nyse amerikai tőzsde
Üzlet

Újabb bankot menthetnek ki, reagálnak a tőzsdék

Portfolio
A Silicon Valley Bank múlt heti csődje után ma is folytatódik a turbulens kereskedés a világ tőzsdéin, a vezető európai indexek ma reggel felpattantak a hírre, miszerint a Credit Suisse mentőövet kap, de napközben látványosan lendületet vesztettek, hogy aztán mégis jelentős pluszban zárják a napot. A magyar tőzsdén lejtmenet bontakozott ki csütörtökön, bepótolva a tegnapi kereskedési szünetet. A nap egyik legfontosabb eseménye az EKB kamatdöntő ülése és Christine Lagarde jegybankelnök tájékoztatója volt, az EKB az előzetes várakozásoknak megfelelően 50 bázispontos kamatemelést jelentett be.

Ami a tengerentúli helyzetet illeti, egyelőre nagy optimizmussal zsákolják a befektetők a részvényeket, de mint megtanulhattuk az elmúlt napok mozgásaiból, ez még nem feltétlenül azt jelenti, hogy végig a vevők maradnak majd fölényben. Fűti az otimizmust a hír, hogy a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley is éppen tárgyalásokat folytathat a bajba jutott First Republic Bank esetleges tőkeinjekciójáról.

Remekül sikerült a zárás

A nap végéig kitartott a lendület az amerikai tőzsdéken, a Dow 1,2 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 1,8 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 2,5 százalékos pluszban fejezte be a napot.

doewqrht

Megszólalt a bankcsődöt megjósoló befektető a válság várható alakulásáról

William Martin nemrég a Silicon Valley Bank összeomlása által előidézett, és ezekben a napokban is formálódó bankválság "nagy shortolójaként" lett ismert. A stratéga most elmondta, hogy szerinte milyen következményei lesznek az SVB bedőlésének.  

Tovább a cikkhez

89 000 eurós üzletet kötött a Masterplast

A Masterplast a Masterplast Italia 95,5 százalékos részesedéssel rendelkező tagjává válik.

Tovább a cikkhez

Kitart az emelkedés

A kereskedés utolsó órájába fordulva továbbra is jó a hangulat az amerikai tőzsdéken, a Dow 1 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 1,6 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig már 2,4 százalékos pluszban van.

sp505050

Mégsem veszi meg a Credit Suisse-t az UBS

A JPMorgan elemzői korábban három lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel a Credit Suisse számára, ezek közül szerintük a legnagyobb esélye annak volt, hogy eladják a nagybankot - mint most kiderült, a felvásárlásos szcenáriót nem kultiválja sem a svájci vállalat, sem a vevőként fellépni vélt UBS.  

Tovább a cikkhez

Újabb bank kimentésére lehet szükség, már folynak a tárgyalások

A First Republic Bank közös kimentéséről tárgyalnak a legnagyobb amerikai bankok, az ügylet magában foglalhatna egy jelentős tőkeinjekciót a bajba jutott hitelező számára, közölték a The Wall Street Journal-al az ügyet ismerő személyek. A hírre megugrott a bajban lévő vállalat részvényárfolyama.

Tovább a cikkhez

Remek a hangulat a tengerentúlon

Egyre feljebb és feljebb kúsznak a vezető tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,9 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 1,5 százalékos pluszban van, a Nasdaq pedig 2,1 százalékkal került feljebb.

Fűti az otimizmust a hír, hogy a Wall Street Journal beszámolója szerint több nagybank, köztük a JPMorgan Chase és a Morgan Stanley is tárgyalásokat folytatnak a bajba jutott First Republic Bank esetleges tőkeinjekciójáról. A lap által idézett források szerint lehetséges akár a teljes felvásárlás is, bár ezt az utat valószínűtlennek tartották a megkérdezettek.

indgh

Két százalék feletti mínuszban zárt a BUX

Két százalék feletti eséssel fejezte be a csütörtöki kereskedést a BUX index, miután az OTP és a Mol is komolyabb esést szenvedett el.

Tovább a cikkhez

A nap végére feltámadtak az európai tőzsdék

A nap végére, az amerikai tőzsdei emelkedéssel párhuzamosan ismét lendületbe jöttek a vezető európai indexek, a záráshoz közeledve a DAX 1,5 százalékos, a CAC-40 pedig 2,1 százalékos pluszban jár.

daxeste0316

Közel 5 százalékos mínuszban járt az OTP

Egyre lejjebb ütik az OTP részvényeit, már közel 5 százalékos mínuszban áll a hazai bankpapír.

Tovább a cikkhez

Pluszba fordultak az amerikai indexek

A mínuszos nyitást követően pluszba fordultak az irányadó amerikai indexek.

Tovább a cikkhez

Akvizíciót jelentett be az Akko Invest

Akvizíciót jelentett be az Akko Invest, amit saját részvényekből finanszíroz a vállalat.

Tovább a cikkhez

Ma is kivégeznek egy amerikai bankrészvényt

Az amerikai tőzsdéken eséssel indul a nap, a Dow 0,6 százalékos, az S&P 500 0,4 százalékos, a Nasdaq 0,2 százalékos mínuszban nyitott.

Az amerikai pénzügyi szektorban ma is találni zuhanó papírokat, a First Republic Bank árfolyama több mint 35 százalékot esett, történelmi mélypontra. A vállalatot két hitelminősítő is leminősítette bóvli kategóriába és a Bloomberg értesülései szerint vizsgálják a stratégiai lehetőségeiket, akár a cég eladását is. Egy másik regionális bank, a PacWest Bancorp árfolyama is közel 14 százalékot esett.

frb

Így reagáltak az EKB döntésére a tőzsdék

Az EKB kamatdöntésére megütötték az európai tőzsdéket, a reggeli plusz szinte teljesen elolvadt a DAX indexnél.

dax0316du

A reggeli helyzettel ellentétben az európai tőzsdékre általánosságban sem lehet már mondani, hogy jó lenne a hangulat, a vezető indexek felemás elmozdulásokat mutatnak.

A BUX indexet a gyengébben teljesítő között találjuk, csak a lengyel piac esett nagyobbat.

Bankcsőd: nem mindegyik európai bank van biztonságban az EKB szerint

Az EKB alelnöke, Luis de Guindos szerint néhány európai bank nincs biztonságban a Silicon Valley Bank bedőlésének hatásaitól – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Itt az EKB kamatdöntése: a bankcsődök nem riasztották meg a jegybankot

Az Európai Központi Bank mai ülésén 50 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, azaz kitartott a februárban előrejelzett emelési mértéknél. Ez alapján az látszik, hogy a jegybank egyelőre nem riadt meg az európai és amerikai befektetőket látványosan aggasztó bankcsődöktől. Christine Lagarde jegybankelnök 14:45-kor tart sajtótájékoztatót.

Tovább a cikkhez

Beindult az esés az OTP piacán

Délután ismét beindult az esés az OTP piacán, már közel 4 százalékos mínuszban jár a bankpapír, magával rántva a BUX indexet is, amely 1,7 százalékkal értékelődött le.

otp03166

Már nem csak az OTP, a Mol is lefelé húzza a BUX indexet

Miközben az európai tőzsdéken kitartanak a pluszok, a BUX változatlanul 1 százalékos mínuszban áll, miután az OTP és a Mol is esik a blue chipek közül.

Tovább a cikkhez

6 milliárd forintos kölcsönt törlesztett elő az Alteo

Előtörlesztette az Alteo a Wallis Asset Managementtől novemberben kapott 6 milliárd forintos kölcsönt – tette közzé az Alteo.

Tovább a cikkhez

Tovább vették kedvenc részvényüket Warren Buffették

Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway öt hónapos szünet után tovább vásárolta az Occidental Petroleum részvényeit, a mostani tranzakciókkal együtt pedig már 23,1 százalékra növekedett a vállalat részesedése az olajtársaságban - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Európába is begyűrűzött a félelem - Hány élete maradt még a Credit Suisse-nek?

Vészhelyzeti mentőövet dobott a Credit Suisse-nek a svájci jegybank, aminek most úgy tűnik, a befektetők is örülnek, a bank jelentős pluszban nyitott ma reggel. Vannak azonban még csontvázak abban a szekrényben és a svájci nagybank elhasznált már pár életet.

Tovább a cikkhez

Az megvan, hogy az OTP akkora, mint a második legnagyobb svájci bank?

Az elmúlt napokban megrendült a befektetői bizalom a második legnagyobb svájci bankban, a Credit Suisse-ben (CS), az árfolyam nagyot esett, ezzel pedig egy rövid pillanatra kisebb lett a bank kapitalizációja, mint az OTP piaci értéke. Ettől még a svájci bank szinte minden paraméterében (na jó, a profitban nem) nagyobb, mint a magyar bankcsoport, csak éppen a tőkepiacon ez nem tükröződik.

Tovább a cikkhez

Nordtelekom részvények miatt csapott le az MNB, 15 millió forintos bírság lett a vége

Az MNB 14,9 millió forint bírságot szabott ki a Beltáv Vagyonkezelő Kft.-re a piaci visszaélésekről szóló uniós rendelet megsértéséért. Bár a társaság az érintett kibocsátó egyik vezetőjével szoros kapcsolatban álló személynek minősült, mégsem jelezte a tőzsdei cégnek és a jegybanknak, hogy a kibocsátó értékpapírjaival kötött ügyletei meghaladták a jogszabályi küszöbértéket.

Tovább a cikkhez

Kezd elfáradni Európa is

Veszítenek a lendületből az irányadó európai indexek, de továbbra is pluszban állnak a szerdai záróértékhez képest, a DAX és a CAC-40 a nyitásban látott 1 százalék feletti plusz után már csak 0,5 és 0,6 százalékos erődösénél jár.

daxindexnapi

30 százalékos plusszal nyitott a Credit Suisse részvénye a mentőöv hírére

Azt követően, hogy tegnap történelmi mélypontra zuhant a Credit Suisse árfolyama, ma reggel 30 százalékos pluszba ugrott a papír a hírre, miszerint a svájci jegybank mentőövet dob a cégnek, aminek keretein belül fel is vesz egy jelentős hitelt a bank.

Tovább a cikkhez

Emelkedik Európa, szárnyal a Credit Suisse

Emelkedéssel nyitottak az európai tőzsdék, a Stoxx 600 index 1 százalékot erősödött a nyitást követő percekben a bankpapírokkal az élen, de az energetikai és a kiskereskedelmi szektor indexét is a felülteljesítők között találjuk.

A mai felpattanás mögött a Credit Suisse-nek biztosított mentőöv áll, ennek megfelelően a svájci bank részvényei is szárnyalnak ma azután, hogy tegnap történelmi mélypontra zuhant a papírok árfolyama. A Credit Suisse 30 százalékos erősödéssel indította a kereskedést.

creditsuisse

Nem ússza meg a magyar tőzsde az esést, hiába javul ma már a hangulat

Miközben az európai tőzsdéken emelkedésekkel indul a nap, a magyar részvénypiac esik, lereagálva a szerdai kereskedési szünnapunkon kibontakozó globális lejtmenetet.

Tovább a cikkhez

Esik az OTP

Eséssel nyit a magyar tőzsde, a BUX 1 százalékos csökkenéssel kezdte a napot. A blue chipek közül az OTP részvényei teljesítenek a leggyengébben, 3 százalékos mínuszban áll a bankpapír, miközben a Mol emelkedik 0,4 százalékot. A Richter 0,3 százalékot, a Telekom 0,1 százalékot esett.

Eladja egyik cégét az SAP

Eladja a Qualtrics-ben birtokolt tulajdonrészét az SAP, a fogyasztói és ügyfélélmény menedzsment szoftvert fejlesztő cégből az SAP 423 millió darab részvényét a Silver Lake és a CPP Investments veszi meg 7,7 milliárd dollárért.

Tovább a cikkhez

Bemutatta a ChatGPT kihívóját a kínai Google

A kínai Google-ként is ismert Baidu csütörtökön végre bemutatta a sokak által várt, mesterséges intelligenciával működő chatbotját, az Ernie Botot, amelyen a cég már évek óta dolgozik - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,9 százalékkal került lejjebb, a S&P 500 0,7 százalék mínuszban fejezte be a napot, míg a Nasdaq 0,4 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 2,04 százalékot esett, a Hang Seng 2 százalékos mínuszban van, míg a CSI 300 0,15 százalékkal került feljebb.
  • Az európai tőzsdéken azonban már emelkedés jöhet csütörtök reggel, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 1,42 százalékot emelkedhet, a CAC 1,23 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,8 százalékkal kerülhet feljebb.
  • A felpattanás mögött az állhat, hogy a Credit Suisse svájci nagybank csütörtökön közölte, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében, miután részvényeinek zuhanása felerősítette a globális bankválsággal kapcsolatos félelmeket.

  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,01 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,06 százalék pluszban nyithat, míg a Nasdaq 0,14 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma az USA-ban közlik a lakásépítési engedélyeket, ami a monetáris politika szempontjából fontos. Sokkal fontosabb esemény viszont az EKB kamatdöntő ülése. Az utána következő sajtótájékoztatóra is figyelni kell, Lagarde elnök ugyanis elmondhat valamit a jegybank terveiről a következő ülésekre.

2023. március 13. -március 19. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
március 14. kedd 8:30 MNB Statisztikai mérleg febr.
március 14. kedd 8:30 KSH Építőipar jan.
március 14. kedd 8:30 KSH Ipar (második becslés) jan.
március 14. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
március 16. csütörtök 8:30 MNB Pénzforgalmi táblakészlet Q4
március 17. péntek 8:30 MNB Fizetési mérleg jan.
március 17. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok febr.
Nemzetközi makrogazdaság
március 14. kedd 8:00 UK Munkanélküliség jan.
március 14. kedd 8:00 EU Ecofin-ülés  
március 14. kedd 13:30 USA Infláció febr.
március 15. szerda 3:00 Kína Kiskereskedelem febr.
március 15. szerda 11:00 EU Ipar  jan.
március 15. szerda 13:30 USA Kiskereskedelem febr.
március 16. csütörtök 13:30 USA Lakásépítési engedélyek febr.
március 16. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
március 16. csütörtök 14:45 EU Christina Lagarde sajtótájékoztatója  
március 17. péntek 11:00 EU Infláció (felülvizsgált) febr.
március 17. péntek 15:00 USA Michigan-index márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 12,0 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 4,5 százalékos eséssel a BUX index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 14,2 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 11,4 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 6,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 31 874,57 -0,9% -2,8% -6,6% -3,8% -5,0% 28,1%
S&P 500 3 891,93 -0,7% -2,5% -6,2% 1,4% -8,7% 41,7%
Nasdaq 12 251,32 0,4% 0,3% -3,4% 12,0% -9,0% 74,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 229,48 0,0% -4,3% -1,0% 4,3% 7,4% 24,9%
Hang Seng 19 539,87 1,5% -2,6% -6,1% -1,2% 6,1% -38,0%
CSI 300 3 986,9 0,1% -1,2% -3,3% 3,0% 0,1% -2,7%
Európai részvényindexek              
DAX 14 735,26 -3,3% -5,7% -5,0% 5,8% 5,9% 19,4%
CAC 6 885,71 -3,6% -6,0% -5,7% 6,4% 8,4% 30,7%
FTSE 7 344,45 -3,8% -7,4% -8,2% -1,4% 2,4% 2,9%
FTSE MIB 25 565,84 -4,6% -8,4% -7,1% 7,8% 8,8% 12,6%
IBEX 8 759,1 -4,4% -7,5% -5,8% 6,4% 6,4% -9,6%
Régiós részvényindexek              
BUX 41 807,29 0,0% -3,1% -9,6% -4,5% -2,6% 7,5%
ATX 3 148,43 -6,3% -11,5% -9,2% 0,7% -1,8% -8,0%
PX 1 312,14 -3,2% -6,9% -6,7% 9,2% 0,8% 17,6%
WIG20 56 844,08 -2,6% -7,0% -6,2% -1,1% -6,3% -7,1%
Magyar blue chipek              
OTP 9 900 0,0% -2,5% -12,2% -2,1% -17,8% -15,6%
Mol 2 460 0,0% -6,1% -12,0% -5,5% -5,0% -18,3%
Richter 7 350 0,0% -2,1% -7,4% -11,4% 2,9% 32,0%
Magyar Telekom 387 0,0% -1,4% 6,2% 14,2% -1,8% -12,7%
Nyersanyagok              
WTI 67,51 -5,2% -11,8% -14,1% -15,9% -30,0% 10,4%
Brent 74,9 -3,3% -9,5% -12,2% -11,8% -24,5% 15,1%
Arany 1 929,14 1,3% 6,0% 5,2% 6,3% 0,2% 46,5%
Ezüst 21,93 0,3% 9,3% 1,3% -7,7% -12,0% 33,6%
Devizák              
EURHUF 400,0750 2,4% 5,8% 5,1% -0,1% 7,6% 28,5%
USDHUF 379,7760 4,2% 5,9% 6,6% 1,2% 12,1% 50,3%
GBPHUF 452,8149 2,6% 6,5% 5,8% 0,2% 2,6% 28,4%
EURUSD 1,0535 -1,8% -0,2% -1,3% -1,3% -4,0% -14,5%
USDJPY 134,3300 0,0% -1,9% 0,0% 0,8% 13,6% 26,7%
GBPUSD 1,2031 -1,0% 1,6% 0,2% 0,0% -7,9% -13,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 24 368 -1,5% 12,3% 0,1% 46,8% -38,0% 194,8%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,48 -5,1% -12,5% -8,9% -9,1% 61,2% 23,3%
10 éves német állampapírhozam 2,12 -13,6% -19,8% -13,2% -17,3% 635,8% 268,5%
10 éves magyar állampapírhozam 8,81 0,0% -0,9% 6,1% -4,8% 47,8% 222,7%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: xPACIFICA

Szétverték a svájci nagybankot, most vészhelyzeti mentőövet dobtak nekik

A Credit Suisse svájci nagybank csütörtökön közölte, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében, miután részvényeinek zuhanása felerősítette a globális bankválsággal kapcsolatos félelmeket - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Szétvert forint, zuhanó részvények - Csúnya esésből maradtunk ki, míg mi március 15-öt ünnepeltük

Nem állt meg az élet a világ tőzsdéin míg nálunk a március 15-i ünnepségek zajlottak, miközben a magyar tőzsde zárva volt, az európai és az amerikai részvénypiacok masszív esésbe kapcsoltak, a forintot is megütötték. Ha az alapján kellene megmondani, mi lesz csütörtökön a magyar részvényekkel, az OTP-vel vagy a Mollal, hogy a régiónkban, mondjuk az osztrák és a lengyel piacon mi történt, akkor nem sok jót jósolnánk a magyar papíroknak. Az aggodalmakat valamelyest enyhítheti, hogy az amerikai részvénypiacokat valamennyire visszahúzták szerdán, és csütörtök reggel a határidős piacok éppen felfelé mutatják az irányt.

Tovább a cikkhez

Csúnyán alakult a nap a tőzsdéken, de Amerika végül elkerülte a súlyos mínuszokat

Komoly emelkedéssel zártak tegnap az amerikai és európai piacok, de ennek vége: az európai indexek mély visszaeséssel zártak és a tengerentúlon is megjelentek a mínuszok. A Credit Suisse történelmi mélypontra került. A magyar tőzsde a március 15-i ünnep miatt ma nem tart nyitva, és fontos adatközlést sem várunk idehaza. Nem úgy külföldön, ahol az EU-ból, az USA-ból is konjunktúraadatok érkeztek, a legfontosabb piacmozgató tényezők viszont ma is az amerikai bankrendszerről szóló hírek lehetnek. Emellett a piac már készülhet a holnap EKB-kamatdöntésre is.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: az EKB-t nem hatotta meg a bankcsőd, tovább durvulnak a héten

Az Európai Központi Bank a bankrendszerre nehezedő nyomás ellenére kitart az 50 bázispontos emelés mellett holnap, mivel az inflációt továbbra is túl magasnak értékelik, és a következő évekre is tartósan magas inflációval számolnak – írja a Reuters központi banki forrásokra hivatkozva.

Tovább a cikkhez
trump
Szijjarto Peter Turk Allamok Szervezete
bull bear tőzsde
harkiv
2023. április 12.
DEBRECEN - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. május 10.
Gen Z Fest 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Kezdő lépések, alaptechnikák az aktuális tőzsdei árfolyamgrafikonokon.
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde