálat során 2,9 millió átaludt éjszaka adatait elemezték ki 42 000 Apple Watch tulajdonosnál, akiknek mindössze a 31 százaléka alszik az ajánlottnál többet - írja az abcnews.

Az American Heart Association átlagosan 7-9 óra alvást javasol éjszakánként. A rossz alvás a szív- és érrendszeri betegségek, a kognitív hanyatlás, a demencia, a depresszió, az elhízás, a magasabb vérnyomás, a magasabb vércukor- és koleszterinszint kialakulásának a melegágya. Az elemzéshez a kutatók olyan emberek adatait vették fel, akik önként jelentkeztek az Apple Heart & Movement Study programba, és Apple Watch-csal, valamint iPhone-nal rendelkeznek.

A tanulmány az alvás időtartama mellett az alvás kezdési időpontjának különbségeiről is beszámolt hétköznapokon és hétvégén. Hétköznapokon az emberek az esetek 66%-ában éjfél előtt feküdtek le, de hétvégén ez az arány körülbelül 57%-ra csökkent.

Az alvásszakértők ezt a jelenséget social jetlagnek nevezik, amely a belső óránk késleltetését jelenti. Ez akkor következik be, ha társasági okokból későn fekszünk le.

A kutatók azt javasolják, hogy a social jetlag kezelése érdekében érdemes elkerülni a kései lefekvést a hétvége mindkét éjszakáján. Ha pedig mégis ebbe a hibába esnénk, akkor jobb, ha a szokásos időponthoz minél közelebb ébredünk szombaton vagy vasárnap reggel. Ha valaki délutánra elfárad, akkor az elmaradt alvást kis szunyókálással pótolhatja. A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint akár egy körülbelül 15-30 perces vagy egy 90 perces szundikálás is növelheti az éberséget.

Címlapkép forrása: Getty Images

Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték