Előfizetői tartalom

Globális összeomlás felé sodródunk - Megállítható, de van rá akarat?

Portfolio
Elkészült az úgynevezett "Szintézis", az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) legújabb jelentése, amelyben az éghajlatváltozás aktuális helyzetét ismertetik, illetve a 2030 és 2040 közötti rövid távú reagálásokat, valamint az éghajlatra gyakorolt hosszú távú hatásokat foglalják össze. Ez a dokumentum tartja most lázban a klímaváltozással foglalkozó tudományos szférát, de valójában a jelentésben szereplő megállapítások mindannyiunkat érintenek. Az egyik pozitív üzenete a dokumentumnak, hogy rengeteg lehetőségünk van az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, illetve az ember okozta éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra, és ezek már most is rendelkezésre állnak. Már "csak" a tőkét, a politikai és a társadalmi akaratot kell ebbe az irányba terelni.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) egyhetes ülése után elkészült az IPCC hatodik értékelő jelentésének (Sixth Assessment Report, AR6) az összefoglalója, az úgynevezett "Szintézis jelentés".

Hoesung Lee, az IPCC elnöke a dokumentum kapcsán kiemelte, hogy: "Ez az összefoglaló jelentés hangsúlyozza az ambiciózusabb fellépés sürgősségét, és megmutatja, hogy ha most cselekszünk, még mindig biztosíthatjuk az élhető, fenntartható jövőt mindenki számára. A hatékony fellépés nemcsak a veszteségeket és károkat fogja csökkenteni, hanem szélesebb körű előnyökkel is jár." 

A fenntarthatóság aktuális kérdései kiemelt témaként szerepelnek az április 25-i Sustainable Tech 2023 konferencián. Részletekért kattints!

Miért foglalkozik ezzel a tudományos szféra?

A sokszor emlegetett üvegházhatásúgáz-kibocsátás folyamatosan növekszik, többek között egyre melegebb átlaghőmérsékletet eredményezve. Ez például szélsőséges időjárási jelenségekben, természeti katasztrófák formájában csapódik le, és nem utolsó sorban az egészségügyi kockázatokat is növeli. A cél tehát az, hogy a felmelegedés mértékét minél alacsonyabban tartsuk - ennek megfelelően minél jobban visszafogjuk a károsanyag-kibocsátásunkat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés