Előfizetői tartalom

Hiába temették sokan, ismét régi fényében csillog az arany

Portfolio
A bankpiaci aggodalmak következtében az orosz-ukrán háború kitörése óta nem látott szintekre emelkedett az arany márciusban, és noha az utóbbi napokban már számottevően javult a hangulat a nemzetközi piacokon, a közkedvelt menekülőeszköz mégsem távolodott el olyan mértékben a korábbi csúcsoktól, ahogy azt jelentősebb hangulatjavulás esetén az elmúlt években megszokhattuk.

Eseménydús hónap volt

Az amerikai regionális bankok problémáit követően a befektetők egy újabb, a 2008-ashoz hasonló pénzügyi fertőzéstől tartottak, ennek megfelelően pedig a hónap első felében rég nem látott mértékben zuhantak a vezető részvényindexek, a befektetők által csak félelem-indexnek nevezett volatilitás-index pedig ennek következtében tavaly november óta nem látott szintekre emelkedett.

vix

Az általános piaci félelem mellett további aggodalomra adott okot, hogy a bankrendszerben felmerült problémákat követően sokáig fennált az esélye annak, hogy a Federal Reserve az események hatására fel kell hogy adja az infláció elleni harcát, erre azonban jelen állás szerint nincs szükség, azonban az év végére szóló kamatpálya várakozás a korábbi 5,75 százalékról mindössze 5,1 százalékra mérséklődött.

Ennek megfelelően pedig a gazdasági környezet változásával a dollár index is mintegy 3,2 százalékot gyengült a hónap elején látott csúcsokhoz képest.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái