mesterséges intelligencia bukás epic fail csúfos kudarc
Üzlet

Mindenki megnyugodhat, ebben a harcban még nem hirdettek győztest : így tudja kicselezni az ember a mesterséges intelligenciát

Portfolio
Egy új tanulmány szerint az emberek is képesek felismerni a mesterséges intelligencia által generált szövegeket. A tanulmány szerzői szerint az emberek egy kis tanulással be tudják azonosítani a gép által vétett jellegzetes hibákat - írja a Science Daily.

A tanulmány, amely a „Real or Fake Text?” címet kapta, egy internetes oktatójáték segítségével gyűjtött adatokat használja.

Kimutattuk, hogy az emberek ki tudják magukat képezni arra, hogy felismerjék a gép által generált szövegeket

– állítja a kutatás vezetője, Chris Callison-Burch. A kutató szerint az emberek bizonyos feltételezésekből indulnak ki azzal kapcsolatban, hogy milyen hibákat követhet el egy gép, de ezek nem feltétlenül helyesek. Idővel, ha elég példát gyűjtünk össze, képesek lehetünk beazonosítani a jellegzetes hibákat. Ezek általában relevanciahibák, érvelési és logikai hibák, amelyeket megtanulhatunk kiszűrni.

A kísérlet azért figyelemreméltó, mert egy pontosabb rekonstrukcióját adja annak, ahogy az emberek a mesterséges intelligenciát szöveggenerálásra használják. A standard módszerek szerint a résztvevőknek igennel vagy nemmel kell jelezniük, hogy szerintük az adott szöveget gép állította-e elő. Ebben a feladatban a helyes és helytelen válaszokat pontozzák. Ehhez képest az új módszer lényege, hogy először emberi szöveget mutatnak az alanyoknak, majd a szöveg egyre több mesterséges intelligencia által generált módosítást kap. A résztvevőknek jelölniük kell, hol kezdődik az átmenet, és be kell azonosítaniuk azokat a jellemzőket, amelyek alapján felismerték a gépi szöveget. Ez élethűbbé teszi a gyakorlatot, hiszen a mesterséges intelligencia által generált szövegek is emberi utasítással kezdődnek.

A tanulmány egyik társszerzője, aki a Google kutatója is egyben, közreműködött például a Wordcraft, egy mesterséges intelligenciával működő szövegíróeszköz kifejlesztésében, amelyet kreatív írókkal közösen fejlesztettek ki. Egyik író vagy kutató sem találta úgy, hogy az AI meggyőzően helyettesítené a szépirodalmi szerzőket, de jelentős értéket találtak abban, hogy képes támogatni a kreatív folyamatot.

Címlapkép forrása: Getty Images

Putyin-Hszi Jinping talalkozo Moszkva
tankok tankok harckocsi stock
idős, nyugdíjas, ház, terasz, napsütés, kert

Holdblog Whatever it takes!

- Baj van a bankokkal! - Honnan tudod? - Honnan tudnám?! De esik az árfolyamuk. - De miért esik? - Mert baj van a bankokkal.... The...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mit mutatnak a grafikonok? Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
2023. május 4.
Hitelezés 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
barátság kőolajvezeték