Előfizetői tartalom

Feltűntek a színen a ChatGPT kihívói, amelyek óriási felfordulást okoznak majd

Portfolio
Ki ne halott volna már az OpenAI szöveggeneráló chatbotjáról, a ChatGPT-ről? Az egyre finomodó mesterséges intelligencia mellett azonban számos másik chatbot is létezik, amely élethűen imitálja az emberi nyelvet, és óriási tudásbázishoz fér hozzá. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a chatbotokat, amelyek a jövőben még felboríthatják az internet megszokott rendjét.

Aki kimarad, lemarad! A mesterséges intelligencia témájával kiemelten foglalkozunk május 3-ai Digital Transformation konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt!

Aki esetleg lemaradt volna róla: a ChatGPT

2022 november végén vált elérhetővé az OpenAI mesterséges intelligenciával megtámogatott nyelvi modellje, a ChatGPT 3.5, amely forradalmi áttörést jelent, hiszen a chatbot az egyszerűbb kérdések megválaszolása mellett olyan komplexebb feladatokat is teljesít, mint a versírás, illetve a programozás. A GPT 3.5-öt az Microsoft Azure AI szuperszámítógépes infrastruktúráján képezték ki. A nyelvi modell optimalizálásához egy emberi visszajelzéseken alapuló megerősítő tanulási módszert, vagyis az RLHF-et (reinforcement learning from human feedback) alkalmazták

Az OpenAI pár héttel ezelőtt jelentette be, hogy lecseréli a ChatGPT-t működtető nyelvi modellt egy újabb verzóra a GPT-4re. A GPT-4 hasonló módszer alapján jött létre, de az OpenAI szerint a modell hatékonyabban bonyolítja le a hétköznapi beszélgetéseket. Az egyik legnagyobb különbség a korábbi verzióhoz képest, hogy a GPT-4 képeket is fel tud dolgozni. A rendszer a GPT-3.5-tel ellentétben multimodális, vagyis ki tudja elemezni a képek tartalmát, és ezt az információt párosítani tudja a szövegekkel, például a „Mi van a képen?” jellegű kérdésekkel.

Bing – Microsoft

A Microsoft a ChatGPT megjelenése után nem sokkal bejelentette, hogy a chatbotot beköltözteti saját keresőmotorjába, a Bingbe. A cég folyamatosan bővíti a tesztelők körét, akiknek eleinte még jó párszor sikerült „kiakasztaniuk” a chatbotot, amely többször adott vissza inkoherens válaszokat, de előfordult, hogy egyenesen megfenyegette a felhasználókat. A Microsoft később úgy döntött, hogy szűkebb keretek közé helyezi, milyen válaszokat adhat a mesterséges intelligencia, amely hosszú szövegek generálása helyett most inkább az internetes találatok összegyűjtésében jeleskedik. A Bing nemrég egy új kreatív funkcióval is kibővült: egy képgenerátor segítségével szöveges utasítás alapján hoz létre képeket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés