tőzsde
Üzlet

Megütötték a tőzsdéket: egyre csúnyább, ami történik

Portfolio
Határozott pluszban nyitottak a vezető európai börzék, délutánra azonban látványosan elfogyott a lendület, és mínuszba fordultak a tőzsdék, délután pedig Amerikában is lefelé vették az irányt a vezető börzék. A bankszektor ismét nyomás alá került, különösen a regionális bankok részvényei, a napokban mentőövet kapó First Republic ismét nagyot zuhant.

Mínuszos zárás Amerikában

Kitartottak a mínuszok a zárásig az amerikai tőzsdéken, a Dow 384 pontot esett, ami 1,2 százalékos mínusz, az S&P 500 1,1 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 0,7 százalékos csökkenéssel fejezte be a kereskedést.

Szorul a hurok a Credit Suisse körül, sorra szigorítanak a piaci partnerei

Legalább négy globális nagybank korlátozásokat vezetett be a Credit Suisse-t és annak értékpapírjait érintő kereskedési tevékenységre - közölte öt, az ügyet közvetlenül ismerő forrás a Reutersszel.

Tovább a cikkhez

1 százalék körüli mínuszban az amerikai indexek

Az amerikai tőzsdéken változatlanul negatív a hangulat, az irányadó indexek 1 százalék körüli mínuszban állnak:

  • a Dow 1,4 százalékot
  • az S&P 500 1,3 százalékot
  • a Nasdaq 0,9 százalékot esett.

Elindult a fizetős Facebook

Elindult a Meta Platforms előfizetéses szolgáltatása az Egyesült Államokban, amellyel a Facebook-és az Instagram-felhasználók megvásárolhatják a hitelesítésüket, hasonlóan a Twitter Blue szolgáltatáshoz, amit Elon Musk vezetett be – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Az amerikai elnök keményen felelősségre vonná a bedőlt bankok vezetőit

Joe Biden amerikai elnök pénteken felszólította az amerikai törvényhozókat, hogy erőteljesebben vonják felelősségre a fizetésképtelenné vált bankok vezetőit.

Tovább a cikkhez

Bajban a második legnagyobb svájci bank: kevés lesz a jegybanktól kapott mentőcsomag?

A Credit Suisse egyik speciális kötvénytípusának árfolyama azt mutatja, hogy a piac szerint kevés lehet még az 50 milliárd svájci frankos likviditási segítség is, amit a svájci jegybanki nyújtott a pénzintézetnek – írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Nyomás alatt az amerikai regionális bankok

A regionális bankok továbbra is nyomás alatt vannak az amerikai tőzsdéken, a First Republic árfolyama több mint 26 százalékot esett annak ellenére, hogy tegnap amerikai nagybankok egy csoportja bejelentette, hogy 30 milliárd dolláros betételhelyezéssel segíti ki annak érdekében, hogy a bankrendszerbe vetett bizalmat támogassák.

Eddig a héten a bankszektornál csak egy gyengébben teljesítő van, az energiaszektor, az energetikai részvényeket tömörítő szektorindex közel 7 százalékos mínuszban áll a héten.

Hiába a nagybanki segítség, hulló késként zuhan a First Republic Bank árfolyama

Újabb több mint 20%-os esésben vannak a New York-i tőzsdén a First Republic Bank részvényei annak ellenére, hogy nagybankok betételhelyezi ígérettel siettek a bank segítségére. Más regionális bankok részvényárfolyama sem áll jól.

Tovább a cikkhez

Csődvédelmet kért a Silicon Valley Bank pénzügyi csoportja

Az SVB Financial Group pénteken közölte, hogy bíróság által felügyelt reorganizáció iránti kérelmet nyújtott be, hogy az úgynevezett 11. fejezet szerinti csődvédelem alapján vevőket keressen eszközeire. Egy héttel azután történt ez, hogy egyik egységét, a Silicon Valley Bankot annak fizetésképtelensége miatt az amerikai szabályozó hatóságok közvetlen irányítás alá vették.

Tovább a cikkhez

Elfogyott a lendült, mínuszban zárt a magyar tőzsde

A hazai blue chipek közül a nap korábbi szakaszában nagyot ralizó OTP mellett a Richter részvényei is mínuszban zártak, míg a Mol és a Magyar Telekom papírjai mérsékelt pluszban zártak.

Tovább a cikkhez

Továbbra is komoly mínuszban a vezető börzék

A zárás előtt a vezető európai részvényindexek közül a német DAX 1,5, a francia CAC pedig 1,6 százalékos mínuszban van.

A BUX ugyan 0,3 százalékos pluszban van, azonban azt fontos megjegyezni, hogy amíg szerdán a hazai piacok zárva tartottak, addig a nemzetközi piacok jelentős esést szenvedtek el, ennek következtében pedig a csütörtöki napon teljesített alul a hazai benchmark, amíg a vezető részvényindexek emelkedtek.

Itt a bizonyíték: brutális nagy volt a segítség, amelyet a Fed a bankrendszernek nyújtott ezen a héten

Három nap alatt több mint 300 milliárddal nőtt az amerikai Fed mérlegfőösszege úgy, hogy közben a mennyiségi szigorítás keretében folyamatosan építi azt le. A látványos növekedés arra utal, hogy a bankrendszernek nyújtott segítség mértéke kifejezetten komoly összeget tesz ki.

Tovább a cikkhez

Már a tegnapi alj közelében

A DAX index már 1,7 százalékot esett, ezzel pedig újra a tegnapi alj közelébe ért a német benchmark.

Közel egy éves csúcson az arany

Az arany már 2,3 százalékos pluszban van a mai napon, a mostani emelkedéssel pedig az 1 960 dolláros unciánkénti szinten is áttörte az árfolyam, legutóbb 2022. áprilisban állt ilyen magas szinten a jegyzés.

Ez már egyre csúnyább

A tegnapi emelkedést követően nem sokáig örülhettek a befektetők, ismét folytatódik az eladási hullám a tőzsdéken, a vezető amerikai részvényindexek közül a Dow 1,4, az S&P 500 1,3, a Nasdaq pedig 1,1 százalékos mínuszban van.

Tovább esik Európa

A vezető európai börzék közül a CAC már 1,4, a DAX pedig 1,3 százalékkal került lejjebb.

Gyorsul az esés Amerikában

A Dow már 0,8, az S&P 500 0,5, a Nasdaq pedig 0,2 százalékos mínuszban van.

Tovább szárnyal az arany

Az arany ma 1,6 százalékos pluszban van, az 1 950 dollár unciánkénti szintet legutóbb február elején érte el a jegyzés.

Rossz hangulatban indul a kereskedés a tengerentúlon

Az európai részvénypiaci folyamatokhoz hasonlóan a tengerentúlon is rossz hangulatban nyitottak a vezető tőzsdék, a Dow 0,6 százalékos esése mellett az S&P 500 0,3 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq pedig 0,1 százalékos mínuszban van.

Áttörte a falat a bitcoin - Érdemes beszállni?

Az elmúlt napok tőzsdei hangulatromlásakor alaposan rácáfolt kritikusaira a bitcoin, miután már több mint 35 százalékot ralizott az árfolyam. A lélektanilag is fontos 25 000 dolláros szint áttörésével pedig nem csak, hogy nyolc hónapos csúcsra ért a jegyzés, de új terület is nyílt a további emelkedés előtt. De minek is köszönhető a mostani emelkedés, és meddig tarthat a lendület?

Tovább a cikkhez

Ismét lefelé az irány

A reggeli nyitást követően a vezető európai börzék közül a német DAX index már 1 százalék feletti pluszban is állt, délutánra azonban látványosan elfogyott a lendület a tőzsdéken, a reggeli 15 153 pontos csúcshoz képest már jelentősnek mondható, 1,9 százalékos mínuszban van a német benchmark.

Április 19-én lesz a CIG Pannónia éves közgyűlése

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. 2023. április 19-én 10 órai kezdettel tartja éves rendes közgyűlését - közölte a biztosító a BÉT honlapján.

Tovább a cikkhez

Továbbra is az OTP húzza a magyar tőzsdét

A délelőtti órákban már 4,1 százalékos pluszban is voltak az OTP részvényei, a kereskedési idő feléhez közeledve azonban még mindig szép, 2,8 százalékos pluszban vannak a bank papírjai.

A forgalom is átlagon felül alakul, a nap eddigi részében már közel 2 milliárd forint értékben cseréltek gazdát az OTP részvényei.

forgalom

Elfogyott a lendület, a magyar tőzsde azonban állja a sarat

A déli órákban a BUX kiemelkedő, 2 százalékos pluszban van, a vezető börzéken azonban már nyoma sincs a nap elején látott pluszoknak: a CAC stagnál, a DAX pedig már csak mindössze 0,3 százalékos pluszban van.

Közgyűlést tart a Delta Technologies

Kiküldte az április 17-én tartandó közgyűlésének meghívóját a Delta Technologies.

Tovább a cikkhez

Jelentős részesedést szerezett az B+N Referencia Zrt. az Akko Investben

Az Akko Invest a BÉT oldalán tájékoztatta a vállalat részvényeseit, hogy 2023. március 16-án a B+N Referencia Zrt. 2 270 000 darab Akko Invest részvényt vásárolt tőzsdén kívüli ügylet keretében, a Concorde Értékpapír Zrt. igénybevételével.

Tovább a cikkhez

Kilőtt az OTP, egyre közelebb a kritikus szint

A nemzetközi hangulat javulásával a forint és a hazai piacok is erősödnek, a bankszektoron végigsöprő eladási hullám miatt azonban különösen nagy nyomás alatt voltak az OTP részvényei az elmúlt napokban, volt olyan időszak, amikor a napon belüli esés mértéke a 10 százalékot is meghaladta.

Tovább a cikkhez

Ismét rákapcsolt a bitcoin

A javuló nemzetközi hangulat mellett bitcoin az elmúlt 24 órában már 4,3 százalékot emelkedett, így újra a 26 000 dolláros árfolyam szint felett áll a jegyzés.

btc0317

Erős kezdés a vezető börzéken

A nyitást követően a DAX 0,9, a CAC 0,8 és a FTSE pedig egyaránt 0,8 százalékos pluszban vannak.

daxnyito0317

Kedvező nyitás a magyar tőzsdén: tépik az OTP-t és a Molt

Mind a négy hazai blue chip emelkedéssel kezdi a napot, legnagyobb mértékben az OTP és a Mol részvényei emelkedtek.

Tovább a cikkhez

Így veri a piacot pénzügyi részvényekkel a neves befektető, miközben csúnyán elbántak a bankpapírokkal

Az elmúlt napok eseményeit követően a pénzügyi részvényeket csúnyán megütötték a bankválsággal kapcsolatos befektetők aggályok miatt. Ennek ellenére a neves befektető, Cathie Wood mégis 20 százalékos hozamot tudott elérni rajtuk az idei évben. Wood titka, hogy nem a mainstream pénzügyi részvényekbe fektet be, ennek köszönhetően pedig az alapjának sikerült elkerülnie a szektort ért eladási hullámot.

Tovább a cikkhez

Kiváló kezdés a magyar tőzsdén

A nyitást követően a BUX 1,6 százalékos pluszban van.

buxnyito0317

Óriásit esett a Gazprom profitja 2022-ben

Az orosz állami energiaóriás Gazprom nettó nyeresége 2022-ben 747,2 milliárd rubel volt a vállalat legfrissebb pénzügyi jelentése szerint, ez 72 százalékos visszaesést jelent, a vállalat ugyanis 2021-ben még 2,68 milliárd rubel profitot jelentett.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az emelkedés

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,2 százalékot emelkedett, a S&P 500 1,8 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 2,7 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel emelkedés látszik, a Nikkei 0,05 százalékos pluszban áll, a Hang Seng 1,33 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 1,28 százalékot emelkedett.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 1,42 százalék pluszban nyithat, a CAC 0,8 százalékot emelkedhet, míg a FTSE 0,48 százalékkal kerülhet feljebb.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,13 százalékot eshet, a S&P 500 0 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,13 százalékkal kerülhet feljebb.

Mi várható makro fronton?

Ma az eurózóna inflációját közlik, immár a végleges becslést, ezzel együtt pedig az inflációs rangsor is érkezik az EU-ban. Idehaza az MNB-re figyelünk: fizetési mérleg adatokat, valamint a devizatartalék alakulását közli a jegybank.

2023. március 13. -március 19. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
március 14. kedd 8:30 MNB Statisztikai mérleg febr.
március 14. kedd 8:30 KSH Építőipar jan.
március 14. kedd 8:30 KSH Ipar (második becslés) jan.
március 14. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
március 16. csütörtök 8:30 MNB Pénzforgalmi táblakészlet Q4
március 17. péntek 8:30 MNB Fizetési mérleg jan.
március 17. péntek 8:30 MNB Nemzetközi tartalékok febr.
Nemzetközi makrogazdaság
március 14. kedd 8:00 UK Munkanélküliség jan.
március 14. kedd 8:00 EU Ecofin-ülés  
március 14. kedd 13:30 USA Infláció febr.
március 15. szerda 3:00 Kína Kiskereskedelem febr.
március 15. szerda 11:00 EU Ipar  jan.
március 15. szerda 13:30 USA Kiskereskedelem febr.
március 16. csütörtök 13:30 USA Lakásépítési engedélyek febr.
március 16. csütörtök 14:15 EU EKB kamatdöntés  
március 16. csütörtök 14:45 EU Christina Lagarde sajtótájékoztatója  
március 17. péntek 11:00 EU Infláció (felülvizsgált) febr.
március 17. péntek 15:00 USA Michigan-index márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 15,0 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 6,7 százalékos eséssel a BUX index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 12,7 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 11,0 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 5,6 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 32 246,55 1,2% 0,0% -4,3% -2,7% -5,3% 29,3%
S&P 500 3 960,28 1,8% 1,1% -3,2% 3,1% -9,1% 43,9%
Nasdaq 12 581,39 2,7% 4,9% 1,1% 15,0% -9,9% 79,2%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 27 010,61 -0,8% -5,6% -2,5% 3,5% 4,8% 24,6%
Hang Seng 19 203,91 -1,7% -3,6% -8,5% -2,9% -4,4% -39,0%
CSI 300 3 939,15 -1,2% -2,0% -3,8% 1,7% -5,2% -2,9%
Európai részvényindexek              
DAX 14 967,1 1,6% -4,3% -3,6% 7,5% 3,6% 20,8%
CAC 7 025,72 2,0% -4,0% -4,6% 8,5% 6,6% 33,0%
FTSE 7 410,03 0,9% -6,0% -7,5% -0,6% 1,6% 3,4%
FTSE MIB 25 918,76 1,4% -6,5% -6,9% 9,3% 6,7% 13,4%
IBEX 8 890,2 1,5% -5,7% -4,7% 8,0% 6,1% -8,9%
Régiós részvényindexek              
BUX 40 852,89 -2,3% -4,6% -11,3% -6,7% -7,4% 5,0%
ATX 3 147,44 0,0% -10,2% -10,1% 0,7% -5,0% -8,6%
PX 1 318,54 0,5% -5,6% -5,9% 9,7% 0,8% 17,9%
WIG20 56 905,06 0,1% -6,2% -6,1% -1,0% -8,9% -5,8%
Magyar blue chipek              
OTP 9 496 -4,1% -5,6% -15,0% -6,1% -25,0% -19,0%
Mol 2 398 -2,5% -7,1% -14,1% -7,8% -9,2% -20,4%
Richter 7 385 0,5% -1,4% -6,3% -11,0% 3,4% 32,6%
Magyar Telekom 382 -1,3% -2,3% 4,7% 12,7% -3,8% -13,9%
Nyersanyagok              
WTI 68,25 1,1% -9,7% -13,0% -14,9% -28,2% 9,6%
Brent 74,61 -0,4% -8,7% -12,4% -12,1% -24,1% 12,9%
Arany 1 918,06 -0,6% 4,9% 4,6% 5,6% 0,4% 45,9%
Ezüst 21,55 -1,7% 7,3% -0,8% -9,3% -12,9% 32,4%
Devizák              
EURHUF 398,0050 -0,5% 5,1% 3,7% -0,6% 7,5% 28,0%
USDHUF 374,7517 -1,3% 4,6% 4,2% -0,1% 11,2% 48,0%
GBPHUF 450,1001 -0,6% 4,2% 4,4% -0,4% 2,1% 27,6%
EURUSD 1,0621 0,8% 0,5% -0,5% -0,5% -3,4% -13,5%
USDJPY 132,7100 0,0% -2,6% -1,1% -0,4% 12,0% 25,1%
GBPUSD 1,2112 0,7% 1,7% 0,8% 0,7% -7,5% -13,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 25 050 2,8% 23,0% 6,5% 50,9% -39,1% 203,3%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,57 2,7% -8,8% -7,7% -6,7% 63,4% 25,5%
10 éves német állampapírhozam 2,25 5,9% -14,9% -8,0% -12,4% 525,3% 293,9%
10 éves magyar állampapírhozam 8,82 0,1% -1,2% 2,2% -4,6% 48,0% 223,1%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

Jim Cramer szerint a bankrohamok megoldják az infláció kérdését

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője tegnap azt mondta, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek már nem kell intézkednie az infláció megfékezésének ügyében - és ez a bankválság miatt van így.

Tovább a cikkhez
europai-unio-euro-europai-gazdasag
Bundestag
Z betű
tőzsde
ikea-aruhaz-edmonton-kanada

Kiszámoló Hitelpiaci körkép

Megkértem hitelügyiintézős Gáborunkat, hogy írjon egy kis szösszenetet a hitelpiacról, ami most megélénkülni látszik...

2023. április 18.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
2023. május 17.
Portfolio-MAGE Járműipar 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Portfólió menedzser

Portfólió menedzser
Díjmentes online előadás
Mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát?
Díjmentes online előadás
ETF-ek , gyorsnövekedésű részvények, TBSZ.
Ez is érdekelhet
tőzsde