Előfizetői tartalom

Régen látott vérengzés folyt a tőzsdéken

Portfolio
Valóságos bombaként robbant a hír múlt héten Amerikában, hogy a 16. legnagyobb pénzintézet, a Silicon Valley Bank a betétkivonási hullámot követően működési problémákkal küzd. Nem sokkal később a bank végleg csődöt jelentett, ám akkor még kevesen gondoltuk, hogy ezt követően tovább sokasodhatnak a bankszektort érintő problémák és bizalmatlanságok. A Fed és az amerikai kormány beavatkozásának köszönhetően ugyan sikerült megfékezni a szélesebb körű pénzügyi fertőzést, de az elemzőket és a hitelminősítőket továbbra is aggasztják a problémák, csakúgy, mint a befektetőket, akik az elmúlt napokban széles körben kezdtek szabadulni nem csak a regionális bankok, hanem a nagyobb pénzintézetek részvényeitől is világszerte.

Elintézték a kisebb bankok részvényeit

A főként a bankszektor részvényein végigsöprő eladási hullámot különösen a kisebb, regionális amerikai bankok részvényei szenvedték meg, a vagyonosabb ügyfélkörre specializálódott, 181,1 milliárd dollár mérlegfőösszegű San Francisco-i székhelyű First Republic Bank részvényeinek árfolyama csak tegnap 61,8 százalékot esett, a múlt hét eleje óta pedig már értékének háromnegyedét veszítette el, ezzel pedig a bank piaci értéke 5,81 milliárd dollárra zuhant.

first republic

A Phoenix-i székhelyű Western Alliance Bancorp ügyfélkörét és tevékenységét tekintve egy regionális bankholding társaság, amely 67,7 milliárd dolláros mérlegfőösszeggel rendelkezik. A bank részvényeinek árfolyama csak tegnap 47 százalékot esett, a múlt hét eleje óta pedig már értékének több mint 65 százalékát veszítette el, ezzel piaci értéke 2,86 milliárd dollárra zuhant.

western alliance

Az egyaránt lakossági, és vállalati ügyfélkörrel is foglalkozó, dallasi székhelyű Comerica bank mintegy 73,4 milliárdos mérlegfőösszeggel rendelkezik, az amerikai bank részvényeinek árfolyama csak tegnap 27,7 százalékot esett, a múlt hét eleje óta pedig már értékének közel 40 százalékát veszítette el, ezzel piaci értéke 5,59 milliárd dollárra zuhant.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés