Előfizetői tartalom

A kihagyott energiaziccer Magyarország számára: a geotermia

Csernus Dóra, Egyensúly Intézet
Magyarország földrajzi és geológiai adottságainak köszönhetően termálvizekben gazdag ország. Hazánkban mintegy 800 termálvízkút működik, amelyek jelentős részét balneológiai célra használjuk, a fürdőkultúra alapját képezik. A termálvíz-hasznosításban ugyanakkor energetikai szempontból jelentős kiaknázatlan potenciál rejlik, az Egyensúly Intézet napokban megjelent javaslata szerint az évtized végére megháromszorozható az ebből kinyert energia. És mikor máskor vizsgáljuk meg alaposabban az energetikai szempontokat, ha nem egy energiaválság kellős közepén?

A Magyarországon jellemzően 50–60 Celsius-fokos termálvíz a fűtési szektorban kifejezetten jól használható, távhőrendszerekben ideális kiváltója a földgáznak. Ez a hőmérséklet-tartomány elektromos áram megfelelő hatásfokú előállításához viszont túl alacsony, épp ezért a hőtermelésre kell helyezni a hangsúlyt. Magyarország körülbelül 10 milliárd köbméter...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái