medve bear
Üzlet

Csúnyán alakult a nap a tőzsdéken, de Amerika végül elkerülte a súlyos mínuszokat

Portfolio
Komoly emelkedéssel zártak tegnap az amerikai és európai piacok, de ennek vége: az európai indexek mély visszaeséssel zártak és a tengerentúlon is megjelentek a mínuszok. A Credit Suisse történelmi mélypontra került. A magyar tőzsde a március 15-i ünnep miatt ma nem tart nyitva, és fontos adatközlést sem várunk idehaza. Nem úgy külföldön, ahol az EU-ból, az USA-ból is konjunktúraadatok érkeztek, a legfontosabb piacmozgató tényezők viszont ma is az amerikai bankrendszerről szóló hírek lehetnek. Emellett a piac már készülhet a holnap EKB-kamatdöntésre is.

Vegyesen zárt Amerika

A bankrendszerrel kapcsolatos bizonytalanságok erőteljesen éreztették ma a hatásukat az amerikai tőzsdéken (is). Bár a Dow Jones 400 pontos mínuszban is járt, a legsúlyosabb mínuszokat sikerült kiheverni: a techpapírok még emelkedni is tudtak.

A mai kereskedésben

 • a Dow Jones 0,87%-ot esett,
 • az S&P 0,69%-ot gyengült,
 • a Nasdaq viszont minimális, 0,09%-os pluszban zárt.

Érezhetően javulni kezdett a hangulat

A svájci kormány tárgyalni kezdett a Credit Suisse stabilizálásával kapcsolatosan, a hír pedig kedvezően hatott a tengerentúl tőzsdei hangulatára is.

Szűk egy órával zárás előtt erősödést láthatunk, a nap egészében azonban még mindig mínuszos a három fontosabb amerikai tőzsdeindex.

Jelen állás szerint

 • a Dow 1,09%-os,
 • az S&P 0,84%-os,
 • a Nasdaq pedig már csak 0,15%-os mínuszban van.
dow jonesin

Tartós trendforduló egyelőre nem alakult ki

Nagyon volatilisen indult az Egyesült Államokban ma a kereskedés és miután szabályosan beszakadt a három legfontosabb részvényindex, szolidabb emelkedés indult. Visszapattanásról egyelőre viszont abszolút nem lehet beszélni: a hangulat egyértelműen negatív az amerikai piacokon.

Magyar idő szerint 19:17 körül

 • a Dow 1,7%-os,
 • az S&P 500 1,54%-os,
 • a Nasdaq pedig 0,94%-os mínuszban van.
dow03151

Kicsit visszahúzták az indexeket

Bár továbbra is a bankválságtól való félelmek dominálják ma a kereskedést Amerikában, a mínuszok szolid enyhülésnek indultak: mindhárom fontosabb tőzsdeindex napi vesztesége csökkenni kezdett.

Jelenleg

 • a Dow 1,65%-os,
 • az S&P 500 1,46%-os,
 • a Nasdaq pedig 0,86%-os mínuszban van.

Az S&P átmenetileg mínuszba fordult éves teljesítményét (YTD) tekintve is, de visszahúzták.

sp500

Súlyos mínuszok Amerikában

Elég kemény mínuszokat láthatunk az Egyesült Államok tőzsdéin, az általános szkeptikus hangulat egyértelműen megjelent a tengerentúlon is a csúnya európai zárás után.

Magyar idő szerint 18:03 körül

 • a Dow Jones 2,18%-os,
 • az S&P 500 2,02%-os,
 • a Nasdaq pedig 1,48%-os mínuszban van.
dji2222

Durva mínuszban zárt Európa

A vezető indexek közül a FTSE 3,7, a CAC 3,5, a DAX pedig 3,1 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

Szétverték a forintot! Itt a 400-as euró!

Ma reggel még 390-es szint alatt volt az euró/forint kurzus, délután viszont elérte a 400-as lélektani határt a hazai deviza. Az amerikai Silicon Valley Bank csődje nagy port kavart a nemzetközi piacokon, a forint pedig a rossz hangulatban kifejezetten jelentősen gyengül.

Tovább a cikkhez

Csúnya lehet a zárás Európában

A zárás előtt a vezető európai részvényindexek közül a FTSE 3,2, a CAC pedig 3,1 százalékos mínuszban van.

A német DAX index 2,6 százalékkal került lejjebb, a 15 000 pontos lélektani határ alatti záróérték pedig a legalacsonyabb lehet január 11-e óta.

dax0315

Folytatódik a mélyrepülés Európában is

A vezető részvényindexek közül a CAC 3,5, a FTSE 3,2, a DAX pedig 3,1 százalékos mínuszban van.

dax0315

Továbbra is lefelé az irány

A Dow már 1,8, az S&P 500 1,6, a Nasdaq pedig 1,4 százalékos mínuszban van.

Esés a tengerentúlon

A nyitást követően a Dow 1,5, az S&P 500 1,4, a Nasdaq pedig 1,1 százalékos mínuszban van.

Komoly mínuszban nyithat Amerika

A határidős részvényindexek jelenlegi állása szerint a Dow és az S&P 500 egyaránt 1,9, a Nasdaq pedig 1.5 százalékos mínuszban nyithat.

Váratlan inflációs meglepetés érkezett Amerikából

Annak ellenére, hogy az elemzők előzetesen növekedésére számítottak, meglepetésre csökkentek a termelői árak februárban az előző hónaphoz képest az Egyesült Államokban, emellett pedig éves szinten is jóval a várt érték alatti volt a drágulási ütem.

Tovább a cikkhez

Háború előtti szinteken az olajár

A részvénypiacokon egyre felerősödő pánik mellett az olajárak is szakadnak, a mostani eséssel pedig már a globális benchmarknak számító Brent és WTI típusú kőolaj hordónkénti ára és az orosz-ukrán háború kitörése előtti szintekig esett vissza, annak ellenére, hogy az OPEC és az elemzők is számottevően növekvő kereslettel számolnak az idei évre a kínai gazdasági élet újraindítását követően.

Tovább a cikkhez

Tovább növekszik a pénzügyi szektorra nehezedő nyomás, megállíthatatlanul száguldanak a nemesfémek

Amíg az elmúlt napokban főként az amerikai regionális bankok esése miatt nehezedett nagy nyomás a nemzetközi piacokra, addig szerda reggelre a figyelem már a nagybankok felé fordult. Az európai tőzsdék mélyrepülését követően Amerikában is jókora mínuszban indulhat a kereskedés, a bizonytalanságok közepette pedig a befektetők a tőzsdékről a közkedvelt menekülőeszköznek számító nemesfémekbe menekülnek.

Tovább a cikkhez

Folytatódik a tőzsdék mélyrepülése

A kora délutáni órákban a vezető európai börzék közül a DAX 2,7, a CAC 3,1, a FTSE pedig 2,4 százalékos mínuszban van.

dax0315

Már Amerika is mínuszban nyithat

A tőzsdei határidős indexek szerdán csökkentek, mivel a pénzügyi szektorra nehezedő nyomás növekedett, és a Credit Suisse, az amerikai tevékenységet folytató svájci bank részvényei több mint 20%-ot zuhantak.

A Dow Jones határidős index 1,6%-kal csökkent, míg az S&P 500 határidős árfolyamesés a Nasdaq-100 határidős indexek 1,8%-ot, illetve 1,6%-os esést vetítenek előre.

Az elmúlt napokban a pénzügyi szektor válsága a regionális bankok köré összpontosult, mivel a Silicon Valley Bank és a Signature Bank összeomlott, mindkettő a rossz menedzsment áldozata lett, mivel a Federal Reserve az elmúlt 12 hónapban nyolc kamatemelést hajtott végre. Szerda reggel a figyelem a nagybankok felé fordult, a Credit Suisse részvényei történelmi mélypontra zuhantak - írja összegzésében a CNBC.

A Saudi National Bank, a Credit Suisse legnagyobb befektetője szerdán közölte, hogy nem tud további finanszírozást nyújtani. Erre azt követően került sor, hogy a svájci hitelező kedden közölte, hogy "bizonyos lényeges hiányosságokat talált a pénzügyi beszámolás feletti belső kontrollban" a 2021-es és 2022-es évekre vonatkozóan.

Miközben a Credit Suisse lehúzta az európai bankszektort, az amerikai nagybanki részvények ezzel együtt csökkentek. A Citigroup és a Wells Fargo 3%-ot, míg a Goldman Sachs és a Bank of America 2%-ot esett. A Financial Select Sector SPDR Fund 2,9%-ot veszített a tőzsdenyitás előtti kereskedésben, visszaadva a keddi 2%-os emelkedést.

Szétverik az európai bankokat, a Credit Suisse új történelmi mélyponton

Az európai bankrészvények szerdán ismét nyomás alá kerültek, a Credit Suisse új történelmi mélypontra zuhant, mivel a befektetők a Silicon Valley Bank összeomlását követően továbbra is aggódnak a szektoron belüli feszültségek miatt.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás az esésében

Egyre jobban ütik az európai piacokat, a DAX már 2% feletti mínuszban van. Haosnló mértékben esik a brit FTSE100 index is, de a francia és a milánói indexben már 3% környéki a mínusz. A tegnapi nap csak korrekció lehetett, tisztán látszik, hogy a bankok miatti aggodalom még mindig nyomást helyez a piacokra, a Credit Suisse ma új rekordmélypontra esett.

Tovább esett

A tegnapi jó hangulatnak nyoma sincs, esésben a vezető európai indexek. A brit FTSE 100 1,2%-os esésben van, és a legtöbb nyugat-európai tőzsdén 1% felettiek a mínuszok. A DAX 1,3, a francia CAC40 pedig már 1,9%-os mínuszban van.

daxdaxdax

Sosem volt még ilyen jó éve a Magyarországon is népszerű ruházati láncnak

Rekordszintre emelkedett a spanyol Inditex, egyebek között a Zara ruházati üzletlánc tulajdonosának a nyeresége és bevétele a január végével záródott pénzügyi évben.

Tovább a cikkhez

Felfelé módosították a francia inflációt

Franciaországba 6,3 százalékra gyorsult a fogyasztói áremelkedés februárban éves szinten a januári 6 százalék után - ismertette a francia statisztikai hivatal szerdán végleges adatként.

Tovább a cikkhez

Moody's: Negatívak a kínai bankrendszer kilátásai

A Moody's hitelminősítő szerdán közölte, hogy a pekingi koronavírus lezárások megszűnése után elhúzódó fellendülés következtében fenntartotta a "negatív" kilátást a kínai bankszektorra - írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Nincs jó hangulat Európában

A piacnyitást követően nem sokkal az európai indexek többsége mínuszban áll. A DAX fél százalékot esett eddig, a francia CAC40 -0,8%-on áll. Ütik a holland és az olasz tőzsdét is, mindkét helyen 0,7%-os a mínusz. A brit FTSE100 0,6%-os visszaesésében van.

A magyar tőzsde ma nem tart nyitva.

Felpörgeti az elektromos autók gyártását a BMW

A BMW német autógyártó szerdán célul tűzte ki az autóipari szegmensben az árrés kismértékű növelését és az idei kiszállítások javítását, miközben az elektromos flotta bevezetése kapcsán is nagyobb lendületbe kapcsol - írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: az EKB-t nem hatotta meg a bankcsőd, tovább durvulnak a héten

Az Európai Központi Bank a bankrendszerre nehezedő nyomás ellenére kitart az 50 bázispontos emelés mellett holnap, mivel az inflációt továbbra is túl magasnak értékelik, és a következő évekre is tartósan magas inflációval számolnak – írja a Reuters központi banki forrásokra hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

 • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,1 százalék pluszban zárt, a S&P 500 1,6 százalék pluszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 2,3 százalékkal került feljebb.
 • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 0,63 százalékos mínuszban van, a Hang Seng 1,52 százalékos pluszban van, míg a CSI 300 0,53 százalékos pluszban áll.
 • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,1 százalékot emelkedhet, a CAC 0,09 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,17 százalékkal kerülhet lejjebb.
 • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,06 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,18 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,16 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Ma megint egy unalmasabb napunk lesz, főleg ami a magyar adatokat illeti. Kínából kisereskedelmi adatok érkeznek, amiből láthatjuk, hogy az újranyitásnak milyen hatása volt a gazdaságra eddig. Az eurózónából ipari adatok, az USA-ból szintén kiskereskedelmi adatok érkeznek, utóbbi a várt recesszió miatt fontos.

2023. március 13. -március 19. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
március 14. kedd 8:30 MNB Statisztikai mérleg febr.
március 14. kedd 8:30 KSH Építőipar jan.
március 14. kedd 8:30 KSH Ipar (második becslés) jan.
március 14. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
március 16. csütörtök 8:30 MNB Pénzforgalmi táblakészlet Q4
március 17. péntek 8:30 MNB Fizetési mérleg jan.
március 17. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok febr.
Nemzetközi makrogazdaság
március 14. kedd 8:00 UK Munkanélküliség jan.
március 14. kedd 8:00 EU Ecofin-ülés  
március 14. kedd 13:30 USA Infláció febr.
március 15. szerda 3:00 Kína Kiskereskedelem febr.
március 15. szerda 11:00 EU Ipar  jan.
március 15. szerda 13:30 USA Kiskereskedelem febr.
március 16. csütörtök 13:30 USA Lakásépítési engedélyek febr.
március 16. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
március 16. csütörtök 14:45 EU Christina Lagarde sajtótájékoztatója  
március 17. péntek 11:00 EU Infláció (felülvizsgált) febr.
március 17. péntek 15:00 USA Michigan-index márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

 • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 13,1 százalékos elmozdulással a FTSE MIB index áll az élen, a sereghajtó 4,5 százalékos eséssel a BUX index.
 • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 14,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 11,4 százalékos eséssel.
 • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 4,9 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 155,4 1,1% -2,1% -5,7% -3,0% -2,4% 29,9%
S&P 500 3 919,29 1,6% -1,7% -5,2% 2,1% -6,1% 42,5%
Nasdaq 12 199,79 2,3% 0,4% -3,1% 11,5% -6,5% 73,3%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 222,04 -2,2% -3,8% -1,4% 4,3% 7,6% 25,0%
Hang Seng 19 247,96 -2,3% -6,3% -8,8% -2,7% -1,5% -38,8%
CSI 300 3 984,7 -0,6% -1,6% -3,9% 2,9% -4,6% -2,2%
Európai részvényindexek              
DAX 15 232,83 1,8% -2,1% -1,0% 9,4% 9,4% 24,5%
CAC 7 141,57 1,9% -2,7% -1,0% 10,3% 12,1% 36,5%
FTSE 7 637,11 1,2% -3,6% -4,0% 2,5% 6,2% 7,1%
FTSE MIB 26 800,98 2,4% -3,5% -2,5% 13,1% 14,4% 19,4%
IBEX 9 159 2,2% -2,7% -1,1% 11,3% 11,2% -5,5%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 807,29 0,0% -3,6% -9,9% -4,5% -2,6% 7,5%
ATX 3 360,2 1,7% -5,0% -2,8% 7,5% 4,1% -1,9%
PX 1 355,2 0,7% -3,2% -3,9% 12,8% 3,0% 21,4%
WIG20 58 386,16 0,3% -4,1% -2,9% 1,6% -2,8% -4,9%
Magyar blue chipek              
OTP 9 900 2,1% -3,3% -12,9% -2,1% -17,8% -15,6%
Mol 2 460 -3,1% -6,6% -12,3% -5,5% -5,0% -18,3%
Richter 7 350 0,0% -2,3% -7,0% -11,4% 2,9% 32,0%
Magyar Telekom 387 -0,3% -1,0% 7,1% 14,2% -1,8% -12,7%
Nyersanyagok              
WTI 71,23 -4,6% -8,1% -9,9% -11,2% -30,9% 16,9%
Brent 77,49 -3,5% -7,1% -9,5% -8,7% -26,4% 19,8%
Arany 1 904,15 0,0% 4,7% 2,9% 4,9% -2,7% 43,7%
Ezüst 21,87 0,0% 7,9% 0,5% -7,9% -13,2% 32,1%
Devizák              
EURHUF 390,6750 -0,5% 3,0% 3,1% -2,4% 4,7% 25,5%
USDHUF 364,3167 -0,4% 1,7% 3,0% -2,9% 7,2% 44,7%
GBPHUF 441,2900 -1,1% 3,8% 2,9% -2,3% -0,7% 25,6%
EURUSD 1,0724 -0,1% 1,3% 0,0% 0,5% -2,3% -13,2%
USDJPY 133,1600 0,0% -2,7% 0,2% 0,0% 12,8% 25,4%
GBPUSD 1,2147 -0,1% 2,3% -0,1% 1,0% -6,9% -12,9%
Kriptovaluták              
Bitcoin 24 750 2,2% 11,5% 11,4% 49,1% -37,6% 202,0%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,67 3,5% -7,6% -2,9% -4,3% 71,4% 30,2%
10 éves német állampapírhozam 2,45 8,0% -8,9% 1,8% -4,3% 627,9% 317,2%
10 éves magyar állampapírhozam 8,81 2,3% 1,1% 7,3% -4,8% 47,8% 222,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

nyaralás
trump
Szijjarto Peter Turk Allamok Szervezete
bull bear tőzsde
harkiv
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Kezdő lépések, alaptechnikák az aktuális tőzsdei árfolyamgrafikonokon.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde